kapat

04.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tarihi seveceğiz, yolu yok
Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, programlarını, tarihi daha geniş kitlelere yaymak için genişletiyor. Etkinlikler arasında yaşayan tarih gezileri de var

Nedense tarih denildiği zaman çoğu insanın yüzü buruşur. Eğitim sistemimizin garip bir cilvesi olsa gerek, daha ilkokuldan itibaren tarihe içten içe bir ilgi duyarız ama onu sevenimiz azdır. Aslında son zamanlarda yayınlanan "tarihsel roman"lara duyulan ilgi gösteriyor ki "biz tarihi seviyoruz". Ama karanlık yüzünü, bize uzak rakamlarını değil; yaşanmış hayatları, o dönem insanının gündelik hayatını öğrenmeyi istiyoruz... Buralara nereden geldik? 1991 yılında kurulan Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı da o günden bugüne tarih bilincini yaygınlaştırmayı amaçlayan bir sivil toplum kuruluşu.

ÖZEL TARİH MÖNÜLERİ
TV programı, paneller, sergiler, seminer ve hatta gezilerle tarih bilincini geniş kitlelere ulaştırmaya çalışıyor. Vakfın, "tarih dostları" her geçen gün artıyor. Vakıf, 2001'de de mevcut etkinliklerini geliştirmeye devam ediyor. Örneğin Eminönü'ndeki Bilgi Belge Merkezi'nde (BBM) düzenlenen Osmanlıca seminerleri o kadar ilgi görmüş ki şubat ayı içinde yeni çalışmalara başlanması kararlaştırılmış. Bir de bunlara Yunanca seminerleri eklenmiş. Tarihçinin Mutfağı etkinliği bu yıl da devam ediyor. Her ayın üçüncü Perşembe günü saat 18.30'da BBM'de gerçekleşen etkinliğin 15 Şubat 2001'deki konuğu Profesör Dr. Ara Altun. Altun, tarihin mutfağına nasıl girdiğinden başlayarak yaşamını, tarihe bakışını ve "özel tarih mönü"lerini anlatacak tarih dostlarına.

Tarih Vakfı'nın ilgiyle izlenen bir başka etkinliği de tarih gezileri. Şubat 2001'de üç keyifli gezi bekliyor tarih dostlarını. 14-18 Şubat arasında düzenlenen "Ortaçağda Anadolu: Selçuklu'nun Kalbine Yolculuk" başlıklı gezi Kayseri, Kapadokya, Konya ve Alanya'yı kapsıyor. Ortaçağın kalbine yolculuğa Prof. Dr. Haşim Karpuz eşlik edecek. Yine Ortaçağ'da Anadolu'nun peşinden bu kez 24-25 Şubat günleri Nuri Akbayar'la gidecek tarih dostları. Bu kez Osmanlı mirası ve ilk başkent mercek altına alınacak. Şubat ayının son gezisi ise "Yaşayan Tarih: Karnavalda Resimli Dünyanın izinde Venedik" başlığını taşıyor. Dünyanın en önemli sanatsal etkinliklerinden Venedik Karnavalı'nda yazar Nedim Gürsel'le keyifli bir yolculuk.

Öyle görünüyor ki Şubat 2001'den itibaren tarihle daha çok haşır neşir olacağız.

YEŞİM NUR


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır