|
|
Ankara öfkeli
Sözde Ermeni Soykırım Yasa Tasarısı'nın, Fransa Parlamentosu Genel Kurulu'nda dün kabul edilmesine Türkiye sert bir tepki gösterdi. Yasa teklifinin kabul haberi Bakanlar Kurulu'na toplantı sırasında geldi
Dışişleri Bakanlığı'nın gönderdiği bilgi notu ile "Hükümet açıklaması taslağı"nı okuyan Başbakan Ecevit, "Cezayir için 'tarih karar versin' diyorlar. Burada işi tarihçilere bırakmıyorlar" dedi.
Başbakan Ecevit toplantıyı bölerek, Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı metni okudu ve metin üzerinde ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'la bazı düzeltmeler yaptı. Toplantıda, gösterilmesi gereken resmi tepkilerin gösterildiği, ancak sorunun kamuoyu düzeyinde sürecine işaret edildi. Fransa Cumhurbaşkanı Chriac ve Başbakan Jospin'le konuyu görüştüğünü bildiren Ecevit, "Bu kararın Türkiye-Fransa ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini bildirdim" dedi.
Hükümetin açıklaması şöyle:
'ŞİDDETLE KINIYORUZ'
"Fransa Ulusal Meclisi, tüm uyarılara rağmen bugün tarih ve insanlık önünde vahim bir hata içine düşerek, sözde Ermeni Soykırımı Yasa teklifini kabul etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Türkiye'yi hiçbir zaman işlemediği soykırım suçuyla ithama cüret eden ve tarihi gerçekleri hiçe sayan Fransa Parlamentosu'nun bu kararını şiddetle kınamakta ve yasayı bütün sonuçlarıyla reddetmektedir. Milletimizin infialle karşıladığı bu yasa, Türkiye-Fransa ilişkilerine büyük ve kalıcı zarar verecek ve ilişkilerimizde ciddi bir krize yol açabilecektir. Bu gelişme, bölgemizdeki barış ve istikrar ortam ve arayışlarına da olumsuz etki yapacaktır. Bunların sorumluluğu Fransa'ya ait olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin Fransa nezdindeki Büyükelçisi Sayın Sönmez Köksal danışmalar için Ankara'ya çağrılmıştır."
Çabanızı destekliyoruz
TBMM Başkanı Ömer İzgi, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson'ı makamında kabul ederek, Fransız Parlamentosu'nun kabul ettiği Ermeni Soykırımı Tasarısı ile ilgili görüştü. Büyükelçi Pearson, tasarının kabul edilmesini değerlendirirken "Bu tür tasarılar sürece katkıda bulunmaz. Bölgesel konulara çözüm getirmez. Türkiye Ermenistan'la geliştirilmiş ilişkiler kurmak istiyor. Türkiye'nin bu konudaki çabalarını destekliyoruz" dedi.
"Türkiye'nin Sesi radyosu kapatılmak isteniyor" şeklindeki soruyu yanıtlayan Pearson, "Şu ana kadar yapılan radyo yayını yararlıdır. Bu konuyu izlemekteyiz" dedi.
TBMM Başkanı Ömer İzgi ise, Temsilciler Meclisi'ndeki sözde Ermeni Soykırımı Tasarısı'nın geri çekilmesindeki katkılarından dolayı ABD Başkanı Clinton'a teşekkür etti. ABD'nin Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetine duyarlı olduğunu hatırlatan İzgi, Türk halkının ABD ile ilişkilerin geliştirilmesinden memnuniyet duyacağını kaydetti.
Türkçe yayınları durdurdu
ABD hükümetinin uluslararası yayın organı olan Amerika'nın Sesi Radyosu'nun (VOA) yönetiminin, 1942 yılında başlayan Türkçe yayınların durdurulmasına karar verdiği bildirildi.
