kapat

05.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Beklediklerine değdi
Yapımı 5 ayda tamamlanan kalıcı konutlar, sağlamlığı, modern mimarisi, dekorasyonu ve çevre düzenlemesiyle depremzedelere 'Bu kadar beklediğimize değdi' dedirtti

BAYINDIRLIK ve İskan Bakanlığı tarafından 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin ardından evsiz kalan depremzedeler için Bolu Hastane Yolu üzerindeki 44 hektarlık alana yaptırılan bin 458 konut tamamlandı. Invesco Yatırım ve Danışmanlık Şirketi'nin gözetiminde Ser İnşaat Tic. Ve Ltd. Şirketi'ne yaptırılan ve 150 günde tamamlanan konutların en kısa sürede hak sahibi depremzedelere dağıtılacağı belirtildi. Bu arada Bolu'daki kalıcı konutların çevresi de gelecek 10 yıl düşünülerek düzenlendi. Altyapı, 10 bin konut için sağlandı.

ÇAĞDAŞ MİMARİ ÖRNEĞİ
Tüm deprem bölgesinde toplam 25 bin 714 kalıcı konut yapıldığını söyleyen Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müşteşarı Raci Akyüz, Bolu'daki bin 458 konutun teknik ve mimari özellikleriyle Türkiye'ye örnek olmasını istediklerini belirtti. Müsteşar Raci Akyüz, "Bu konutlarla vatandaşın devlete güvenini yineledik. 'Devlet ev yapamaz' diyerek 6 milyar lira almak isteyenler konutları gördükten sonra, parayı faizle geri verip ev alma talebinde bulunuyorlar" diye konuştu.

Çağdaş Türk mimarisinin özelliklerine göre yaptırılan villa tipi kalıcı konutlar A, B, C, D ve E olmak üzere 5 kısımdan oluşuyor. 99-100 metrekarelik evlerde 3 oda, salon, mutfak, banyo ve tuvalet bulunuyor. Duvardan duvara halıfleks döşeli daireler depreme dayanıklılığı ile de güvenilir. Merkezi elektrik sisteminin en gelişmiş şekli de kalıcı konutlarda kullanılmış.

MERKEZİ SİSTEMLE KONTROL
Bir odadan merkezi olarak yönetilen "scada" sisteminde konutların bir dakika bile elektriksiz kalması engelleniyor. Bu sistem kaçak elektrik kullanılmasını da engellerken elektrik kontağından çıkacak sorunları yok ediyor. Merkezi sistemde elektrik arızasının nerede olduğu anında tespit ediliyor.

Kalıcı konutlardan hiç ümitli olmadıklarını söyleyen depremzedeler ise, yapılan konutları gördükten sonra "Beklediğimize değdi" diyor. Bazı depremzedeler kalıcı konutlarını 12-40 milyar lira arası satışa çıkarmaya hazırlanıyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır