kapat

05.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Kopyalamalı mı yoksa...
Kopyalamamalı mı? Bilimadamları, din adamları, politikacılar işte bu soruya cevap bulmaya çalışıyorlar. Ve merakla yıl sonunda doğacak ilk kopya bebeği bekliyorlar

Fransız bir bilimadamının bu yıl içerisinde dünyanın ilk kopya bebeğini dünyaya getireceğini açıklamasıyla insan klonlama tartışmaları yeniden alevlendi. Sadece bilimkurgu filmlerinde ve romanlarda karşılaştığımız tartışmalar gerçek oldu ve bütün dünyada 'İnsan klonlansın mı?' tartışmaları başladı. Son dönemde bilimadamlarından din adamlarına, Hollywood yıldızlarından politikacılara herkes klonlamayı tartışıyor.

Her şey 1997 yılında Ian Wilmut adlı bilimadamının İskoçya'da bir laboratuvarda Dolly adlı dünyanın ilk kopya koyununu üretmesiyle başladı. Dolly'nin kopyalanması herkesin aklına "Sırada kopya insanlar mı var?" sorusunu getirdi. Fakat bu olasılık, klonlamanın ahlaki olmadığına karar veren birçok ülkenin getirdiği yasaklarla geçici olarak rafa kaldırıldı. Ta ki geçen haftaya kadar.

Geçen hafta biri İtalya'dan, biri Amerika'dan iki bilimadamı insan klonlama çalışmalarında son noktaya varmak üzere olduklarını açıkladı. İtalyan doktor Severino Antinori 2 yıl içerisinde insan klonlamaya başlayacaklarını açıkladı. Çalışmalarını Amerika'da sürdüren, Raelian tarikatı üyesi Fransız bilimadamı Brigitte Boisselier'in ilk kopya bebeğin 2002 yılbaşından önce doğacağını açıklamasıyla, insan klonlama çalışmaları yeniden gündemin tepesine oturdu.

Çocuk sahibi olamayan ya da çocuklarını kaybeden birçok çift klonlamaya çok olumlu yaklaştı. Klonlama çalışmalarını yürüttüğünü açıklayan bilimadamlarına dünyanın dört bir yanından yüzlerce başvuru geldi. Birçok bilimadamı da bunun mümkün olduğunu söyleyerek insanlara umut verdi.

KarŞI cephede ise insan klonlanmasına karşı çıkan bilimadamları, din adamları ve politikacılar var. Karşı çıkma sebepleri çeşitli:

Ulaşılan teknolojinin henüz kusursuz klonlama için yeterli değil. Klonlamanın başarılı olma şansı çok düşük. Üstelik kötü emelli kişiler tarafından suistimal edilebilir. Tanrı'nın iradesine karşı çıkıp, insanın kaderini kendisinin belirlemeye kalkışması da dine uygun değil zaten...

Uzaylılarla içli dışlı olan ve teknolojiye düşkün Raelian tarikatı Fransız bilimadamı Brigitte Boisselier başkanlığında 4 yıl önce insan klonlama çalışmalarına başladı.

Boisselier bu eleştirilere şu cevabı vererek çalışmalarını savunuyor: "Düşük yapan bir çiftin yeniden çocuk yapmasına karşı çıkmayanlar, ölen çocuklarını geri getirmek isteyen insanlara neden karşı çıkıyor? Arada hiç fark yok ki."

Bir terminatör daha olması fena olmazdı
Arnold Schwarzenegger'de klonlamayadestek verdi. Ünlü yıldız "Bir klonumun olmasına itiraz etmem" dediİnsan klonlanacağının açıklanmasının ardından bilimadamlarına yüzlerce aileden başvuru geldi. Hollywood'un ünlü ismi Arnold Schwarzenegger insan klonlama çalışmalarına sıcak yaklaşan isimlerin başında geliyor.

Schwarzenegger geçen günlerde yaptığı "Bir klonumun olmasına itiraz etmem" açıklamasıyla klonlamaya destek verdiğini açıklayan ilk ünlü oldu. Başvuranlar arasında ilk sırayı kısır çiftler oluşturuyor.

"OĞLUMUN IQ'su 165'tİ"
Eşcinsel ve lezbiyen çiftlerden gelen başvuruların yanında, çok sayıda ilginç başvurular da var. Örneğin 77 yaşındaki Marion Vuchetich, Boisselier'e başvurarak, 3 yıl önce ölen 37 yaşındaki oğlunun klonlanmasını istemiş.

"Çünkü oğlumun IQ'su 165'ti. Çok zeki ve enerji dolu bir çocuktu. Onun gibi bir çocuğun ölmesi kayıp" diyor Marion Vuchetich. Boisselier de kaybettikleri yakınlarını özleyen bu insanların isteklerinin çok normal olduğunu ve karşı çıkılmaması gerektiğini savunuyor.

Uzaylılar öğretmiş
İnsan kopyalama tartışmaları Fransız bilimadamı Brigitte Boisselier'in, Amerikalı bir çiftin geçen yıl bir ameliyatta ölen 10 aylık bir bebeği kopyalayacağını açıklamasıyla yeniden gündeme geldi. Adları açıklanmayan çiftin bebeği, geçen yıl bir kalp ameliyatı sırasında hayatını kaybetti. İkisi de sağlıklıydı, yeni bir bebek yapabilirlerdi. Fakat onlar ölen bebeklerini geri istiyorlardı. Ve bu hayallerini www.clonaid.com adlı site sayesinde gerçeleştirebileceklerini fark ettiler.

YEŞİLİMSİ BEYAZ TENLİ
Clonaid, hayatın uzaylılar tarafından başlatıldığına inanan Raelian tarikatının kurduğu bir şirket. 1974'te kurulan ve dünya çapında 50 bini aşkın üyesi olan tarikat insanların uzaylılar tarafından klonlanarak dünyaya indirildiğini iddia ediyor.

Tarikat, eski bir şarkıcı ve otomobil yarışçısı olan Fransız Claude Rael Vorilhon tarafından kuruldu. Vorilhon kendisinin de "Uçan daireleriyle Fransa'da bir volkanın tepesine inen, 1.20 boyunda, yeşilimsi beyaz tenli" uzaylılar tarafından kaçırılıp kopyalandığını ve dünyaya kopyasının geri gönderildiğini iddia ediyor. Bu uzaylılar Vorilhon'a, insanların başka bir gezegendeki bir laboratuvarda üretildiğini ve klonlanarak çoğaltıldığını anlatmışlar.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır