kapat

05.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Araya kırmızı hat
MHP'li Sökmenoğlu SABAH'a açıkladı: Başkanlık ve kürsü kordonla çevrilecek. Kordonu aşan vekile ceza verilecek.

DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'nun ölümünden sonra Meclis Genel Kurulu'nda kavgaya karşı "kırmızı kordon" önlemi alınıyor. Bu hafta Genel Kurul çalışmalarını yönetecek olan MHP'li Meclis Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, SABAH'a, Meclis Başkanlık Divanı ile milletvekillerinin konuşma kürsüsünün çevresine kırmızı kordon çekeceklerini açıkladı. Sökmenoğlu, Meclis'teki görüşmeler sırasında sükunetin temini ve çalışmaların sağlıklı biçimde yürütülmesi görevinin, Genel Kurulu'u yöneten başkanvekilinde olduğunu belirterek "Başkanvekili Anayasa ve içtüzük gereği kendisine verilen yetkiyi kullanmalıdır" dedi.

Tüzükte 8 ceza var
Sökmenoğlu, şunları söyledi: "Anayasa ve içtüzük, Meclis Başkanvekili'ne geniş yetkiler tanıyor. İçtüzükte sükuneti bozan ve çalışmaları engeyen milletve-killerine verilecek 8 ayrı ceza var. Huzuru bozan milletvekili, Meclis'ten geçici olarak çıkarılabilir. Üç birleşim için bu ceza verilebilir. Milletvekili cezaya karşı çıkarsa, Başkanvekili oturumu kapatıp, o milletvekilinin salondan çıkartılmasını ister."

Kordonu aşan dışarı çıkacak
Sökmenoğlu, Şıhanlıoğlu'nun ölümüne yol açan kavgalı oturumdan sonra, ceza yetkisini kullanmanın önemine dikkat çekerek, aldığı önlemleri şöyle açıkladı: "Özellikle elektrikli birleşimlerde kırmızı kordon uygulamasını yürürlüğe koyacağız. Meclis Başkanlık Divanı ile milletvekili kürsüsünün etrafını kırmızı kordon ile çevreleyeceğiz. Bu, bir caydırıcı etken olacak. Kırmızı kordonun içine giren milletvekili uyarılacak ve gerekiyorsa cezalandırılacak. Böylelikle milletvekillerinin Başkanlık Divanı ve milletvekili kürsüsüne kadar ilerleyip burayı işgal etmeleri ve çalışmaları engellemeleri önlenecek"

Elektrikli oturumlar
Sökmenoğlu, Meclis'teki milletvekili kürsüsünün konumunun da mutlaka değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Konuyu Meclis eski Başkanı Yıldırım Akbulut döneminde de gündeme getirdiklerini anlatan Murat Sökmenoğlu, Başkanlık Divanı ve milletvekili kürsüsünün güvenli olmadığını belirtti. Başkanvekili Sökmenoğlu şöyle devam etti: "Tansiyon yükseldiğinde, milletvekilleri kürsüye yürüyüp çalışmaları aksatıyor. Son olayda katip üyenin önündeki mikrofonu çektiler. Meclis Genel Kurulu'nun eski halinde ise, bu mümkün değildi. Başkanlık kürsüsü de milletvekili kürsüsü de daha güvenliydi. Ancak yapılmak istenen değişikliğe proje müellifi karşı çıkıyor. Oysa milletvekili bugün konuşma yaparken Bakanlar Kurulu'na da arkasını dönmek zorunda kalıyor. Ben tartışmalı konular ve elektrikli oturumlarda kırmızı kordon getirtip, kürsüyü kordon altına aldıracağım. Caydırıcı bir unsurdur. Ancak kürsünün yeri mutlaka değişmeli."


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır