kapat

22.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Superkupon
Toksik insanlardan kurtulun
"Toksik", yani size yük olan insanlar dört bir yanınızı sarmış durumda mı? Enerjinizi tüketiyor, hayatınızı zorlaştırıyorlar hatta kanınızı emiyorlar mı? İşte onlardan tamamen kurtulmanız için yapmanız gerekenler...

Bahsedeceğimiz insanlar ailenizde, iş arkadaşlarınızın arasında, evinizde veya arkadaş çevrenizde bulunabilir. Bu insanlar sizi mutsuz etmekten büyük zevk alırlar. Fikirlerinizi, büyük patronun önünde, küçük görmekten hoşlanan şefiniz, birlikte olduğunuzda tüm zamanınızı kendi bedbaht hikâyeleri ile harcayan arkadaşınız veya size yapmacık bir gülümseme ile yeni saç kesiminizi beğendiğini söyleyen komşunuz hep bu toksik olarak adlandırabileceğimiz zararlı insanlardan. Bu insanlar içinizdeki enerjiyi emer ve size sürekli zarar vermeye çalışıp dururlar.

Size ilk tavsiyemiz bu insanlardan kesinlikle uzak durmaya çalışmanız. Çoğunlukla en çok zararı dokunan "toksik insanlar", size en yakın olanlarıdır. Eğer bu insanlardan uzaklaşamıyorsanız, o zaman onlarla başa çıkabilme tekniklerini kavramanız gerekiyor demektir. Bu insanların kişiliklerini değiştiremezsiniz.

Ancak onlara karşı olan davranışlarınızı değiştirebilirsiniz. Bu yüzden size bu yazıda beş tipik toksik insandan ve onlarla başa çıkabilme yöntemlerinden söz edeceğiz.

TRAJİK TİP
Uyarı sinyalleri: Genellikle siyah elbiseleri tercih eden bu tipler sürekli felaket habercisidirler. Yüz ifadeleri ise şu meşhur ağlayan bebek posterindeki gibidir. Mutluluk onlara göre gelip geçici bir duygudur. İğneleyici konuşmalar onların vazgeçemedikleri tarzlarıdır. Zaten konuşmadıkları zamanlarda da derin derin bakarlar. Dalıp giderler.

Karşı atak: Başka bir insanın depresyonunu paylaşmaktan vazgeçin. Mutsuzluğu hayat tarzı haline getirmiş olan insanlar çevresindekilerinin dikkatini çekmeye çalışırlar aslında. Bunun için de ellerinden geleni yaparlar. Onlar aslında mutlu olabilme şansı olan insanlardır ancak bu duyguyu sürekli kılacak güce sahip değildirler.

ÖLÜMCÜL YORUMCU
Uyarı sinyalleri: Kimse onların duyarsız, kaba ve bazen şok edici yorumlarından kaçamaz. Sizi küçük düşürerek kendilerini daha iyi hissederler. "İnsan süzme sanatı" nın en iyi temsilcileridir.

Karşı strateji: Başka insanları rezil etmek ve bundan da keyif almak sadece kompleksli insanlar için geçerli bir şeydir. Bu tarz insanlar başkalarını mutsuz ettikleri sürece mutlu olurlar. Bunun farkına varan Neşe, bu garip genci kendi silahı ile vurmuş ve onun tahriklerini hiç ciddiye almamış. Bu da bay tahrikçinin tüm gücünü elinden almış. Ve bay tahrik adeta çırılçıplak kalıvermiş.

ÜZGÜN CANAVAR
Uyarı sinyalleri: Daha önce bahsettiğimiz trajik tip gibi bu insanlar da sürekli acı çekerler. Ancak birinci tipin aksine bu tarz insanlar acılarından zevk almazlar. Bu üzgün canavarlar sürekli sizin çözümlerinize ihtiyaç duyarlar. Üstelik sizin sorunlarınıza aldırış bile etmezler.

Sizin, kendi sorunlarının tek çözümü olduğunuz konusunda saplantılıdırlar. Siz ve size özel çözümleriniz olmaksızın hiçbir problemin üstesinden gelemeyeceklerine inanırlar. Bir insanın zarar görmesinden sorumlu tutulmamak için de bu kişisel tacize göz yummak zorunda kalırsınız. Sonunda telefonunuz saatlerce meşgul edilir, "Hey ama sen beni dinlemiyorsun çok ilgisizsin" diye başlayan diyaloglara maruz kalır ve sonunda bir özel hayatınızın kalmadığını fark edersiniz. Tüm bu travma devam ederken, bu tipler üstüne üstlük nasıl iyi arkadaş olunacağını da bilemezler. Çünkü kendi hikayeleri ile o kadar meşguldürler ki sizin de bir hikayeniz olacağının farkına varamazlar. Size "senin hayatın nasıl gidiyor" diye asla sormazlar.

Karşı strateji: Eğer bu insana çok yakınsanız hemen başınızdan atmayın. Onun probleminin derinliğini anlamaya çalışın. Büyük bir ihtimalle problemi kimyasaldır. Yani arkadaşınız klinik olarak gergin bir insan olabilir. Eğer problemin büyük olduğu kanaatine varırsanız arkadaşınızı profesyonel birinden yardım almak konusunda ikna etmeye çalışın. Böylece işler kontrol altına girecektir.

İDDİA MAKAMI
Uyarı sinyalleri: Bu, bahsettiğimiz beş tipten en zarar verici ve rahasız edenidir. Bu tipler sizi kalabalık ortamlarda direkt eleştiri ve yorumları ile zor durumlara sokarlar. Dengenizi yitirmenize neden olurlar. Ölümcül yorumcu tiplemesinden farklı olarak bu tip sizi savunmasız yakaladığı yerlerde harekete geçer. Amacı sizi başkalarının gözünden düşürmektir. Tabii sizin de düşündüğünüz gibi bu tipe en çok işyerlerinde rastlanır. Bu dürtülerini de en çok patronlarla yapılan toplantılarda açığa çıkarırlar.

Karşı strateji: Bu tamamen kontrolün kimde olduğu ve kimin elinde tutmak istediği ile ilgili bir durum.

Size bu tarz yaklaşımlarda bulunan insanlar ya birinci ya da ikinci nedenle motive olurlar. Bunun farkına varmanız da bu olaya dur demek için attığınız ilk adımı oluşturmaktadır. Çünkü bu karşı atağı durduracak güç ve zeka sizde zaten fazlası ile var.

SUÇLULUK DUYGUSU VERENLER
Uyarı sinyalleri: Erkek arkadaşından yeni ayrılan arkadaşınızın kendini iyi hissetmesi için balayınızda yurtdışına gitmekten vazgeçebilirsiniz. Ama bu bile onun sizi suçlamamasına yetmez. Harcayacağınız tüm enerji, para veya sevgi onun gözünde önemli olmanıza yetmez. Bu enerji emen insana daha fazlasını verdikçe size önem veren diğer insanlara verecek daha az şeyiniz kalır. Böylece de bir şeyler için sürekli kendinizi suçlu hissettiğiniz ve bunu tamire çabaladığınız kısır bir döngünün içinde kalakalırsınız...

Karşı strateji: Bu durum içinden çıkılması hayli güç olanlardan birisidir. Çünkü bu kez karşınızdaki sizin kendinizi suçlu hissetmeniz için elinden geleni yapıyor. Üstelik siz onlara verdikçe onların mutsuzluk hali geçmek bilmeyecek bir travmaya dönüşecek. Çünkü bu insanlar kendileriyle asla tatmin olmayan ve hep daha fazlasını isteyen tipte kişilerdir.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır