kapat

05.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Sedat Sertoglu(ssertoglu@sabah.com.tr )


İçe kapanmak

Farkında mısınız ki, ne kadar çok içimize kapandık yine.. Türkiye'nin en temel hedeflerinden biri olan Avrupa Birliği ne oldu?

Tek satır, tek laf, tek girişim var mı bu aralar?

Geçenlerde gazetede arkadaşlarla konuşuyorduk. Birisi "Bitti bu iş Sedat, artık unutalım AB'yi" dedi..

Gerçekten öyle mi?

Gerçekten bitti mi bu büyük rüya? İnanmak istemiyoruz..

Volkan Vural sessiz sedasız çalışıyor.. AB karşıtları ise haldır haldır iş başındalar..

Geçenlerde Washington'daki dostlarımızla konuştuk yine.. Onlar da karamsar.. Ama onlar şu aralar iki şey üzerinde kafa yoruyorlar.. Birincisi, "Ermeni tasarısı ABD Kongresi'ne gelince neler yapılabileceği", ikincisi "Türkiye AGSK'yı bloke etmesinin Washington'da yaratacağı tepkileri hesaplamak.."

Ermeni tasarısı konusunda çok ilginç fikirleri var.. Ama hayata geçirecekleri süreye kadar bunu yazmamamı istediler.. Bazı temaslar yapıyorlar ve yapmaya devam edecekler..

Türkiye'deki Yahudi cemaati de çok hareketli bu konuda.. Önemli girişimler yaptılar. Onlar özellikle İsrail'de çok önemli isimler ile konuşuyorlar.. ABD'deki Yahudi lobisinin Türkiye için harekete geçirilmesi konusunda destek istiyorlar.. Bu konuda mesafe de aldılar..

Soruyu şöyle sorduk Washington'dakilere:

"Bu sefer durum ne?"

İşte cevap:

"Bu sefer durum çok ciddi. Elimizden geleni yapacağız.."

Aklıma, Demirel Cumhurbaşkanı olarak Washington'a geldiği zaman, bizim Beltway ekibinden bir dostumuzun kendisine "Sayın Cumhurbaşkanı, ne zaman Türkiye için harekete geçsek, Ankara öyle şeyler yapıyor ki, zor duruma düşüyoruz" dediği geldi. Türkiye'de şu son zamanlarda olup bitenlere bakınca, "Bakalım Ankara daha neler yapacak?" diye kendi kendime sordum..

ABD'deki Ermeni lobisi ise, bildikleri doğrudan en ufak bir sapma yapmadan, Erivan'ın da tam desteği ile yollarında yürüyorlar.. Gelen haberler bu yönde.. Erivan yönetimi zaten onların emrinde.. Yani bu konularda Erivan değil önemli olan, önemli olan Amerikalı Ermeniler.. Bunu bir anlayabilsek..

Peki benim canım Ankaram ne yapıyor?

Bekliyor.. Her zamanki gibi, yumurtanın gelip kapıya dayanmasını bekliyor. Bereket, Beltway ekibi bunu bildiği için, kendiliğinden birşeyler yapmak için harekete geçmiş durumda..

Ermeni soykırımı olmadığını savunup Türkiye'nin yanında yer aldığı için Ermenilerin hedefi haline gelen Prof. Justin McCarthy, bizim arşivlerden şikayetçi olmuştu.. O bile şikayetçi olursa, düşünün gerisini..

Bize yardım, yanımızda olan insanları nasıl çabuk unutuyor Ankara şaşarsınız.. Sonra yumurta kapıya dayanınca "eyvah" deyip onları bulmaya çalaşıyor..

Geçenlerde bir yazar arkadaşımız soruyordu: "Fransa'da 300 bin Türk var.. Onları niye harekete geçirmiyoruz?"

Nasıl geçirelim ki? Bizim Paris büyükelçimiz, Fransız krallarının dönemini hatırlatan kıyafetlerle şatafatlı, şampanyalı partiler vermenin dışında bir iş yapmaz.. Nerede o ziyafetlere katılıp zıkkımlananlar? Neden hiç sesleri çıkmıyor Ermeni yasası karşısında? Dışişleri Bakanlığı da oturduğu yerden bunu seyreder.. Böyle bakanlığa böyle büyükelçi..

Washington ile konuşmaya devam edeceğiz.. Haberler bizim için pek fazla iyimser değil şu anda. Peki Ankara'ya soralım:

"ABD Kongresi'nde de benzer birşey çıkarsa ne yapacaksınız? Onlara da mı ambargo?"

Güldürmeyin insanı..
Doğru insanları bulursanız, Washington'da yapılacak o kadar basit ama çok yararlı şey var ki.. Ama nerede doğru insanları bulacak kafalar Ankara'da? Neyse ki bazıları Ankara'yı beklemeden kendi başına girişimler yapıyor.. Bununla avunuyoruz..

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır