kapat

06.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
KISA KISA KISA

GSM 1800 altyapı ihalesi iptal edildi
Türk Telekom, Ulaştırma Bakanlığı'ndan devir aldığı GSM 1800 şebekesinin altyapısını oluşturmak için açtığı ihaleyi, teknik şartların değişmesi nedeniyle iptal ederek yenileyecek. Türk Telekom'dan bir yetkili, "İhaleye katılan firmalara yeni şartname verilecek. Firmalar, saat 17.30'da Türk Telekom'a çağrıldılar" dedi. Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk 18 Ocak'taki basın toplantısında, altyapı için açtıkları ihalenin bazı gelişmeler nedeniyle sonuçlandırılamadığını söylemişti. Alptürk, GSM için Türk Telekom'un ayrı bir şirket kurması ve roaming yasasının kalkması gibi nedenler dolayısıyla GSM altyapısına yapacakları yatırımın çok azaldığını belirterek, "Bu durumda yatırımların boyutu da değişti ve son derece aşağıya düştü. Biz bu ihaleyi yeni duruma göre değerlendiriyoruz" dedi.

ASO, hükümete öneri paketi sunacak
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, ASO'nun Yönetim KuruluToplantısı'nda hükümete bir öneri paketi hazırlayacaklarını bildirirken, bir takvime bağlı olarak hazırlayacakları öneri paketinde, ülkedeki istihdam, ihracat, üretim, yatırım sisteminin yeniden düzenlemesi ve istenilen seviyeye gelmesi için öneriler sunacaklarını söyledi. Çağlayan, Türkiye'nin çektiği sıkıntıları diğer ülkelerin de çektiğini kaydederken, "Onlarda doğum sancısı biraz kolay oldu, ama biz maalesef dokuz doğuruyoruz" dedi. Enflasyonla mücadele programında bazı düzeltmelere ihtiyaç olduğunu kaydeden Çağlayan, buna rağmen yol boyunca bazı revizyonlar gerektiğini söyledi.

'Opel, İzmir'den gitmiyor'
Opel Türkiye Genel Müdürü Erhard Spranger, İzmir Torbalı'da Nisan ayında üretimi durdurulacak olan fabrikanın, farklı bir amaç doğrultusunda kullanacaklarını açıkladı. Bu faaliyetin üretim olmayacağını belirten Spranger, "Birkaç proje üzerinde çalışıyoruz" dedi. General Motors'un Avrupa'da parlak bir yıl geçirmediğini kaydeden Spranger, "Sadece dördüncü çeyrekte 481 milyon dolar zarar edildi. Şirket de İngiltere ve Türkiye'deki fabrikaları kapatma kararı aldı" dedi. Spranger, sözlerine şöyle devam etti: "Avrupa'da fazla kapasite var. GM 2004'e kadar 400 bin üniteyi devre dışı bırakacak. Sorun İzmir değil genel bir politika." Spranger, Opel'in Türkiye'deki otomotiv yan sanayine 2000'de 400 milyon mark tutarında bir ihracat olanağı sağladığını ifade ederek, bu rakamı daha da artırmayı hedeflediklerini söyledi.

SSK emeklisine yüzde 2.5 zam
SSK'ya bağlı emekli, dul ve yetimlerin aylıklarına zam yapıldı. Bu ay ödenecek asgari emekli aylığı, sosyal yardım zammı dahil 124 milyon 840 bin 537, azami emekli aylığı ise 238 milyon 356 bin 296 lira olarak belirlendi. SSK Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu yılın Ocak ayında tüketici fiyatları genel endeksinin yüzde 2.5 oranında yükseldiği belirlendiğinden, SSK emekli, dul ve yetimlerinin Şubat ayı gelir ve aylıklarının bu oranda artırıldığı belirtildi. Söz konusu artışın kuruma aylık 9.2 trilyon lira ek yük getirdiği kaydedildi. Aylıklar, tahsis numarasının son rakamı 5, 7 ve 9 olanlara 19 Şubat; 1 ve 3 olanlara 21 Şubat; 4, 6 ve 8 olanlara 22 Şubat; 0 ve 2 olanlara ise 23 Şubat gününden itibaren ödenecek.

Borsa yüzde 5.6 geriledi
İMKB dün yüzde 5.6 oranında düştü, endeks 9.952 puana indi. Kısa vadede para girişinin beklenmemesi, Fazilet Partisi'nin kapatılması davasındaki tedirginlik borsada alımların önünü kesiyor. Dün bono faizlerinin 2-3 puan yükselişle yüzde 57 civarında çıkması, 188 milyon dolar kadar döviz alımının yaşanması, borsa satışları getirdi. İşlem hacmi 200 trilyona kadar indi.

Garanti'den 205 trilyon net kâr
GARANTİ Bankası 2000 yılında 316.9 trilyon brüt, 205 trilyon da net kar elde etti. Bankanın vergi öncesi kârı 1999'a göre yüzde 40 arttı. Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, enflasyonsuz ortama yapılan hazırlık sayesinde ücret ve komisyonların toplam faaliyet gelirlerine oranı 1999'da yüzde 19 iken, oranın 2000'de yüzde 42'ye çıktığını belirtti.

SPK spor basınının peşinde!
SPK Uzmanı Erdal Batmaz, spor basınını yakın takibe alacaklarını söyledi. "Halka açılmış kulüplerden biri hakkında söylenti bile olsa transfer haberi yapmak suçtur, 3 yıl cezası vardır" diyen Batmaz kulüplerin transferlerin başlangıç aşamasında bilgi vermekle yükümlü olduklarını, sporcuların transfer bedeli üzerinden sigortalanması şartı getireceklerini belirtti.

Eczacıbaşı akıllı kart üretecek
Eczacıbaşı Topluluğu, Türkiye'nin ilk smart card olarak bilinen akıllı kart üretim tesislerini Gebze'de kurdu. E-Kart Elektronik Kart Sistemleri adıyla kurulan tesislerde, veri saklama, yetki belirleme ve tanımlama, güvenlik yönetimi, şifreleme gibi çözümler sunan akıllı kartlar üretilecek. Test çalışmalarını sürdüren tesis yakında deneme üretimine başlayacak.

İhlas her hafta bilgi verecek
SPK, İhlas Finans'ta yürütülmekte olan denetim çalışmalarının tamamlanmasına
kadar tüm grup şirketleri arasında gerçekleştirilen fon hareketlerinin ve şirket bilgilerinin her ay yerine haftalık olarak bildirilmesine karar verdi. Kurul, grup şirketlerinin hisse senetlerinde alım satımda da müşteri numarası zorunluluğu getirdi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır