kapat

05.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Siyah noktalardan kurtulun
Kimimizin burnunu kimimizin çenesini bazı dönemlerde ziyaret eden siyah noktalarla başa çıkmaya ne dersiniz? Bunun için ilk yapmanız gereken şey onları tanımak

Yüzümüz yılda ortalama 1,5 kg. yağ üretiyor. Yağların büyük bir bölümü gözeneklere yerleşiyor ve tıkıyor. Yağ birikintileri yaklaşık on yıl bu gözeneklerde kalabiliyor. Yağlar tarafından oluşturulan tortu, gözeneklerin ağız kısımlarını esnetiyor ve daha geniş görünmelerine neden oluyor. Bu tortular temizlendiğinde gözenekler, genetik olarak programlandıkları ilk hallerine dönerler. Ancak bir kez gözeneklerde tortu birikti mi, ne denli temizleseniz de gözenekleri küçültmeniz mümkün olmaz.

GÖZENEKLERİN EBADINI NE ETKiLER?
Gözeneklerin büyüklüğünü ve yapısını çeşitli faktörler etkiler. Bunlar;

* Kalıtım: Temiz ve genişlememiş gözenekler bize atalarımızdan miras. Gözeneklerinizin gelecekteki durumunu anlamak için anne ve babanızın cildini inceleyin. Onların gözeneklerinde bir genişleme varsa, bu sizin de gözeneklerinizin zamanla genişleyeceğini gösterir. Bu durumu hiçbir şekilde durduramazsınız. Ancak doğru bakım ile bu süreci geciktirebilirsiniz.

* Mevsimler: Sebum, sıcak ve nemli havalarda daha sıvı bir hâl alır. Bu nedenle yaz aylarında gözenekler genişler. Sonbahar, kış aylarında ise soğuk ve kuru havanın etkisiyle sıkılanır.

* Hormonlar: Ergenlik ya da hamilelik gibi, hormonların etkisiyle yağ salgılanmasının arttığı dönemlerde de gözenekler genişler.

*Yağ: Yağlanmayla birlikte cilt esnekliğini kaybeder. Bu, gözeneklerin de esnemesine neden olur.

* Güneş: UV ışınlarının gözenekleri genişlettiği yapılan araştırmalarla kanıtlanmış. Yaz aylarında UV koruyuculu kremler kullanmalısınız.

SİYAH NOKTALARDAN KURTULMAK İÇİN
Siyah noktaları mümkün olduğunca azaltmak için, gözenekleri temizleyen bantlar ideal. Gözeneklerde biriken yağları ya da siyah noktaları tümüyle temizleyen bantların kullanımı da çok kolay. En az üç gün arayla kullanılan bu bantları yapıştırmadan önce, burnunuzu ıslatıyorsunuz, suyla birlikte yapışkan özelliğe kavuşan bantı yapıştırıp, kuruyunca çıkartıyorsunuz. Bu şekilde banta yapışan siyah noktalar ve yağ tortularından kurtuluyorsunuz. İlk hafta iki kez kullandıktan sonra, haftada bir kez bu bantları uygulamanız, gözeneklerin temiz kalması için yeterli olacaktır. Ancak uzmanlar, gözeneklerin çok dar olduğu hallerde bu bantların pek faydalı olmayacağı konusunda uyarıyorlar. Bu yöntemin dışında, glukolik asit ve benzil peroksid içeren cilt bakım ürünleri de etkili olabiliyorlar. Bu ürünler yeni değiller ama her sene üzerlerinde biraz daha fazla çalışıp güçlendiriyorlar. Alacağınız temizleme ürününün içeriğine dikkat ederek, uygun temizleyiciyi seçebilirsiniz.

İKİ ÖNEMLİ UYARI
Sivilce sıkma alışkanlığınızdan vazgeçemiyorsanız, mikrop kapma olasığını bir kez daha düşünün. Parmaklarınızı kullanarak sivilceyi sıkmak, belki kısa sürede ulaşabileceğiniz en iyi çözüm. Ancak ellerimizin temiz olduğuna inansak bile, bakteriler tam olarak yok olmazlar. Bu bakteriler gözeneklere girdiğinde cilt hastalıklarına yakalanma olasılığımız yüksek olur. Eğer cildiniz çok yağlıysa ve yüzünüzde çok fazla akne varsa, kozmetik ürünlerle tedaviyi denemeden önce mutlaka bir dermatolağa başvurun.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır