kapat

30.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Yeterli mi?

Boğazlarda radarlı korumanın İstanbul ayağının temeli, olaylı şekilde atıldı. Çevreci bazı kuruluşların, "SİT alanında betonlaşma yaratacağı" savıyla sisteme karşı düzenlediği protesto gösterilerine polis müdahale etti.

BOĞAZ'da deniz trafiğinin İstanbul'u her an ateşe atabilecek yoğunluğa ve denetimsizliğe ulaştığı bir gerçek. Bu kaosu frenleyecek önlemlerin alınması şart. Bu bakımdan elektronik koruma sistemini bir çırpıda mahkum etmenin, tamamen devreden çıkmasını savunmanın fazla gerçekçi bir tavır olduğu düşüncesinde değiliz. Ancak bu sistemin Boğaz'ı tek başına koruyamayacağı da, bir başka gerçek. Elektronik sistem yangın anında su sıkıp müdahale etmeyecek; Boğaz'ı sadece gözleyecek. Bu bakımdan, sözkonusu sistemin mevcut sistemlerle, özellikle söndürme altlyapısıyla entegrasyonu hayati önem taşıyor. Boğaz'ın emanet edildiği söndürme gemilerinin bazılarının uluslararası standartlara uymadığı, yetersiz kaldığı söylentileri çok yaygın. Bu konuda hazırlanmış bir resmi raporun gerekli ciddiyetle ele alınmadığı da iddia ediliyor.

ELEKTRONİK sistemin birkaç dakika önce yapacağı uyarı Boğaz'daki bir kazayı önlemeye yetmez. Bu kazanın faciaya dönüşmemesi, söndürme gemilerinin, mekanik ve mobil sistemlerin derhal harekete geçmesine bağlı. Bu sistemler hantallıktan kurtarılmadıkça ve en önemlisi kılavuzluk hizmetleri rasyonel hale getirilmedikçe, Boğaz'ı ve İstanbul'u facia kaosundan kurtarmış sayılamayız.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır