kapat

28.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Devren satılık şube
BDDK, birleştirilecek beş bankanın kapatılacak şubelerini personeliyle satışa çıkaracak. Geri alınamayan krediler için de özel tahsilat timleri kurulacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından satışa sunulan, ancak müşteri çıkmayan bankalar için özel formül geliştiriyor. BDDK, Egebank, Yurtbank, Yaşarbank ve Bank Kapital'in kapatılacak şubelerini, personeli ile birlikte isteyen bankaya satacak. Fondaki bankalar için özel tahsilat timleri oluşturan BDDK, özel görevlendirilmiş mahkemeler kurulması için de harekete geçti.

İŞTE İCRAAT TAKVİMİ
* Satılık Banka Şubesi: Birleştirilen bankaların her türlü yükümlülük ve sorumlulukları Sümerbank çatısı altında toplanacak. Fon bankaları büyük tek şube olarak kurgulanacak. Kalan şubeler kapatılacak. Personel azaltılacak. Tazminatlar peşin verilecek. Personelin mağdur olmaması için, yeni şube açmak isteyen bankalara, birleştirilen Fon bankalarının şubeleri personeli ile devredilecek.

* Halka açık bankalar: Fon'a devredilen bankalarda sermaye kaybedildiği için, hisselerine yatırım yapanlar açısından özel yasa hazırlanması gerekecek. BDDK, Hükümet'in bir yasa çıkarıp, kaynağını sağlamasını önerdi.

* Satış kriterleri: Fon bankalarının satışında öncelik, yatırımcının getireceği sermaye tutarında olacak. Pazarlık büyük ölçüde sermaye üzerinden gidecek. Bankanın, varlıkları için de bir bedel ödenecek ve 2 yıla uzanan vade imkanı tanınacak. Ancak, kim daha fazla veriyor gibi kriterler işlemeyecek.

* Risk yönetimi: 10 gün içinde Risk Yönetimi Tebliği yürürlüğe girecek. Tebliğ, faiz, kur, kredi, ülke ve hatta reklam riskini düzenleyecek.

* Kredi ve mevduat güvencesi: Güvence kararı, ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durum karşısında alındı. BDDK, bu kararın gerekçesini, "Ülkeye daha büyük maliyet getirecekse kararı alırsınız. Fon'a devralırız ve yükümlülükleri yerine getiririz" şeklinde formüle etti. Güvence kalkınca mevduat garantisi 50 milyar olacak.

* Bankacılık sektörünün rotası: Uluslararası rekabete dönük finans sektörü oluşturulması için bir perspektif hazırlandı. Bankacılık sektörünün, fazla fon yaratıp ihtiyacı olana vermesi işlevinin gelişmediği, tasarrufların yüzde 70-75'inin kamuya gittiği teşhisi konuldu. Bunun üzerine BDDK, Türk bankacılık sektörünü nasıl görmek istediğine ilişkin bir rapor hazırladı.

* Tahsilat timi: Fon bankaları için Hazine'den 6.1 milyar dolar sağlandı. Fon'un, temerrüt faizi ile birlikte, yüzde 50 fazlasıyla alacağı var. Tahminen yüzde 50-60 tahsilat en az 5 milyar dolar yapabileceği öngörüldü. BDDK, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu'na göre cebri icra ile tahsilat yapabilecek özel timler oluşturdu. İstanbul'da 25 Ocak'ta Murakıplar ve Tahsilatlar Birimi faaliyete geçecek. Fon bankaları tahsil edilemeyen kredilerle ilgili 2.800 dosya devraldı. İşleyen kredilerle ilgili dosya sayısı ise 40 bin.

OFF SHORE'A SINIRLAMA
* Off shore'a sınırlama: Yabancı bir ülkedeki banka ya da kuruluş adına para toplanamayacak. Mevduat cüzdanı vermek, ismi, logosu aynı X bankası off shore adına para toplamak aynı hesapta küçük küçük havale işlemleri yapmak yurtdışı bir bankaya mevduat toplama sayılacak. Off shore yasaklanacak, off shore adına para toplamak mümkün olmayacak. Off shore bankalar özellikle arbitraj işlemlerine devam edebilecek. Off shorzedeler ise sosyal sorun kabul edilerek çözüm aranacak.

* Özel mahkeme: BDDK'dan açılacak davalar için özel mahkeme kurulacak, öncelikli işi banka davaları olacak ve davalar bitene kadar görülecek. Doğal hakim ilkesi zedelenmeyecek şekilde Adalet Bakanlığı ve HSYK tarafından belirli mahkemelerin görevlendirilmesi istendi.

Özel Finans Kurumları'na gözaltı
* ÖFK'lara gözaltı: Özel Finans Kurumları ile ilgili şu sonuca varıldı: "ÖFK'lar Fon'a alınamıyor. Bir güvence sistemi kurulmamış. Bankalar Kanunu'nun, hakim hissedarlara ilişkin suç ve cezalarının tamamı uygulanabiliyor. Yatırımcı katılma payı alanlar bir ortaklığın ortağı haline geliyor. Oradan çıkabilecek her türlü yükümlülüğü kabul ediyorlar. ÖFK'ların denetimi yapılır. Gerekirse faaliyetleri sona erdirilir. Sonrasında kar zarar ortaklığına katılanlar, hesabını çıkarır ve ödemesini yapar."

* Vergi Numarası'na onay: Temizel, vergi kimlik numarasının uygulamaya girmesinde bir engel görmediğini, sistemin kayda alınması adına önemli olacağı ve bankalar açısından sorun olmadığı görüşünü Maliye'ye iletti.

*1994'ün hesabı: BDDK; TYT, İmpex ve Marbank'ın tasfiyesini devraldı. İflas masası kuruldu. Fon'un, henüz takibe geçmemiş yüzmilyonlarca dolar alacağı olduğu anlaşıldı.

* Demirbank Olayı: Demirbank'ın, gecelik piyasadan fonladığı, ortalama vadesi 10.5 ay, getirisi yüzde 38 olan 7.5 milyar dolarlık portföy oluşturduğu, likidite sıkışıklığı yaşayınca hem sermayesini kaybettiği hem de yükümlülüklerini yerine getiremediği sonucuna varıldı. BDDK, bankaya 1 milyar dolar kaynak enjekte etti. Portföy riski 5.5 milyar dolara indirildi. Ancak faizlerdeki düşmeye rağmen kaydi zarar 1.5 milyar doları buldu. Demirbank, bu portföyü üstlenebilecek yatırımcılara satılacak. Bankayla, 3'ü yabancı 6 yatırımcı ilgileniyor.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır