kapat

05.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Esnafın 19 Mayıs'ı
SABAH- İSTANBUL'un öncülüğünde düzenlenen zirve, "esnafın kurtuluş savaşının başlangıç tarihi" özelliği taşıdı; "kitlesel eylem planı" zirvede hayata geçirildi

Esnaf hareketi patlama yaptı. Katılımcılar Sirkeci'deki binamıza sığmadı. Milletvekilleri ve belediye başkanları da "haklıdava"da esnafla kenetlendi...

TARİHE GEÇEN GÜN
SABAH-İSTANBUL'un öncülüğüyle gerçekleştirilen "esnaf zirvesi"ne katılım muhteşem oldu. Milletvekilleri, belediye başkanları, esnaf derneği temsilcilerinin yanısıra çok sayıda esnaf Sirkeci'deki binamıza akın etti. Bir çoğu dışarıda kaldı; tarihi buluşmada tepki ve öfke sel olup aktı.

GÜNDEME ESNAF DAMGASI
SÖZCÜLER dağ gibi yığılan, esnaf kitlesini ezen çarpıklıkları dile getirdi. Toplantıya katılan hükümet ortağı partilerin milletvekilleri sorunları Ankara'ya taşıyarak esnafın Meclis'teki ısrarlı savunucusu olacaklarına söz verdi. Böylece zirve, Türkiye gündemine damgasını vurdu.

ÖNCÜLÜĞÜ SÖNMEZ YAPTI
ESNAFI suskunluktan vazgeçiren tarihi gelişmelerde düğmeye ANAP Milletvekili Kenan Sönmez bastı. Sönmez'in "esnafın haksız vergilerden, süper ve hipermarketlerin rekabetinden nasıl korunacağı" konusundaki soru önergesi, Meclis'in dikkatini "esnafın çilesi"ne çekti.

SLOGAN: UMUT TÜKENMESİN
SÖNMEZ'in öncülüğünde başlayan "esnaf hareketi"nde "kitlesel eylem planı"na ise, SABAH-İSTANBUL yol gösterdi. Gazetemiz "zirve" düzenleyeceğini açıklayınca esnafın bayram sevinci de başladı. "Umutlar tükenmesin" sloganı yörüngesinde el ele vererek bütünleşen esnaf için zirve, "umudun ışığı" oldu.

COŞKU DORUĞA ÇIKTI
ZİRVE, esnafın karamsarlığını coşku ve inanca dönüştürdü. Her kesimden esnaf zirveye katılmak için gazetemizin telefonlarını, fakslarını kilitledi. Zirve günü gelip çatınca İstanbul'un dört bir yanından esnaflar, insan seli halinde Sirkeci'deki SABAH-İSTANBUL binasına aktı.

İZDİHAM YAŞANDI
TUZLA'dan Beykoz'a, Ümraniye'den Pendik'e, Silivri'den Çatalca'ya, Bakırköy'den Güngören'e kadar her köşeden esnaf binamızı doldurdu. Kapalıçarşı, Mahmutpaşa, Mısırçarşısı, Perşembepazarı, Galata esnafının temsilcileri, zirveye koştu. Binamızın bulunduğu Hüdavendigar Caddesi'nde trafik kilitlendi, izhidam yaşandı.

TEK KURTULUŞ YOLU
KENTİN dört bir yanını "Bu umut sönmesin" yazan, SABAH-İSTANBUL'a teşekkür eden pankartlarla donatan esnaf, geçen Cuma, zirvenin başlayacağı 14.00'ten saatler önce binamıza geldi. Çok sayıda esnaf kalabalık nedeniyle içeri giremezken, bir çoğu da zirveyi ayakta izledi. Zirve esnafın "tek kurtuluş yolu" özelliği kazandı.

BÜYÜK BİR BAŞLANGIÇ
ÜST düzey esnaf temsilcilerinin yanısıra başta sorunları Meclis'e ilk taşıyan Kenan Sönmez olmak üzere parlamento temsilcilerinin, belediye başkanlarının hazır bulunduğu zirve, esnaf açısından "19 Mayıs"a benzetildi. Zirvenin tarihi; "esnafın yok oluştan kurtuluş atılımının başlangıç tarihi" olarak nitelendirildi.

MECLİS ONLARI DUYACAK
ANAP Milletvetvekilleri Kenan Sönmez, Aydın Ayaydın, DSP Milletvekilleri Ahmet Güzel, Hüseyin Mert, Perihan Yılmaz ve Yücel Erdener, 3 saat süren zirvede sorunları dinledi. Esnafın sıkıntılarını Meclis gündemine taşımayı sürdereceklerine, parlamentoda "esnafın ısrarlı ve yılmaz sesi" olmayı sürdüreceklerine söz verdi.

ÖNCELİKLER TESPİT EDİLDİ
ESNAF sorunlarında öncelikler vergi borçlarının düzenlenmesi, kredi olanaklarının arttırılması, haksız rekabete karşı yasal önlemlerin alınması olarak tespit edildi. Kenan Sönmez, bu önlemleri içeren yasa teklifini önümüzdeki hafta Meclis Başkanlığı'na vereceğini müjdeledi. Yasa teklifine parti farkı gözetilmeden büyük destek gelmesi bekleniyor.

NİSAN'DA ŞURA VAR
ZİRVEDE, çok önemli ve etkili bir aşama daha yapılması da karara bağlandı. Buna göre Nisan ayı içerisinde, yine SABAH-İSTANBUL'un öncülüğü ile bir "Esnaf Şurası" toplanacak. Şura son derece geniş bir demokratik plaftormda binlerce esnaf temsilcisini, esnafı, parlamenteri, kitle örgütlerini ve halkı bir araya getirecek.

OKTAY APAYDIN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır