kapat

21.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
İzmir'e 'gerçek' Beyaz Enerji
Enka'nın İzmir'deki doğalgaz santralinin temeli Beyaz Enerji Operasyonu'nun gölgesinde atıldı. Üç santrallik proje, Türkiye'nin enerjisinin üçte birini üretecek

Enka Holding'in ABD'li InterGen ortaklığıyla temelini attığı 2.2 milyar dolarlık yatırım projesinin son halkası olan İzmir Doğalgaz Santrali'nin temeli, dün düzenlenen törenle atıldı. Temeli Temmuz'da atılan Adapazarı-Gebze Doğalgaz santrallerinden sonra projenin son ayağı olan İzmir'deki doğalgaz santralinin temel atma töreni Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ve ANAP'lı bakanların katılımı ile adeta bir gövde gösterisine dönüştü. Toplantıya hiçbir MHP'li bakanın katılmaması dikkat çekerken, Başbakan Bülent Ecevit ve DSP'li bakanlar açılışa telgraf gönderdi.

Yılmaz'dan gergin konuşma
Açılışta sert bir konuşma yapan ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, ekonomik enerjinin, kalkınmanın en önemli altyapısı olduğunu belirterek, "Siyasi faturası ne olursa olsun, dünya bilgi çağına girerken Türkiye'yi karanlıkta bırakmamak için bundan sonra da her türlü çabayı göstermeye devam edeceğim" dedi. Kamu yatırımları ile enerji sorunlarının çözülemeyeceğini vurgulayan Yılmaz, "Enerji olmazsa kalkınma olmaz. Mutlaka özel sektörün finansman desteğine, dinamizmine, katkısına ihtiyaç var" diye konuştu.

Enka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şarık Tara ise Adapazarı-Gebze ve İzmir doğalgaz kombine çevrim santrallarının önemine işaret ederek, "Bu santrallar Türkiye'de devlet, özel sektör ve yabancı sermayenin tek kalemde yaptığı en büyük yatırımdır" dedi.

Intergen Başkanı Carlos Riva ise "TEAŞ, Botaş, Enerji Bakanlığı ve Hazine açık ve şeffaf ihale açarak Türkiye'nin kendi enerji ihtiyacını rekabetçi fiyatlar ile gidermesini sağlamıştır. Bu tesis Türkiye'nin mevcut elektrik enerjisi kaynaklarından yüzde 10'dan fazla bir artış sağlayarak kwh başına yaklaşık 4.2 cente 12 gigavat saat (gwh) temiz elektrik enerjisi üretecek" dedi.

Yabancı ortaklı en büyük enerji yatırımı
Devlet, özel sektör ve yabancı sermayenin tek kalemde yaptığı en büyük yatırım olarak ifade edilen doğalgaz santralinin 2 milyar 200 milyon dolara mal olması bekleniyor. Santral tamamlandığında Adapazarı-Gebze Doğalgaz Çevrim Santrali ile birlikte Türkiye'nin toplam enerjisinin yüzde 23'ünü karşılayabilecek. Santralde, dünyaca ünlü Shell firmasının iştiraki olan yabancı ortak Intergen'in payı yüzde 60 düzeyinde. Üç santrallik proje için Amerikan Eximbank'ından 1.5 milyar dolarlık kredi alındı. Bu nedenle proje, Türkiye'ye herhangi bir yük getirmeyecek.

Gövde gösterisi
*Türkiye'nin en büyük özel sektör enerji yatırımının temel atma töreni yolsuzluk söylentilerinin gölgesinde gerçekleşti.

* Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz yüzyılımızın lideri, 2000'li yılların vazgeçilmez lideri anonslarıyla salona girdi.

*Törene Başbakan Bülent Ecevit katılmadı. Gerekçesi Ankara'daki yoğun programıydı. DSP'li bakanlar da törene telgrafla katıldı. Ancak MHP'lilerden tek bir kutlama mesajının gelmemesi dikkat çekti.

*BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım doğalgaz boru hattı projesinin ilerlediğini belirtelerek "İmza krizi aşılacak" dedi.

* Amerikalı patronuyla 2.2 milyar dolarlık bir yatırıma imza atan Şarık Tara'nın toplantı boyunca gergin olduğu her halinden belliydi.

MİNE ŞENOCAKLI


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır