|
Sezer hükümete son MGK'da mesaj verdi
Yılmaz, Sezer'in Anayasa Mahkemesi'nin değişikliği dikkate almayabileceği uyarısında bulundu
ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Anayasa değişiklik paketinin, Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın isteği ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in referandum mesajı nedeniyle geri çekildiğini açıkladı.
Yılmaz, partisinin grup toplantısının basına kapalı bölümünde Anayasa değişikliğinin askıya alınması konusuna açıklık getirdi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin ve iki üyenin, hafta sonunda Başbakan Bülent Ecevit'i ziyaret ederek Anayasa değişikliğine ilişkin kaygılarını anlattıklarını söyleyen Yılmaz, Cumhurbaşkanı Sezer'in, Anayasa değişiklik paketinin Meclis'ten geçmesi halinde referanduma gideceğine ilişkin SABAH'ın verdiği haberi de doğruladı.
"DAVAYI BAĞLAMAZ"
Yılmaz, Sezer'in Anayasa değişikliği ile ilgili olarak önceki gün MGK'da da uyarıda bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanı, değişiklik yapılsa bile, Anayasa Mahkemesi'nin FP davasında bu değişikliği dikkate almayabileceğine söyledi. Bu değişikliğin görülen davayı bağlamayacağını ve mahkemenin davanın başladığı dönemdeki yasayı karar alarak dikkate alabileceğini, kendisinin de gözleminin bu yönde olduğunu söyledi."
FP'YLE GÖRÜŞME YENİDEN
Yılmaz, Anayasa Mahkemesi'nin endişelerini giderecek bir düzenleme için çalışma başlattıklarını da vurgulayarak, "Görülmekte olan Fazilet'in kapatılması davasını etkilemeyecek bir Anayasa değişikliği için çalışıyoruz. Fazilet Partisi ile görüşmeler yapılıyor. Onlar da evet derse böyle bir değişiklik gerçekleşecek" diye konuştu. ANAP Genel Başkanı Yılmaz, "Bu gelişmeler üzerine paketi geri çekme kararı aldık" dedi.
Yılmaz, Anayasa Mahkemesi'nin açıklamasında "Sivil muhtıra" gibi bir kasıt görmemek gerektiğini de anlattı. Yılmaz, "Özel bir kararın hesabının yapılmasını, kendilerine güvensizlik endişesi olarak gördüler. Bu nedenle açıklama yaptılar" değerlendirmesinde bulundu.
Toplantıda, Dışişleri Komisyonu Başkanı, Van Milletvekili Kamran İnan'ın, Ermeni tasarısı konusunda Dışişleri Bakanı'nın üzerine düşeni yapmadığına ilişkin iddialarına da dikkat çeken Yılmaz, İnan'ın eleştirilerine büyük ölçüde katıldığını belirtti. Yılmaz, dış politikanın hükümet ile Meclis'ten bağımsız yürütüldüğünü söyledi. Yılmaz, "Bu konular Meclis'ten, hükümetten çok MGK'da görüşülüyor. Bundan rahatsızım" diye konuştu.
Kelle götürme hesabındalar
Mesut Yılmaz oylamadan önce gensoruyu şöyle yorumladı: Birileri ortalığı toza dumana katıp bu kargaşada kelle götürme hesabı yapıyor
ANAP Lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Beyaz Enerji Operasyonu ve bu çerçevedeki iddialar için "olmayan olaylara senaryolar yazıldığını" belirterek, bu senaryoların tutmayacağını söyledi. Yılmaz, gensoruyla Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'i düşürme girişimini de, "Ortalığı toza dumana katarak karmaşada kelle götürme hesabı yapanlar var" diye değerlendirdi.
Partisinin Meclis Grubu'nda konuşan Yılmaz, soruşturmanın yarım bırakılmasının, siyasiler ve kendileri üzerindeki yıpratma çabalarının başarılı olması anlamına geleceğini de vurguladı. Jandarmanın hazırladığı "fezleke"de kardeşinin de içinde yeraldığı isimlerin bulunmasının başka amaçlar güdüldüğü şüphesini yarattığını söyleyen Yılmaz, soruşturmanın, savcının beyanlarına göre üç aydır sürdüğüne dikkat çekti.
"TÜM İDDİALARI SORUŞTURUN"
Yılmaz, soruşturmanın eksik kalmasının siyaseti yıpratma amacının başarıya ulaşması anlamına geleceğini de vurguladı ve fezlekedeki tüm iddiaların soruşturulması gerektiğini kaydetti. Türkiye'de sivil siyaseti hakim kılan Özal anlayışına karşı hücumun devam ettiğini ve kendilerine hangi nedenlerle ve kimlerin saldırdığının ortada olduğunu da ifade eden Yılmaz, şözlerini şöyle sürdürdü: "Enteresan olan, bize savaş açanlar ortadayken, sivil siyasetin unsuru olduğunu unutan kimilerinin mücadeledeki yerlerini karıştırmasıdır. Sivil siyaset dışındaki unsurların taşeronluğuna soyunanların ANAP'a saldırarak bir yerlerden aferin beklediklerini görüyoruz. Onlara tavsiyem, kendisinden aferin beklenecek tek merciin millet olduğunu unutmamalarıdır. Sivil siyasetin bütün unsurları, olaylara, ortalığı kaplayan toz bulutunun dışına çıkarak bakabilmelidirler... Türkiye'de olup bitenlerin ülke dışından nasıl görüldüğüne herkes dikkat etmek zorundadır. New York Times'tan Economist'e kadar farklı yayın organlarının, sivil siyaset alanını genişletme çabalarından bahsetmeleri manidardır."
Nuri Sefa ERDEM
|
Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|