VOA'nın Kürtçe, Ermenice ve Rumca yayınları ise sürecek. Radyo kaynaklarından alınan bilgiye göre, dokuz kişilik kadrosuyla günde 1 saat 15 dakika yayın yapan VOA Türkçe bölümünün, kadrosunda yapılan büyük kesinti sonucu, önümüzdeki haftalarda fiilen kapatılmasına karar verildiğini belirttiler.
Fransa zararını görür
Tasarının onaylanması siyasilerin ve kabinenin tepkisini topladı. Başbakan Bülent Ecevit, durumdan sadece Fransa'nın değil, Ermeni halkının da zarar göreceğini belirtti. Diğer parti liderlerinin ve bakanların tasarının kabul edilmesine tepkileri şöyle:
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal: Ermeniler'i kışkırttılar
"Soykırım suçlamalarını yapma hakkını dünyada taşımayacak birinci ülke, Fransa'dır. Çünkü Fransa o dönemde Ermeniler'i silahlandırmış, kışkırtmış ve lejyoner elbisesi giydirmiş bir ülkedir."
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller: Başbakan halletmeliydi
"Bugünkü hükümetin bıraktığı boşluğu da çok vahim buluyorum. Çünkü, bunun dalga dalga geldiği belliydi. Gerekli yaptırımı bizzat sayın Başbakan'ın oraya giderek, bu daha girmeden önce mutlaka el koyarak meseleyi halledebilmesi lazımdı."
FP Genel Başkanı Recai Kutan: Sıra onların soykırımında
"Yapılacak olan şey, aynen Fransızların yaptığı gibi Kuzey Afrika'da yapmış oldukları soykırımın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde müzakereye açılmasıdır. Layık oldukları muamele budur."
Dışişleri Bakanı İsmail Cem: Yanlışı görecekler
"Ne kadar yanlış yaptıklarını bilahare görecekler."
Devlet Bakanı Tunca Toskay: Kendileri bilir
"Onların kendi bileceği iştir. Türkiye ile ilgili böyle olumsuz karar alıyorlarsa, Türkiye'nin tepkisini de hesaba katmak zorundalar."
Çevre Bakanı Fevzi Aytekin: Kitaplar gerçeği yazıyor
"Fransızlar'ın bunu çok iyi düşünmeleri gerekir. Yoksa bu dünyada neler olduğunu tarih yazıyor, kitaplar da yazıyor. Yanlış yapıyorlar."
Turizm Bakanı Erkan Mumcu: Maalesef geç kalındı
"Tepkilerimiz, bundan önceki tepkiler gibi olacaktır. Ama maalesef geç kalınmıştır."
Devlet Bakanı R. Mirzaoğlu: Herkesten temiziz
"Fransa Senatosu çok yanlış karar aldı. Bugün de Fransa'nın, Cezayir ve Afrika'nın diğer ülkelerinde yaptıklarını unutmuş değiliz. Türkiye'nin insan hakları geçmişi, bütün Avrupa ve dünyadan da daha temizdir."
Türk'ün gücünü hızarcılar gösterecek!
Fransa'nın Jumieges Manastırı'ndaki 152 yıllık sedir ağacının kesimini yapacak ağaç biçme ustaları, tasarının Fransız parlamentosunda kabul edilmesini büyük üzüntüyle karşıladıklarını belirttiler. Kastamonu'dan Fransa'ya gidecek Aziz Doğan, Muharrem ve Fahrettin Uçar adlı hızarcılar, Türk'ün kim olduğunu tanıtacaklarını söylediler.
Hükümetten ültimatom
Milletimizin infialle karşıladığı bu yasa, Türkiye-Fransa ilişkilerine büyük ve kalıcı zarar verecek; ilişkilerimizde ciddi bir krize yol açabilecektir
Bu gelişme, bölgemizdeki barış ve istikrar ortam ve arayışlarını da olumsuz etkileyecektir. Bunların sorumluluğu Fransa'ya ait olacaktır
Türkiye Cumhuriyeti'nin Fransa nezdindeki Büyükelçisi Sayın Sönmez Köksal danışmalar için Ankara'ya çağrılmıştır
|
Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|