  
Yeterli mi?
Boğazlarda radarlı korumanın İstanbul ayağının temeli, olaylı şekilde atıldı. Çevreci bazı kuruluşların, "SİT alanında betonlaşma yaratacağı" savıyla sisteme karşı düzenlediği protesto gösterilerine polis müdahale etti.
BOĞAZ'da deniz trafiğinin İstanbul'u her an ateşe atabilecek yoğunluğa ve denetimsizliğe ulaştığı bir gerçek. Bu kaosu frenleyecek önlemlerin alınması şart. Bu bakımdan elektronik koruma sistemini bir çırpıda mahkum etmenin, tamamen devreden çıkmasını savunmanın fazla gerçekçi bir tavır olduğu düşüncesinde değiliz. Ancak bu sistemin Boğaz'ı tek başına koruyamayacağı da, bir başka gerçek. Elektronik sistem yangın anında su sıkıp müdahale etmeyecek; Boğaz'ı sadece gözleyecek. Bu bakımdan, sözkonusu sistemin mevcut sistemlerle, özellikle söndürme altlyapısıyla entegrasyonu hayati önem taşıyor. Boğaz'ın emanet edildiği söndürme gemilerinin bazılarının uluslararası standartlara uymadığı, yetersiz kaldığı söylentileri çok yaygın. Bu konuda hazırlanmış bir resmi raporun gerekli ciddiyetle ele alınmadığı da iddia ediliyor.
ELEKTRONİK sistemin birkaç dakika önce yapacağı uyarı Boğaz'daki bir kazayı önlemeye yetmez. Bu kazanın faciaya dönüşmemesi, söndürme gemilerinin, mekanik ve mobil sistemlerin derhal harekete geçmesine bağlı. Bu sistemler hantallıktan kurtarılmadıkça ve en önemlisi kılavuzluk hizmetleri rasyonel hale getirilmedikçe, Boğaz'ı ve İstanbul'u facia kaosundan kurtarmış sayılamayız.
|