kapat

05.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Global saklambaç
İnternette başlatılan 'Geocaching' isimli oyunda kullanılan GPS cihazı ile dünyanın dört bir yanına saklanmış paketler bulunabiliyor

Amerikan ordusunun 1980'li yıllarda askeri amaçlar için kullandığı "global konum belirleme sistemi" (GPS), internette başlayan "Geocaching" isimli bir oyun sayesinde maceracı internet kullanıcılarının hobisi haline gelmeye başladı.

Üzerindeki sis perdesi, geçtiğimiz yıl eski başkan Bill Clinton tarafından kaldırılan sistem, 80'li yıllarda Amerikan ordusunun en önemli silahlarından biriydi. Gönderdiği sinyaller sayesinde dünya üzerindeki herhangi bir cismin yerini 10 ile 20 metre hata payı ile belirleyen sistemin cihazları, Amerika'ya karşı yapılan füze saldırılarının belirlenmesinde de kullanılmıştı.

SONUNDA BÜYÜK ÖDÜL VAR
Sistemin ortaya çıkmasından sonra satışı yaygınlaşan GPS cihazları, internette başlatılan "Geocaching" adlı bir oyunda kullanılmaya başlandı. Amerika'nın Seattle şehrinde yaşayan Jeremy Irish tarafından başlatılan oyun, GPS cihazının yardımıyla dünyanın dört bir tarafına saklanmış olan paketleri ve içindeki eşyaları bulmaya dayanıyor. Paketi bulduğunuzda,içindeki eşyayı alıp yerine başka bir şey koymanız gerekiyor. Son olarak da adınızı, eşyayı bulduğunuza dair paketin içindeki deftere yazıyorsunuz. Bulunan her paket yarışmacı için artı puan anlamına geliyor. Yarışmayı kazanan büyük ödül almaya hak kazanıyor.

Tüm dünyada büyük çekişmeler sahne olan yarışmaya katılmak için, fiyatları 100 ile 1000 dolar arasında değişen GPS cihazlarından bir tane edinerek yarışmanın http://www.geocaching.com resmi internet sitesini takip etmek gerekiyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır