kapat

30.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Esnafa son umut
Başta bakkallar olmak üzere küçük esnafı hızla "tükeniş"e sürükleyen kötü koşullara karşı Sönmez, Meclis'i "bir dizi köklü, etkili ve acil yasal önlem" almaya çağırdı...

BIÇAK KEMİKTE
Ekonomiyi kasıp kavuran darboğaz en ağır darbeyi hem nakit sıkıntısının limitine gelen, hem de artık mahalle aralarına bile giren "hiper-süper market" rekabetine havlu atan esnafa vurdu. Başta bakkallar olmak üzere küçük esnafın soluğu kesildi.

HAYAT ÖPÜCÜĞÜ
ANAP Milletvekili Kenan Sönmez'in TBMM Başkanlığı'na verdiği önergede küçük esnaf için "hayat öpücüğü" yerine geçecek yasal düzenlemeler yeraldı. Sönmez önergesinde "ekonomik sistemin temel taşı olan esnafın kurtarılması"nı istedi; bunun yöntemlerini gösterdi.

EZERSEK EZİLİRİZ
Sönmez, Ticaret Bakanı'na yönelttiği soru önergesinde esnaf ezilirse toplumun da ezileceğini vurguladı. Esnafın "veresiye kolaylığı" ile "Türkiye'nin en yararlı kredi müessesesi" olduğunu hatırlatan Sönmez uyardı: "Esnafı yasal korumaya almalıyız."

TBMM BAŞKANLIĞI'NA
Aşağıdaki sorularımın aracılığınızla, Sanayi ve Ticaret Bakanı A.Kenan Tanrıkulu tarafından cevaplandırılmasını arz ederim.

Kenan Sönmez-BURSA Milletvekili
Başta, "Bakkallar" olmak üzere, yaygın kullanılan tüketim ürünlerinin perakende ticaretini yapan esnaf son yıllarda büyük bir sıkıntı içindedir. Uzun yıllardır süren kronik enflasyon küçük esnafın sermayesini korumakta sıkıntı yaratmış, pek çoğunun iflasına neden olmuştur. Bu olumsuz gelişmelere özellikle büyük şehirlerde hızla ve kontrolsüzce artan hipermarketlerin ve süpermarketlerin haksız rekabetleri de eklenmiştir. Oluşturdukları zincirle üreticiler üzerinde büyük baskı kuran bu kurumlar; İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa başta olmak üzere büyük şehirlerimizde bakkal geleneğini bitirme noktasına getirmiştir. Halbuki mahallemizdeki ve sokağımızdaki "Bakkal amca" sosyal sistemimizin önemli bir parçası ve faizsiz kredi müessesesidir. Sabit ve dar gelirliler bakkalın kredisi sayesinde ay sonunu getirebilmektedir. İstihdam ve diğer bazı yararları da düşünüldüğünde bu sistemin çökmesine izin vermememiz gerektiği ortaya çıkar. Nitekim gelişmiş batı ülkeleri bu konuda tedbir almış, hipermarketlerin şehir içinde kuruluşunu kurallara bağlamıştır.

Tüm bunların ışığında;
1-Bakkal, kasap, manav, kırtasiye vs. esnaf başta olmak üzere perakendeci küçük esnafı korumak için batıda olduğu gibi hiper ve süpermarketlerin kuruluşunu bir kurala bağlamayı düşünüyor musunuz?

2-Sosyal sistemimizin önemli bir parçası olan ve istihdama büyük katkı yapan bu yapının korunması için başka tedbirler almayı düşünüyor musunuz?

Esnaf temsilcileri SABAH-İSTANBUL aracılığıyla içlerini döktü, taleplerini dile getirdi

Ertan Baştuhan
(İTO Bakkaliye Meslek Komitesi Başkanı)

Orta tabakaya darbe
Hem bakkallar, hem sabit gelirli vatandaş bu ülkenin orta sınıfını teşkil ediyor. Bakkalın, küçük esnafın yokedilmesi, orta tabakanın da yok edilmesi anlamına gelir. Bu da Türkiye'yi iyi yerlere götürmez. Kenan Sönmez'in sağduyulu sesine kulak verilmeli.

Kemal Çiftçioğlu
(İTO Kırtasiye Meslek Komitesi Başkanı)

Damarlar tıkanmasın
ARA damarların yanında kılcal damarlar da vardır. Küçük esnaf, bu milyonlarca kılcal damarı temsil ediyor. Bunları tıkarsanız ana damarlara kan gitmez. Vücut sakat kalır, sonunda ölüm gelip çatar. Kılcal damarların açık tutulması, ekonominin sağlığı için şart.

İbrahim Dumankaya
(İTO Nalburiye Meslek Komitesi Başkanı)

Bize hayat hakkı yok
Hipermarketlerin bünyesinde dev nalburiye kuruluşlarının mağazaları da açılıyor. Nasıl mahalle bakkalları ve öteki küçük esnaf haksız rekabet altında eziliyorsa, nalburlar da bunların rekabetine dayanamaz hale geldi. Bizlere hayat hakkı tanımıyorlar.

Bakkallar Federasyon Başkanı Bendevi Palandöken Sistemin iflası
Yasal düzenleme şart. Bu açıdan Sayın Kenan Sönmez'e şükran borçluyuz. 'Yaz tahtaya al haftaya' dönemi bitti. Mahalle bakkalı geleneği öldürüldü. Bu Türk ekonomisinin de öldürücü darbe yemesi anlamına geliyor; kimse farkında değil. Binlerce bakkal iflas etti, binlercesi bitkisel hayatta. Sistemi çökertmesinler.

BAKKALLAR
İstanbul Bakkal Odası Başkanı Borhan Elmas:

Sosyal patlama
Dargelirli vatandaşın veresiye alış veriş edeceği yer kalmayınca bu memlekette sosyal patlama olur. 1 yılda 5000 bakkalın iflas etmesi, çok kötü ve karanlık bir geleceğin habercisi. 67 meslek grubunun mallarını satan süper ve hipermarketlerle bakkalın rekabeti mümkün değil. Bu haksız rekabet ortamına dur denilmeli.

KURUYEMİŞÇİLER
İTO Meslek Komitesi üyesi Sezai Özüçer:

Can çekişiyoruz
Mahalle bakkallı gibi kuruyemişçi ve aktar da can çekişiyor. Milyonlarca insanın ekmek yediği küçük esnaf kitlesini idama mahkum etmeye kimsenin hakkı yok. Bizleri ekonomik sistemin dışındaymış gibi görenleri kınıyoruz. Sayın Kenan Sönmez'in önergesi bizler için son umut ışığı. Mutlaka dikkate alınması gerekiyor.

TUHAFİYECİLER
İTO Meslek Komitesi Başkanı Rıza Yüksekdağ:

Rekabet yasal olsun
Dünyanın hiçbir yerinde kentin göbeğinde hipermarketler yoktur, buna izin verilmez. Bizde sokak aralarında bile böyle tesisler rahat rahat kuruluyor. Rekabet yasal ve haklı olmalı. Haksız rekabet, tuhafiyeciler de dahil tüm küçük esnaf gruplarını acımasızca ezip yokediyor. Buna göz yumulmasını esefle karşılıyoruz.

KASAPLAR
İTO Meslek Komitesi Üyesi Tahsin Akyüz:

Savaşı kaybettik
Mahalle kasabı kavramı tarihe karıştı. Kasap esnafı süper ve hipermarketlere karşı verdiği savaşı artık kaybetti. Kasaplar birbiri ardına kepenk kapatıyor. Bu bakımdan ANAP Milletvekili Kenan Sönmez'in sorunlarımıza sahip çıkmasını takdirle karşılıyoruz. Umarız, yasal düzenlemeler için çok geç kalınmış olmasın..


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır