|
Uydudan İzmir manzarası
Uzay teknolojisinin en gelişmiş uydusu Eros A-1 internetle dünyaya tanıtıldı. İsrailliler'in ticari amaçlı uydusundan ilk çarpıcı fotoğraflar İzmir'e ait
Uzay teknolojisinin en gelişmiş uydusu olan İsrailliler'in Eros A-1 uydusu, uzaydan fotoğraf çekmeye başladı. Uydunun ilk çektiği dört fotoğraf internette örnek olarak sunuldu. Bu fotoğraflar arasında İzmir'in de detaylı görüntüleri var. Helikopterle çekilmiş gibi net ve ayrıntılı olan İzmir fotoğrafında Atatürk Stadı, İzmir Körfez'i ve şehrin daha pek çok yeri açıkça görülebiliyor.
DÜNYANIN HER YERİNE ZOOM
Eros A-1 tipi uydu, 240 kilogram ağırlığıyla dünyanın en hafif, hareket kabiliyetiyle en yönlü, özel resulasyonlu fotoğraflarıyla en net uydu fotoğrafı çekme özelliğine sahip. Uydu askeri değil, ticari amaçlı. Şirkete internetten bağlanan herhangi bir kişi ya da kurum, bedelini ödedikten sonra dünyanın istediği bölgesinin uydu fotoğrafını elde edebilecek.
Çekilen diğer fotoğraflar arasında Fransa, Kıbrıs ve Güney Kore bulunuyor. Bu fotoğraflar, akıllara "İsrailliler Türkiye'yi mi izliyor?" gibi sorulara neden olurken, İsrail Uçak Endüstrisi (IAI) uydunun gönderdiği tüm fotoğrafları, Mart'tan itibaren yayına koyacaklarını açıkladı. İsrailliler, projeyi çok gizli tutuyor ve şu ana kadar yapılan fotoğraf arşivi açıklanmıyor. Amerika ve İsveç'teki merkezlerden yönetilen uydunun en az 4 yıl casusluk yapacağı belirtiliyor.
NASIL ÇALIŞACAK?
Eros A-1, İsrailliler'in 750 milyon dolar yatırdığı Eros serisinin ilki. Eros A-2, 2001'in yaz aylarında uzaya gönderilecek.
Eros A-1 ve A-2, uzay biliminde LEO denilen dünyaya en yakın yörünge çizgisinde geçecekler. Eros A-1, şu anda dünyanın 480 kilometre yükseğinde, kutup çervesinde dönüyor. Yakaladığı açı açısından, istenilen bölgeyi, hava şartları ve saat dilimi ne olursa olsun, berrak ve sanki gündüzmüş gibi görüntü elde ediyor. Eroslar'ın B serisi ise dünyanın 600 kilometre yükseğinde yörüngeye girecek. A serisinden daha ağır olan B serisi uydular, askeri amaçlı kullanılacak.
Uydu teknolojisinde gelinen son nokta
Dünyanın çevresinde 2 bin 400 uydu bulunuyor. Ve bunların yalnızca 100'ü ticari amaçlı kullanılıyor. Amerikan ve İsrail havacılık uzmanlarının "uydu teknolojisinde gelinen son nokta" dediği Eros A-1 de tüm bu uydular arasında "en net fotoğraf çekebilen" uydu. 5 Aralık 2000 tarihinde Sibirya'nın Svobodni bölgesinden fırlatılan ve 90 dakika sonra irtibat sağlanılan uydu, dünya üzerindeki bütün kütleleri 1.8 metrelik bir hatayla görüntülüyor. Casus uydular arasındaki bir önceki rekor Rus KVR-1000 uydusundaydı. Rus uydusu 5 metrelik hata yapabiliyordu.
Eros A-1'in başarısını şöyle anlatıyorlar: Eskiden uydular, yeryüzündeki kütleleri tam olarak gösteremiyordu. Eros ise 1.8 metrelik bir kütle dışındaki her objeyi ayırt edebilir. Yani 2 metre aralıkla duran iki kişiyi rahatlıkla tespit edebilir. Ancak ikili arasındaki fark, 1.8 metreden aşağıya düşerse, uydu bu ikiliyi tek bir kütleymiş gibi gösterir.
|
Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|