Sağlıklı bir beslenme için nelerin gerekli olduğu, hangi yiyeceklerin mutlaka yenmesi gerektiği yazılır, kulaktan kulağa anlatılır. Peki sınırı aştığınız zaman bu besinlerin zararlı olabileceğini biliyor musunuz? "Sağlık için şart" denilen bu besinlerin de fazlası zarar getirir. İşte hangi yiyeceğin ne işe yaradığı ve en fazla ne kadar yemeniz gerektiği:
Zeytinyağı: İyi kolesterolün yükselmesini sağlar. Kalbi korur.
Ne kadar yemeli?: Günde en fazla 2 çorba kaşığı kadar alınmalıdır. Fazlası, ayda en az 1 kilo almanıza neden olabilir. Eğer yemeklerinizin hepsinde zeytinyağı kullanıyorsanız günde 3 çorba kaşığını geçmemelisiniz. Diyetisyenler haftada en fazla 9 çorba kaşığı bitki sel yağ tüketilmesini öneriyor.
Humus: Demir açısından çok zengin. Üreme sistemi, sağlıklı bir cilt ve bağışıklık sistemi için gerekli olan çinkodan da bol miktarda içerir. Göğüs kanseri ve menopoz semptomlarına karşı koruyucu.
Ne kadar yemeli?: 125 gram humusta 233 kalori var. Bu nedenle haftada ya da iki haftada bir, küçük bir parçadan fazla yenmesi tavsiye edilmez.
Avokada: Kalp sağlığının temelini oluşturan B6 ve E vitaminleri, potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Doymamış yağ oranları da yüksektir.
Ne kadar yemeli?: Orta büyüklükteki bir avokadoda 275 kalori ve 28 gram yağ bulunur. Haftada en fazla 1 adet yenmeli.
Ay çekirdeği: Potasyum, magnezyum, demir ve çinko mineralleri açısından zengindir. Antioksidan özelliğe sahip E vitamini de içeriyor.
Ne kadar yemeli?: Günde en fazla 1 çorba kaşığı kadar...
Peynir: Kemiklerin yapısını güçlendirmek için gerekli olan kalsiyum deposudur. Çinko, protein ve B vitamini de içerir.
Ne kadar yemeli?: Bir bardak süt ve 150 gram yoğurtla aynı oranda besin değeri içerir. Ancak peynirdeki yağ oranı diğerlerine göre daha fazladır. Bu nedenle daha az seviyede tüketilmeli.
Fındık: Antioksidan özelliğe sahip. Özellikle prostat kanserine karşı önleyici görevi görür. Yumurtadan çok daha fazla protein içerir. Kaslar, kemikler ve sinirleri güçlendirir.
Ne kadar yemeli?: Günde 2-3 adet fındık sağlığınız için yeterlidir.
Balık: Omega-3 yağı içerir. Bu yağ, kalp krizi riskini azaltır. Hamilelik döneminde ise bebeğin beyin gelişimini olumlu yönde etkiler.
Ne kadar yemeli?: Yağda pişirilmiş olan balık iki kat daha fazla kalori içerir. Bu yüzden haftada bir kezden fazla tüketilmemeli.
Yumurta: Kolesterol sorununuz varsa yumurtadan kaçının. Yoksa az miktarda tüketebilirsiniz.
Tereyağ veya margarin: Margarine dönüşmüş sıvı yağ, tereyağ kadar zararlıdır. Tereyağı yerine geçen, iyi kolesterol sağlayan Benecol gibi yağları yeğleyin.
Kahve veya çay: Kahveyi unutun. Her türlü çay ise kalbi koruyucu maddeler içeriyor.
Sucak, salam, sosis: Kırmızı et ürünleri de kolesterolü yükseltir ve kalbi yorar.
FISTIK EZMESİ: Marketlerde satılanlar çok fazla yağ asidi içeriyor ve kalbinize pek hayırlı değil.
Tansiyon ve kolesterol için
* Soğan, sarmısak: Kalbinizi koruyucu maddeler içeriyorlar.
* Yeşil sebze: Kural basit, en yeşili en yararlısı.
* Hububat ve tahıllar: Lifler kalbe dost.
* Şarap : Kötü kolesterolü düşürüyor.
*Tavuk : Kızarmış olmasın.
* Salamura, turşu, tuzlu cipsler
* Koyun ve kuzu eti
* İç yağla yapılmış yemekler
* Dalak, böbrek, karaciğer gibi sakatatlar
* Kuruyemişler ve özellikle fıstık.