|
Polis öldükten sonra silah neye yarayacak?
İçişleri Bakanı, Anayasa Mahkemesi'nin silah kullanma yetkisini kısıtlamasına kızdı, "İnsanlardan hayatları pahasına görev beklenemez" dedi
İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Gaffar Okkan ve polis memurlarına yapılan suikasti hatırlatarak, geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi'nin aldığı silah kullanma yetkisini kısıtlayan kararına tepki gösterdi.
Tantan, Marmara Üniversitesi (MÜ) Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku ve Kriminaloji Araştırma Uygulama Merkezi ile İnsan Hakları Araştırma Uygulama Merkezi'nce düzenlenen "çıkar amaçlı suç örgütleri ve kara para aklamayla mücadele" konusundaki seminere katıldı.
Seminerde konuşan Tantan, konuşmasına uğradığı saldırı sonucu şehit olan Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ve 5 arkadaşını anarak başladı. Bir ülkede hukuk kurallarının işletilebilmesi için bu kuralların bütünüyle uygulayıcılara öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Tantan, çıkarılan yasaların ancak bu şekilde halkın taleplerini karşılayabileceğini söyledi.
HAYAT PAHASINA GÖREV
Organize suçlarla mücadele yasası olan 4422 sayılı yasanın korunması gerektiğini vurgulayan Tantan, "4422 sayılı yasa Türkiye'de gecikmiş olan bir ihtiyacın var olduğunu ortaya çıkarmıştır. Halkın bu yasadan dolayı kendini yönetenlere karşı güveni artmıştır" dedi. 4422 sayılı yasaya bütünüyle bakıldığında, özellikle kendilerine şimdiye kadar dokunulmamış bürokrasinin en üst düzeyindeki insanların da yargı önüne çıkabileceği fikri yarattığını ifade eden Tantan, bunun millete büyük güven verdiğini söyledi.
Tantan, geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi'nin aldığı ve silah kullanma yetkisini kısıtlayan kararıyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Şimdi saygın mahkeme üyelerine ben birşey söylemek istemiyorum. Ama şunu söylüyorum, bugünkü koşullarda geçtiğimiz günlerdeki bu terörist saldırıya karşı saldırıdan sonra mı, güvenlik güçleri silah kullanacaktı? Bunu onların takdirine bırakıyorum. Ülke gerçekleri dikkate alınmadan sadece ve sadece görev verilen insanların hayatları pahasına görev beklenemez."
İLKEL TARTIŞMA
Bakan Tantan, kolluk güçlerine verilecek yetki konusunda yapılan tartışmanın da son derece ilkel olduğunu savundu. Bir ülkede hala adli kolluk tartışmasının yapılmasının orada bir hukuki altyapı eksikliği bulunduğunun göstergesi olduğunu da kaydeden Tantan, "Oysa yıllar önce kanun koyucu Ceza Muhakemeleri Usul Yasası'nda açık ve net olarak savcılık müessesesine kolluk güçlerinin bütün yetkilerini koymuştur" dedi. Tantan, suç ve suçlarla mücadelede yetkinin tamamen cumhuriyet savcılarına verildiğini ve kolluk kuvvetlerinin de bunların emrinde hareket ettiğini hatırlatarak, hukuk adamlarının buna rağmen suçluyu başka taraftan aradıklarını, ancak suçlu aramaktan ziyade, uygulamaya ağırlık verilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.
|
Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|