kapat

05.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Özallar'ın şeyhi öldü
28 Şubat'tan sonra yurtdışına çıkan Nakşibendi liderinin "laiklik" karşıtlığı gerekçesiyle birçok davası bulunuyordu. Siyasetçiler üzerinde ağırlığı olan Coşan, Özallar'ın da şeyhiydi

İskenderpaşa Cemaati Lideri Prof. Dr. Mahmut Esad Coşan, dün Türkiye saatiyle saat 02.30'da Avustralya'da Sidney'in 500 kilometre batısındaki Dubbo kentinin girişinde geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. Bulunduğu aracın kamyona çarpması sonucu kazada ağır yaralanan Esad Coşan, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Coşan'ın damadı Prof.Dr. Ali Yücel Uyarel'in hayatını kaybettiği kazada iki kişi de yaralandı. Yaralıların hastaneden taburcu oldukları belirtildi. En son Meldon'da bulunan Esad Coşan'ın, Dubbo şehrindeki dergahlarını ziyaret için yola çıktığı öğrenildi.

SÖZÜ DİNLENİRDİ
28 Şubat kararlarının açıklanmasından sonra yurtdışına kaçan ve bir daha dönmeyen Coşan, siyasette Refah Partisi'ne yakınlığı ile biliniyordu. Server Holding'in sahibi olan Coşan, Erbakan'ın 51 tarikat liderine verdiği tartışmalı iftar yemeğine 'VİP' davetli olarak katıldı. RP-DYP-BBP Hükümeti'nin kurulması için kendisine mensup ANAP Yozgat Milletvekili İsmail Durak Ünlü'ye istifa et baskısı uygulayan Coşan, Ünlü'nün BBP'ye geçerek RP ve DYP'yi desteklemesiyle hükümetin kurulmasına ön ayak olmuştu.

ANAP'A YAKINDI
Esat Coşan, ölümünden hemen önce, "uzayda da örgütlenmenin" hayallerini kuruyordu. Cemaatin, Zahit Kotku'dan sonraki şeyhi, olan Prof. Dr. Mahmut Esat Coşan, yaptığı bir konuşma nedeniyle TCK'nın 312. maddesi uyarınca 1 yıl ceza aldığı için yurtdışında kaçak olarak yaşıyordu.

Coşan, MSP döneminde ağır bir biçimde eleştirdiği Necmettin Erbakan için genişletilen "basın yoluyla işlenen suçların cezalarının ertelenmesine ilişkin" yasadan yararlanarak Türkiye'ye dönüş imkanı arıyordu.

Siyaset ile yakından ilgilenen Çoşan, MSP'den ayrıldıktan sonra ANAP'ın kuruluşuna katkı verdi ve uzun yıllar bu katkıyı sürdürdü. RP'nin kurulmasına da, "ANAP'ı asker kapatırsa yedekte partimiz bulunsun" gerekçesiyle yeşil ışık yakan Coşan, Avrupa'daki çeşitli ülkeleri dolaşarak vaazlar verdi. Coşan, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın annesinin yanına gömüldüğü cemaatin kurucusu Zait Kotku adına Avusturalya'da kurulan "Kotku federasyonu"nun örgütlenme çalışmalarını yaparken, Türkiye'de yayınlanan "son uyarı" isimli dergide de yazılar yazıyordu

Kotku Federasyonu örgütlenmesine ilişkin www.kotku.org.au adlı internet sitesinden bilgi veren Coşan, son olarak "İnşallah, Türkiye'yi Asya'yı, Afrika'yı, Avrupa'yı, Amerika'yı, Avusturalya'yı hatta dünyayı, fezayı Kotku dergahlarıyla, ilim ve irfan merkezleriyle dolduracağız" demişti.

Coşan, bu amacına ulaşmak için firar günlerini geçirdiği Avusturalya'da da "Uzay ıslam okulu" kurmuş ve bu okul aracılığıyla okul üyelerine sürekli olarak internet üzerinden maillerle mesajlar göndermeye başlamıştı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır