kapat

21.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Hüngür hüngür ağladı
Ben, George Walker Bush, Amerika Birleşik Devletleri başkanlığı görevini sadakatle yerine getireceğime, Amerikan Anayasası'nı bütün gücümle koruyacağıma ve savunacağıma tüm kalbimle yemin ederim. Tanrı yardımcım olsun.

Amerika'nın yeni başkanı George W. Bush dün Washington'daki Kongre binasında düzenlenen 68'inci başkanlık yemini töreninde yemin ederek göreve resmen başladı. Tören saat 11.30'da başladı. First Leydi Laura, baba Bush ve anne Barbara, Florida Valisi kardeşi Jeb Bush, kızları Jenna ve Barbara, Kongre'nin hem Demokrat hem Cumhuriyetçi partili önde gelen senatörleri ile Bill Clinton ve yardımcısı Al Gore törende hazır bulundu.

Ellerini oynattı
Önce kürsüye Başkan Yardımcısı Dick Cheney çıkıp yemin etti. Ardından 11.59'da kürsüye Bush çıktı. Yeni başkan heyecanlıydı. Federal Yüksek Mahkeme Başkanı William Rehnquist'in sözlerini tekrarlayarak 35 kelimelik başkanlık yemini etti. Bush, yemin sırasında da heyecanını bastıramadı. Sol elini babasının da 12 yıl önceki yemin töreninde kullandığı tarihi İncil'in üzerine koyan Bush'un sağ eli, yemin süresince sürekli oynadı.

Clinton'a teşekkür
30 saniye süren yemin töreninden hemen sonra geleneksel olarak 21 pare top atışı yapıldı. Kameralar Bush'a döndüğünde 43'üncü başkanın iki gözünden birden yaşlar gelmeye başladığı görüldü. Gözyaşlarına engel olamayan Bush, bir süre hüngür hüngür ağladı. Daha sonra gözyaşlarını kameralardan gizlemek için babasına sarıldı. Bush, başkan sıfatıyla ilk konuşmasını yapmak üzere tekrar kürsüye çıktı.

Konuşmasına izleyiciler arasında bulunan eski başkanlara seslenerek başlayan Bush, sıra babasına geldiğinde, babasından "Başkan Bush" diye söz edince gülüşmeler yaşandı. Bush 15 dakikalık konuşmasının başında eski Başkan Bill Clinton'a hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Bush'un bu vefalı davranışına izleyiciler alkışlarla karşılık verdi.

'Bana ilaç verin de ağlamayayım'
Baba George Bush, törenin heyecanını iyi bilenlerdendi. Bush gazetecilere, "Ağlamamam için ilaç verin" diye espri yaptı. Törende 5 Amerikan bayrağı Kongre binasına asıldı. Ortaya Teksas'ın sembolü olan 28 yıldızlı bayrak çekildi.

Clinton pürdikkat dinledi
Bush'un törendeki konuşmasını iki kişi dikkatle dinledi. Selefi Clinton ve annesi Barbra Bush. Baba Bush ise konuşma boyunca etrafına bakındı. Bush'un konuşması 12 kez alkışlarla kesildi. 500 bin kişi en çok Bush'un vergi indirimiyle ilgili sözlerini alkışladı.

Savaş SUZAL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır