kapat

05.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
30 bin mahkum fetvayla idam edildi
İran İslam rejimi liderlerinden Montazeri'nin yeni kitabında, 1988'de 30 bin mahkumun Humeyni'nin fetvası üzerine "katledildiği" yazıyor

Küçük çocuklar vinçlerle sallandırıldı... Aralarında 13 yaşlarında olanlar bile vardı. Ayetullah Humeyni'nin bizzat verdiği emirlerle İran hapishanelerinde 2 ay süren barbarlıklar ve zulüm yaşandı... Ve toplam 30 bin kişi idam edildi...

Dehşet veren bu ifadeler, İran İslam rejimi liderlerinden Ayetullah Hüseyin Ali Montazeri'nin yeni kitabında yer alıyor. Montazeri, "Büyük Ayetullah Hüseyin Ali Montazeri" adlı kitabında, 1988 yılında 30 bin mahkumun Humeyni'nin fetvası üzerine "katledildiğini" yazıyor. Bu rakam, tüm dünya basınında bomba etkisi yarattı. Çünkü Montazeri, geçtiğimiz Aralık ayında internetteki sitesinden yayınladığı anılarında, idam edilenlerin sayısının 2 bin 800 ile 3 bin arasında olduğunu yazıyordu.

Geçtiğimiz ay gizlice yayınlanan kitabındaki yeni bilgileri İran dışına kaçırılan birçok gizli belgeye dayandıran Montazeri, Humeyni'nin idam fetvasının, 1988 yılı Ağustos ayında rejime muhalif Halkın Mücahitleri'nin faaliyetleri üzerine verildiğini belirtiyor. Irak'ta bulunan Halkın Mücahitleri, İran rejimine saldırı başlatınca sinirlenen Humeyni, yargılanan, hapiste bulunan ya da serbest bırakılan tüm mücahitlerin toplatılmasını emretti. Ardından da fetva verdi.

Humeyni, İran-Irak savaşının bitiminden kısa süre sonra verdiği fetvada şöyle diyor: "Ülkedeki hapishanelerde bulunan ve halen münafıklar (mücahitler) için desteklerini sürdüren mahkumlar Allah'a karşı savaş açmıştırlar ve hepsinin cezası idamdır." Ve bu fetva ile mahkumların ve mücahit yanlısı binlerce kişinin kaderleri, 3 kişilik "ölüm komitesi"nin ellerine bırakıldı. Komitede, bir şeriatçı yargıç, Gizli Servis Bakanlığı'ndan bir temsilci ve bir de savcı bulunuyordu.

İlk iki haftada 3 bin 800 mahkumun idam edildiğini yazan Montazeri, kitabında şöyle diyor: "Her idam, Humeyni'nin ağır hasta olduğu dönemde aşırı sağcılara verilmiş sus payı olarak görülüyordu."

Aralarında İran'ın "Kartal"ı ünlü Evin hapishanesinde görevli Kemal Afkami Ardekani'nin de olduğu birçok cezaevi görevlisi, kısa süre önce Birleşmiş Milletler'e teslim edilmek üzere ifade verdi. Ardekani'nin ifadesi, Montazeri'nin yazdıklarını doğrular nitelikteydi: "Mahkumları, merkez binanın ortasında bulunan 14 metre uzunluğundaki koridorda topluyorlardı. Ve tek bir soru soruyorlardı, 'Mücahit misin?.."

"Evet" cevabı verenler, binanın önündeki otoparkın tam karşısındaki alanda vinçlerle sallandırılıyordu... Sabah 07.30'dan akşam 17.00'ye kadar bir günde 33 kişi asılmıştı. Mahkumları 3 kamyonun kasasına doldurdular. 6 vinç onları bekliyordu. Vinçlerin herbirinden sarkan 5 ya da 6 iple bu mahkumları astılar. Ara vermeden birini asıp diğerini aldılar. İki hafta içinde 8 bin kişi böyle idam edildi. Benzer idamlar ülkenin heryerinde gerçekleştirildi...


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır