kapat

21.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
TÜSİAD'da bir "yoldaş"
TÜSİAD Yönetim Kurulu'na seçilmesinin ardından 'Düne dönmeyelim' diyen Nuri Çolakoğlu'nun 'dününü' SABAH araştırdı

TÜSİAD Yönetim Kurulu'na girerek bütün dikkatleri üzerine çeken Nuri Çolakoğlu'nun, Maocu'luktan TÜSİAD yönetim kurulu üyeliğine uzanan yaşam öyküsü oldukça ilginç.

Çolakoğlu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde öğrenciyken siyasetle tanıştı. Yine aynı yıllarda devrimci mücadelenin de içinde yer aldı. Hatta Mao'cu çizgiye sahip Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi'nin Ankara sorumlusuydu. Çolakoğlu'nun köylü devrimini savunan Mao'ya duyduğu sempati Aydınlık gazetesi muhabiriyken Çin, Kamboçya, İran ve Pakistan ile yakından ilgilenmesine neden oldu. Çolakoğlu, Aydınlık Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ataberk ile bu ülkere 46 gün süren bir gezi yaptı. Kamboçya'ya yaptıkları gezi Aydınlık'ta yazı dizisi olarak yayınlanmasının dışında 'Savaşan Kamboçya' ismiyle kitap olarak da yayınlandı.

Pol Pot'un sofrasında
Nuri Çolakoğlu, Ataberk ile Renmin Ribao Gazetesi'nin davetlisi olarak 14 Ağustos'ta Çin, Kamboçya, Pakistan ve İran gezilerin çıktı. Dünyanın dikkatlerinin üzerinde olduğu ülkelerde 46 gün geçiren ikilinin en ilginç diyalogları Kamboçya'da geçti. Öyle ki Kamboçya Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri ve Demokratik Kamboçya Başbakanı Pol Pot, onurlarına verdiği yemekte Çolakoğlu ve Ataberk'e şöyle hitap ediyordu: "Aydınlık Gazetesi Yazı İşleri Müdürü değerli yoldaşımız Mehmet Ataberk ve değerli yoldaşımız Nuri Çolakoğlu bugün demokratik Kamboçya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Basın ve Enformasyon Dairesi adına, 17 Nisan 1975'teki büyük zaferimizden sonra Demokratik Kamboçya'yı ziyarete gelen ilk Türkiyeli gazeteciler olan sizlere hareretle hoşgeldiniz der, sizleri yüce devrimci duygularla selamlarız."

Emperyalizme son
Nuri Çolakoğlu, Mehmet Ataberk'le birlikte yazdığı 'Savaşan Kamboçya' adlı kitabının sonunda ise şunları söylüyordu: "Kamboçya'nın büyük bir kısımını gezmiş, onların ekmeğine suyuna ortak olmuş iki gazeteci olarak bizler de Kamboçya halkının bu mücadeleden zaferle çıkacağına, Güneydoğu Asya'yı Vietnam aracılığıyla bir kan denizine çevirmeye çalışan Kamboçya'nın bağımsızlığını boğazlamaya çalışan Sovyet sosyal-emperyalistlerinin burada da yenilgiye uğrayacağına inanıyoruz. (2 Nisan 1979)"

Benim için hoş bir sürpriz
TÜSİAD yönetim kurulu üyeliğine seçilmesine şaşırdığını söyleyen Çolakoğlu, TÜSİAD yönetimine katılma sürecini şöyle değerlendiriyor: "Doğrusu hoş bir sürpriz oldu, Tuncay Özilhan beni üyeliğe önerdi ve ben de Türkiye'nin içinde bulunduğu bu enteresan dönemde, ciddi bir grubun içinde görev almayı kabul ettim. Aslında zorlu bir dönemdeyim ama bu da bir başka görev." TÜSİAD yeni yönetim kuruluna seçilişi ile ilgili olarak "Geçmişten gelen politik kimliğiniz, yaşadıklarınız nedeniyle gazetelerin birinci sayfasında bugün TÜSİAD'ın yeni başkanı değil, siz varsınız. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? " sorumuzu, gülerek yanıtlayan Çolakoğlu "Medyadaki arkadaşlar bana biraz torpil yapmışlar, biraz da olayı abartmışlar" dedi.

20 yıla mahkum olmuştu
Nuri Çolakoğlu Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde öğrenciyken bir yandan da Aydınlık gazetesinde muhabir olarak çalışıyordu. Çolakoğlu, 1971 Muhtarası'nın ardından Maocu çizgide faaliyet gösteren Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi'nin Ankara sorumlusu olduğu gerekçesiyle yakalandı ve hakkında dava açıldı. TCK'nın 141 ve 142. maddelerine aykırı davranmaktan yargılanan Çolakoğlu 20 yıl hapse mahkum edildi. Bir süre cezaevinde yatan Çolakoğlu, 1974 affıyla serbest kaldı. Daha sonra gazeteciliğe devam eden Çolakoğlu bir süre NTV'nin Genel Yayın Müdürlüğü'nü yaptı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır