kapat

05.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Okan Müderrisoğlu

TSE'nin cep'ine Volvo'suna bak!

Eldeki belgeler çok açık. Ekonomik istikrar programı uygulayan, her alanda tasarrufa muhtaç bir ülkede hoş karşılanmayacak ölçüde şatafatı simgeliyor. Başbakan Bülent Ecevit'in bile yerli makam aracı kullanmaya özen gösterdiği bir ülkede, aynı duyarlılık bürokrasinin değişik kademelerine yansımıyor.

Satınalma Kararı başlıklı yazıda şöyle deniyor:

"Yönetim Kurulu kararı ile başkanlık makamında kullanılmak üzere Mercedes marka bir adet araç alınması uygun görülmüştür. Ancak, Mercedes marka aracın temini uzun süreli olduğundan aracın markasının Mercedes veya Volvo marka olması ve açık teklif alma usulü ile satın alınması uygun görülmüştür."

Sonrası hızla gelişiyor. 1 adet Volvo S80 T 6 Geartronic vites 2001 model otomobil aksesuarları ile birlikte alınıyor. Faturasına gelince. Sıkı durun. Tam 38 milyar 872 milyon 950 bin lira.

İş bununla da bitmiyor. Başkanlık odası, yönetim kurulu toplantı odası, başkanvekili odası ve yönetim kurulu üyelerinin oda teşrifi için onaylar alınıyor. 23 milyar liranın üzerinde harcama gerçekleştiriliyor. Nokia 8890 model telefonlar 480 milyon liraya maledilip, dağıtılıyor. İddialara göre, bu telefonlar hazretlerin aile efradı tarafından kullanılıp, faturaları devlete ödettiriliyor.

TOBB ÜYESİ İMZALADI
Tüm bunlar nerede oluyor? Bir dönem, yolsuzluk raporları ile sarsılan ve acil yönetim değişikliği yapılan Türk Standartları Enstitüsü'nde. TSE damgalı bol keseden harcama, ister istemez rahatsızlık yaratıyor. Yakınmalar, TSE'de temsilcisi bulunan, yönetimi belirleyecek ölçüde güçlü konumdaki TOBB'a kadar ulaşıyor. İşin ilginç yanı TOBB'un muhasip üyesi de tüm bu kararlara imza atıyor.

Sözün özü, devletin sadece bütçesinde tasarruf yapması yetmiyor. Maliye Bakanı Sümer Oral'ın tüm iyi niyeti ile söylediği, "Ödenekleri gıdım gıdım kullandıracağız. Her kuruş yerli yerine gidecek" sözü buza yazı yazmaktan öteye geçmiyor.

Binde bir hata
Yolsuzluk operasyonlarının dayanılmaz ağırlığı, kamu kuruluşları arasında yeni bir çatışmanın kaynağı haline geliyor. Hemen herkes sadece kendi kurumunun kirlenmediğini, başka kurumlara da leke bulaştığını ispat peşinde. "Tencere dibin kara seninki benden kara" yarışı içinde dosya bazında takip yapılırken, sivrisineklere ateş ediliyor ama bataklık kurutulmuyor. Yolsuzluğa kapı aralayan sistemi iyileştirme adına somut bir adım göze çarpmıyor. Geçenlerde bir müsteşarı ziyaret ettim. İşlerin tıkanmasından şikayetçiydi. Başladı anlatmaya: "Kimse imza atmak istemiyor. Herkes topu bir başkasına, mümkün olduğunca üst makama atıyor. Ben, haftada ortalama bin evrak imzalıyorum. Binde bir hata yapsam, yılda 52 eder. Aradan on sene geçer bir müfettiş gelir ve hesap sorar. İmza atmazsanız, bürokrasiyi çalıştıramazsınız." Kırk katır mı, kırk satır mı sorusuna yanıt aranırken, çarklar duruyor. Bizden söylemesi.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
* Dijital televizyonların şifre çözücü cihaz ithalinin yabancı sermayeli yatırım kapsamında teşvik edilmesinin ardından DGM'nin de konuya el attığını,

*Hazine Müsteşarlığı'nın, dış tayin kararnamesine kilitlendiğini,

* İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın talimatı ile kurulduğu belirtilen Şeker Araştırma Komisyonu'nun baş ağrıtacak belgelere ulaştığını,

* Dış ticaret sermaye şirketleri için, taahhüt kapatma işlemleri ve kambiyo mevzuatına aykırılık incelemesinde geniş kapsamlı bir dosyanın tamamlandığını,

* Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi'nin usta bir müzik yazarı olduğunu,

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır