kapat

03.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Gençler Barlas'ı ezdi, geçti!
Çölaşan-Barlas kapışması için ekran başına geçenler üniversitelilerin Mehmet Barlas'ı topa tutuşunu izledi

Önceki akşam Reha Muhtar'ın sunduğu Ateş Hattı programını izlemek üzere ekran başına geçenler umdukları gibi Emin Çölaşan- Mehmet Barlas kapışmasını değil ama üniversite gençliğinin Barlas'ı topa tutuşunu izlediler. Gençlerin, Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Barlas'a yönelttikleri ağır eleştirilerin temelinde " Demokrasiyi savunan birinin demokrasi düşmanlarıyla yan yana olamayacağı" fikri vardı. Barlas kendisini "Siz bir zamanlar örgüt üyesiydiniz, 80 sonrası Özal'ın kalemşörlüğüne soyundunuz, şimdi de şeriatçıların yanındasınız" diye suçlayan üniversitelilerin ateşli eleştirileri karşısında epey ter döktü. Kendisini savununanların azınlıkta kaldığı tartışmada Barlas, gençlerin üsluplarına takıldı ve "Meclis'te buna benzer bir tartışma sırasında bir milletvekili öldü ya da öldürüldü. Bunun için hepinizin tartışma üslubunu iyi bilmeniz gerekmektedir" diyerek kendini korudu.

HALK SİZİ NİYE SEVMİYOR?
Barlas'ın 'Kurtuluş Savaşı antiemperyalist bir savaş değildir' sözleriyle alevlenen tartışmada şu diyaloglar geçti:

ÖĞRENCİ: Barlas Kurtuluş Savaşı'nın anti-emperyalist bir savaş olmadığını söylüyor. Bu kesinlikle doğru değil. Kurtuluş Savaşı Osmanlı devletini yıkan ve ezilen uluslara örnek olmuş bir mücadeledir. Siz hep o emperyalist ülkeleri savundunuz.

M.BARLAS: Birinci ben liberalim. Türkiye'de sizin gibilerle Vural Savaş gibiler de olmalıdır. Düşüncesini beğenmediklerimin ortadan kaldırılmasını savunamam. İkincisi Kurtuluş Savaşı'nın antiemperyalist mücadele olmaması onun bir kuruluş savaşı olmaması anlamına gelmiyor.

ÖĞRENCİ: Sizin bu şekilde konuşmanız gayet doğal. Çünkü Yeni Şafak gazetesinde yazıyorsunuz. Bence bu kesimi savunmanızın eses nedeni çıkarlarınızın bu günlerde bu kesimlerle birleşmesidir. Siz 80'li yıllarda köşe dönmeciliği savundunuz. Şimdi de demokrasi maskesi takıyorsunuz.

M.BARLAS: İzin verirseniz konuşayım. Kurtuluş Savaşı'na yol açan şartlar bir büyük imparatorluğun yenilmesiyle başlamıştır. Bir yeniden yapılanmadır. Bu Kurtuluş Savaşı'nı küçümsemek değildir.

ÖĞRENCİ: Sizin bakış açınız farklı olabilir. Biz demokrasi, laiklik ve tam bağımsızlık konularını küçümseyenlere tavır alırız.

M.BARLAS: Söyledikleriniz bana slogan gibi geliyor.

ÖĞRENCİ: Hayır, bunlar slogan değil. Türkiye'de başsavcılar Anayasa Mahkemesi başkanları Atatürk'e karşı görevlerini yaptılarsa bu anti demokratik bir uygulama değil demokratlığın ta kendisidir.

M.BARLAS: Siz Türkiye ile Avrupa devletleri arasındaki farkı kaçırıyorsunuz bir kere.

ÖĞRENCİ: Siz de 28 Şubat öncesini unutuyorsunuz. Kızlarla erkekler birçok üniversite kampusunde el ele dolaşamıyorlardı. Şeriatçı baskıları üzerimizde hissediyorduk.

Tartışma sürüyor, Barlas kendisine yöneltilen ve ardı arkası kesilmeyen sorulara yanıt vermeye çalışıyordu.

ÖĞRENCİ: Acaba neden siz ve Cengiz Çandar Yeni Şafak'ta yazıyorsunuz? Başka gazete mi bulamadınız? Neden artık toplum sizi sevmiyor? Bunun sebebi Türkiye'nin daha laik, Atatürkçü bir çizgiye gitmesi mi? Neden iş bulamayan yazarlar Yeni Şafak'ta yazıyorlar?

M.BARLAS: Bir dakika, bir dakika. Beni dinleyin. Sizin gibi düşünenlerin, Kemalist derneklerinin varlığı Türkiye için teminattır. Buna hiç karşı değilim. Zaten bu düşünce büyük çoğunlukla okullarda okutulmuyor mu? Yalnız bunun karşısında farklı düşünenler de tarihi farklı tartışmak isteyenler de bulunmalı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır