kapat

23.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Nokia
BİLAL ÇETİN(bcetin@sabah.com.tr )


Gözler Ersümer'de

Enerji Bakanı'nın, muhalefetin verdiği gensoru görüşmelerinde önemli açıklamalar yapacağı belirtiliyor. Önergenin MHP'nin de desteğiyle reddedilmesi bekleniyor

Koalisyon liderleri, hükümet oldukları günden beri siyasi ve ekonomik istikrarı koruyabilmek bakımından en zor günlerini yaşıyorlar. Bir yandan Fazilet Partisi'nin kapatılma tehlikesinin henüz savuşturulamamış olmasının getirdiği "siyasi istikrarı bozabilir" kaygıları, diğer yandan yolsuzluk soruşturmalarında izlenen yöntem ve iddiaların boyutlarının giderek büyümekte oluşu ortakları tedirgin ediyor.

Yolsuzlukla mücadele konusunda hem kurumsal altyapıyı oluşturma, hem de tek tek olayların üzerine giderek yolsuzluk ve soygunu önleme bakımından belki de en başarılı hükümetlerden biri olan Ecevit Hükümeti'nin bir bakanı şimdi çok ağır yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları ile karşı karşıya geliyor.

Muhalefet partileri günlerden beri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in kellesini istiyor. Enerji ihalelerindeki yolsuzluk iddiaları yargıya intikal etmiş, bakanlığın bazı üst düzey bürokratlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmış, soruşturma kesintisiz sürüyor. Ama şimdi yargıya intikal etmiş olan bu olayın siyasi sorumluları için de muhalefet, gensoru mekanizmasını işleterek konuyu Meclis gündemine taşıyor.

MHP DESTEK VERDİ
Gensorunun gündeme alınabilmesi için en az 276 oy gerekiyor. Ancak bugün iktidar kanadının 350 kişilik çoğunluğu gözönüne alındığında muhalefetin bu gensorudan sonuç alabilmesi olası gözükmüyor. Tabii ki iktidar milletvekillerinin red oyu vermesi durumunda... Bu noktada özellikle MHP'nin tutumu merak konusu oluyor. MHP, grubu serbest bırakır ve bazı milletvekilleri muhalefetle birlikte oy kullanırlarsa ne olacak sorusu kulislerde soruluyor.

Dün bu soruları kendisine aktardığımızda "Hayır öyle şey olmaz" diyor MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici:

"Bir kere bu gensoru prensip olarak reddedilir. Çünkü hükümet ortağı bir partinin hiçbir milletvekilinin bu hükümetin bir bakanının düşürülmesi yönünde oy kullanması düşünülemez. Ama bu, ortada bir yolsuzluk var da bunun üstünün örtülmesi de değildir. O yolsuzluk iddiaları ile ilgili soruşturma yargı sürecinde devam eder. Ve her şey inşallah tüm açıklığı ile ortaya çıkar..."

MHP'den başka parti yöneticisi ve milletvekilleri ile konuştuk. Onların da yaklaşımı içlerine sinse de sinmese de bugün yapılacak oylamada Ersümer'in arkasında durmak biçiminde.

ANAP'TAKİ BEKLENTİ
Ancak ANAP ve Ersümer'den de bir beklentileri var MHP'lilerin. Diyorlar ki; "Bugünkü gensoruyu reddedelim. Bu iş kapansın ama ondan sonra da Sayın Bakan çıkıp bir açıklama yapsın, meydan okusun ve 'çekiliyorum' desin. Bu hem bizi rahatlatır hem de kendisini yüceltir..." Bu ve benzer yaklaşımlar bazı ANAP milletvekillerinde de hakim. Onların da dile getirdikleri ortak düşünce şu: "Cumhur Bey'e güvenimiz tam. Üzerine en ufak bir leke bulaştıramayacaklarından eminiz. Ama bu son olaylar, bazı üst düzey bürokratlarının tutuklanması onu da çok yıprattı, partiyi de. Gensorudan sonra istifa etmesi belki de daha iyi olur..."

ANAP'lılar, bu tartışmanın bir yerde noktalanmasını ve soruşturmanın normal yargısal çerçevede sürmesini arzu ediyorlar. Ancak, gensoru reddedilse dahi acaba Mesut Yılmaz, bir dönem kendisinin adına hükümette Başbakan Yardımcısı görevini yürüten, parti yönetiminde olsun kabinede olsun en güvendiği birkaç isimden biri olan Cumhur Ersümer'in istifasını, Ersümer kendisi istese bile acaba kabul eder mi?

Zayıf ihtimal....

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır