|
'Akıllı kadın her zaman daha iyidir'
Zamanımızın rock starı Teoman Yakupoğlu; rüyaların Road Star marka ayakkabılı prensi, ya da kısaca Teo!
İlk gördüğümde seni lahana bebektin gözümde onaltı yaşlarında...
(Metaformoz / Haldun Ural)
Teoman'la, her daim konuk sanatçı olarak abone olduğu genç kız dergilerinin çekimlerinde tanıştık. Şimdilerde, Özcan Deniz'in albümünde Ğüstün bir performans sergileyerek- okuduğu Orhan Atasoy'un 'Gemiler' adlı şarkısının Teoman yorumu, o günlerde piyasaya çıkıyordu. Benim oradaki konumum, albümü piyasaya çıkmış sanatçıya bir dergi çekiminde eşlik eden manken olmaktan ibaretti. Teoman'la ilgili işte böyle bir çekim gününden hatırımda kalanlar, Haldun Ural'ın dizelerindeki fikir ve duyguyla aynıydı.
Aradan yaklaşık iki sene geçti ve Teoman'la yine karşı karşıya oturuyoruz. Bu sefer amaç farklı ama iki yıl önce tanıştığım idealist, komik ve samimi insan yine karşımda. Değişen tek şey, dolu dolu iki başarılı senenin ona verdiği güven yüklü bir ifade... Zevkle yaptığım bu röportajı, birkaç sene sonra 'bir dünya starı' röportajı olarak tozlu arşivlerden çıkarmak dileğiyle...
* Teoman, kıravat takmayalı ne kadar oldu?
Annem evlendi ya, işte en son orada takmıştım.
Teoman'ı, ceketli görebilmiş şanslı kişilerden biriyim aslında. Hisar'da verdiği konseri izlediğimde, seyirci olarak verdiğim karar şu olmuştu: Teoman, karizmasını ceketinin içinde bile gizleyemez...
Olabileceğim şeylerin hepsini alt alta yazdığım zaman bir sürü şey buluyor, hepsine de özeniyordum. Şarkıcılık ise bir tür hobiydi. 80'li yılar, herkes için zor dönemlerdi. Arabesk ve onun çevresinde dolanan müzikal tarzlar iş yapıyordu.
* Arabesk sana ne ifade ediyor dersem...
Öyle çok çok da uzak değil. Bana negatif şeyler hiçbirşey ifade etmiyor. O tarzdaki müzik, benim geldiğim kültürün göstergesi değil. Arabesk dinlemem ama elbette beğendiğim isimler var.
Teoman'ın Türk Sanat Müziği'ni yorumlaması beni şaşırttığı kadar sizi de şaşırtıp gülümsetecek.
Türk Sanat Müziği'nin hayattaki tam karşılığını bulamıyorum. Arabesk, varoşlardan çıkıyor, insanların bir takım özlemlerini anlatıyor. Türk Sanat Müziği ise, kentte yaşayan insanların sarayda yaşarmış gibi şarkılar söylemesi gibi geliyor bana.
Eski bir röportaj alıntısı: 'Popçular salaklar ama iyi ki varlar; beni çok eğlendiriyorlar.'
* Popçular hâlâ seni eğlendiriyor mu?
Yetenek ve kültür olarak hiç müzisyen olmaması gereken insanlar, bir takım avantajları sayesinde (plak şirketi yapımcısını, aranjörünü tanıması, iyi dans etmesi) Türk pop piyasası içerisinde yeralıyor. Ama ben onları pop müziğini yapan müzisyenler olarak görmüyorum. Ben de pop müzik yapıyorum ama asla 'popçu' değilim.
Kişisel fikrimi sorarsanız Teoman'ın yemek kitaplarını okumasını gerekli bulmuyorum. Nasıl olsa, ona börekleri çörekleri ezberinden yapacak birçok aday adayı ellerinde oklavaları, kulaklarında CD çalar, 'Elveda Zalim Dünya' naraları atarak camının altında bekleşiyorlar... Ama ne demişler: 'Çok kadın hiç kadındır oğlum ve unutma YALNIZLIKTIR SONU' 'ZİRVEDE ÖLECEĞİM'
Teoman'ın yılbaşı gecesi Taksim'de yaşanan olayların kahramanları hakkındaki yorumları, beki de ülkemizin trajikomik halini en iyi anlatan ve ortaya koyan cümlelerdi...
Solcu bir yaklaşımla saldırıp ülkücü işareti yapıyorlar. Hem ülkücü, hem komünist. Bilinç diye bir şey yok ortada. Komünist olsalar, en azından iç tutarlılıkları olurdu, zeki olurlardı ama çocuklar hem faşist hem de aptal.
* Peki Televole insanı anarşist yapar mı?
Televole, adamı solcu yapar, faşist yapar dediler. Bence, ikisinin de karması birşey yapıyor.
* Peki 'yeni Mehdi, yeni İsa' tartışmasına son noktayı sen koy...
Bence Mustafa Altıoklar, çünkü tipi uyuyor.
* Hiç yemek kitabı okudun mu?
Bir arkadaşımın hediye ettiği kitabın, en azından resimlerine baktım.
* Teoman, magazin dergilerine soyunur mu?
Onu yapan arkadaşlar var. Bırakalım, güzel güzel yapmaya devam etsinler.
* Sinan Çetin, 'sanat için' deseydi?..
Tercih etmem, ben kıyafeti seviyorum.
* Akıllı kadın mı, güzel kadın mı, zengin kadın mı? Seç bakalım...
Eğer uzun vadeli bir ilişkiyse, akıllı kadın her zaman iyidir. Zenginlik önemli değil ama zengin olması fakir olmasından yine de iyidir.
* Peki ya yıldızının sönme ihtimali...
Bunu nasıl olsa bir gün yaşayacağım. Sonsuza dek yukarı gidemezsin ama yukarıdayken yani zirvede ölmeyi becerebilirsin.
DENİZ AKKAYA
|
Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|