kapat

05.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Hipermarketlere yol göründü
Bakkal, kasap gibi küçük esnafın "dibimizdeki hipermarketlerle rekabet edemiyoruz" çığlığını hükümet duydu. Sanayi Bakanlığı, büyük marketlerin sehir dışına çıkarılması için çalışma başlattı

SABAH İstanbul'un son bir haftadır sürdürdüğü ve küçük esnafın sorun ve önerilerini dile getirdiği yayınlar etkisini göstermeye başladı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, hipermarketlerin şehir dışına taşınması için yasal çalışma içinde olduklarını açıkladı. İHA'nın haberine göre, Siteler Esnaf ve Sanatkâr Kredi Kefalet Kooperatifi Genel Kurulu'nda konuşan Tanrıkulu, gelişmiş ülkelerde uzun yıllar önce açılan büyük mağazaların, 1990'lı yılların başından itibaren Türkiye'de görülmeye başlandığını ve aradan geçen zaman içinde sayılarının hızla arttığını söyledi.

Sözkonusu mağazaların özellikle büyük şehirlerde, tüketici eğilimleri doğrultusunda perakende sektöründeki pazar payını önemli ölçüde genişlettiğini kaydeden Tanrıkulu konuya ilişkin şunları söyledi: "Bu durum ülkemiz ekonomik ve sosyal hayatında bazı olumsuzluklara yol açmaktadır. Büyük mağazaların şehir merkezinde olması nedeniyle, bakkal, bayii ve büfeci esnafı ile küçük işletmelerin perakende söktöründeki pazar payları giderek azalmaya başlamıştır. Bütün bu olumsuzlukların giderilmesi için, 8'nci 5 yıllık kalkınma planında ifade edilen, büyük alışveriş merkezlerinin şehir dışında faaliyet göstermelerinin sağlanması, esnaf ve sanatkarımızın haksız rekabete karşı korunması için örgütlenmelerinin teşvik edilmesi yönündeki çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. Bu çerçevede ilgili kamu ve meslek kuruluşlarıyla işbirliği halinde, sözkonusu büyük mağazaların kuruluşları, yer seçimi ve faaliyet esaslarını düzenleyen bir yasa tasarısı hazırlığına başlanmıştır."

Esnaf ve sanatkarın finansman sıkıntılarının giderilmesi için sürdürülen çalışmalar çerçevesinde düşünülen bir alternatifin de esnafın kendi bankasını kurması alternatifi olduğunu belirten Bakan Tanrıkulu "Bu konuda değerlendirmelerimizin sürdüğü bir alternatif de kooperatiflerin bir banka kurması ya da mevcut bir bankanın kooperatiflere devri hususudur. Bu konuda ilk ulaşılan sonuçlar, böyle bir bankanın işletilmesinin yeni ekonomik düzende sürdürülebilir ve kendi kaynakları ile ayakta durabilir kılınmasında ciddi sorunlar bulunduğudur. Buna rağmen, bankanın yapılanması ve pay sahipliğinin dağılımında ortaya konulan alternatifler de ayrı ayrı ele alınmaktadır" dedi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır