kapat

03.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ülserin faili bakteri çıktı
Toplumun yüzde 10'unda görülen ülser hastalığının nedeni bulunduğu gibi artık çaresi de biliniyor. Ülsere neden olduğu söylenen stres, sinir, alkol, çay ve kahve beraat etti

Mide ağrılarından şikayet eden birçok kişinin hastalığı ülserdir. Genellikle stres ve sıkıntı dönemlerinde ortaya çıkan ülser, kişiye dayanılmaz ağrılar çektirir. Hatta insanı gece tatlı uykusundan bile uyandıracak kadar ağrı çekmesine neden olan bu hastalığa stres, skıntı, alkol, sigara, aşırı kahve ve çay içmenin yol açtığına inanılmaktaydı. Yapılan araştırmalara göre bunlar ülserin nedeni değil. Ama ülsere yatkın kişilerde tetikleyici bir neden olabileceği de tartışılıyor.

"İçki, sigara, alkol ve stres değilse nedir bu ülserin nedeni" diye merak ediyorsanız işte size nedenleri ve sonuçlarıyla ülser hastalığı...

ERKEKLERDE GÖRÜLÜYOR
"Peptik ülser" adı verilen bu mide hastalığı, süregelen ve tekrarlayıcı bir hastalık. Peptik ülser mide bağırsak kanalından asit-pepsin içeren mide suyu ile temasa gelen herhangi bir yerde ortaya çıkan bir yara.

Neredeyse insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olduğu sanılan peptik ülser, sanayi devrimi ile birlikte artış gösteriyor ve bu artış 1960'lı yıllara kadar devam ediyor. 70'li yıllardan sonra bir azalma gösteren ülser hastalığı bu nedenle medeniyet hastalığı olarak kabul ediliyor.

Toplumun yüzde onunda görülen ülser, çocuklarda çok az görülüyor. Daha çok gençlerin, orta yaşlıların ve yaşlıların hastalığı olarak kabul ediliyor. Fakat genellikle erkeklerde görülüyor, bunun nedeni ise kadın hormonlarının koruyucu etkisi...

ÜLSER MASUM DEĞİL
Peptik ülser hastalığı iyilik-kötülük periyodları ile seyreden kronik bir hastalık. Bu hastalık insanın yakasına bir kere yapıştı mı yaşam boyu bırakmıyor. Ülser hastalığı genellikle kendini mide bölgesinde ortaya çıkan ağırı ile ele veriyor.

Ağrılı devre bir süre devam edyor sonra ağırısız birkaç hafta veya birkaç aylık bir devre başlıyor. Günün birinde ağrı tekrar ortaya çıkyor. Hastalarda, genellikle görülen açlık ağrılarının yanı sıra uykudan uyandıran gece ağrıları da görülebiliyor.

Ülser masum bir hastalık gibi görünse de, hiç de böyle bir hastalık değil.

Özellikle kanama ve delinme gibi durumlarda yaşlılarda ölüme bile yol açabiliyor. Bu durum 75 yaşın üstünde ortaya çıkarsa iki hastadan birinde ölüme neden oluyor.

İKİ NEDENİ VAR
Bilimadamlarına göre peptik ülser hastalığının başlıca iki nedeni bulunuyor. Birincisi "Hp" isimli bir bakteri, ikincisi de "Anti-Romatizmal" ilaçlar.

Hp isimli bu bakteri ile tanışan insanların genellikle tümünde gastritis-mide iltihabı gelişiyor. Bu bakteriyi taşıyanların yüzde 17'sinde peptik ülser gelişme riski bulunuyor. Ayrıca yine bu bakteriyi taşıyanların yüzde 1-3'ünde mide kanseri gelişme riski bulunuyor.

"Bu bakteri nasıl bulaşıyor" diye bir soru aklanıza gelmiş olabilir; fakat bu kesin olarak bilinmiyor. Ama bulaşma risk grupları ise şunlar:

Fakir bir ülkede doğmak, kötü-sosyo ekonomik koşullar, kalabalık aile ve ortamı, sağlıksız koşullarda yaşamak, su ve yiyeceklerin temiz olmaması, ailede başka çocukların olmaması, anne-babanın bu bakteriyi taşıması, bu bakterinin bulunduğu hastalarda kullanılan endoskopların yeterli temizlik yapılmadan kullanılması.

ÇARESİ VAR
Kan ve tükürük testleriyle saptanan Hp isimli bakteriyi, günümüzde tamamen ortadan kaldıracak bir ilaç bulunmuyor. Fakat piyasada bulunan bu bakteriye karşı etkili ilaçlardan üçlü bir kombinasyon yapılır ve uygun süre kullanılırsa yüzde 90'ın üzerinde bir başarı ile bakteri ortadan kaldırılabiliyor. Bakteri ortadan kaldırıldıktan sonra yetişkinlerin bu bakteriyi tekrar taşıma riski bulunmuyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır