kapat

24.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Fransa'ya uydu resti
Fransa'ya karşı ilk somut yaptırım açıklandı. Alcatel'in aldığı 150 milyon dolarlık istihbarat uydu projesi iptal edildi. Tank ihalesinden de Fransız Giat çıkarılacak

Fransa parlamentosunun sözde Ermeni soykırımı yasasını kabul etmesinin ardından harekete geçen Türkiye, Fransız firmalarına yönelik ilk somut eylemi dün gerçekleştirdi. Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Fransız Alcatel firmasının aldığı 149 milyon dolarlık istihbarat uydusu projesine ilişkin ihalenin iptal edildiğini bildirdi. Çakmakoğlu, ihalesi yakında yapılacak 250 adet tank alımı için de Fransız Giat firmasının Leclerc tanklarının kapsam dışı tutulabileceğini vurguladı.

Çakmakoğlu'nun yaptığı açıklama, Fransa'nın gündemine bomba gibi düştü. Türkiye ile gerilen ilişkilere gündeminde büyük yer ayıran Fransız medyasında ihale iptal haberi bültenlerin birinci sırasında yer aldı. France-Info, RTL gibi birçok Fransız radyosu haberi yayın akışını keserek verdi. Fransız televizyonlarında da Çakmakoğlu'nun "10 ayrı projede çeşitli uluslararası firmalarla birlikte Fransız firmalarının da bulunduğu ihalelerimiz vardı. Bunlar da zamanı geldiğinde ayrı ayrı ele alınarak değerlendirilecektir" sözlerine yer verildi. Çakmakoğlu, dün gazetecilerin sorularını yanıtlarken şöyle konuştu:

"İstihbarat uydusu projesine ilişkin ihaleyi iptal ettik. Fransz Alcatel firması 149 milyon dolarlık bu ihaleyi kazanmıştı. Yakında 250 tankın alımına ilişkin ihale yapılacak. Burada aralarında bir Fransız firmasının da bulunduğu dört kuruluş çekişiyor. Bu ihalede, Fransız Leclerc tankının değerlendirme kapsamı dışında tutulmasını da düşüneceğiz."

Çakmakoğlu'nun açıklamasının ardından Alcatel yetkilileri yorum yapmazken, Leclerc tanklarının üreticisi Giat firmasının yetkilileri kendilerine bu yönde herhangi resmi bir bilginin ulaşmadığını bildirdi. Giat sözcüsü, "Diğer bütün Fransız şirketleri gibi kaygılarımız var" dedi. Bu arada dün bir açıklama yapan Fransızlar'ın ünlü helikopter firması Eurocopter, "Türk müşterimizle ilişkilerimiz zora girecek" açıklamasında bulundu.

Boykot VIP'e sıçradı
* Havalimanı Mülki İdare Amirliği, Dışişleri Bakanlığı'ndan izinli olmayan Fransız işadamlarına VIP Salonu'nu kullandırmama kararı aldı.

* Karabük Esnaf Kredi Kooperatifi, Fransa'dan ithal edilen ürünlerin boykot edilmesi çağrısında bulundu.

"Fransa tekin ülke değil"
Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Türkiye'nin meşru müdafaa hakkını kullanacağını belirterek, "Biz Fransız halkını hedef almayız ve almayacağız" dedi. "Biz Fransız halkını hedef almayız ve almayacağız'' diyen Cem, şöyle devam etti: "Türkiye kendisine kötülük edeni unutacak değildir.

Ama bu kötülüğün karşılığını akıl çerçevesinde kararlılıkla verecektir. Üstelik Fransa tekin memleket değildir. Fransa'da geçmişte Türk diplomatları şehit edilmiştir. Çünkü bütün Avrupa'da Türk düşmanlığının, Müslüman düşmanlığının en yoğun olduğu ülkedir."


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır