|
|
Olmadı Fransa
"İnsan hakları ülkesi" diye geçinen Fransa'nın en yüksek tirajlı gazetesi Le Figaro, 18 Ocak'ta Meclis'te oylanacak sözde Ermeni tasarısına karşı çıkan Türkiye'nin kendisini ilan vererek savunmasını engelliyor
Demokrasinin beşiği olmak, ifade özgürlüğü tanımakla övünen, uluslararası planda adı "İnsan Hakları Ülkesi" olarak anılan Fransa'da Türkiye kelimenin tam anlamıyla "ifade özgürlüğü savaşı" veriyor. Günlük 600 bin tirajla ülkenin en çok satan gazetesi Le Figaro, 18 Ocak'ta Fransa Meclisi Genel Kurulu'nda oylamaya sunulacak sözde Ermeni tasarısına karşı ilan vermek isteyen "Fransa Türk Dernekleri Birliği"ne elinden gelen bütün zorluğu çıkarıyor. Birlik, Ermeni lobisinin girişimiyle Aralık ayında Fransız Senatosu'nda kabul edilen tasarıya karşı olarak bir reklam şirketi aracılığıyla "Milletvekillerine Açık Mektup" ismiyle bir ilan vermek için Le Figaro'ya geçtiğimiz hafta başvurdu.
GEÇİŞTİRDİLER
Gazeteden gelen ilk yanıt "Bu ilan için yazı işlerinin onayı gerekiyor" oldu. Ardından ilanın, "Tartışmalar ve Düşünceler" adlı sayfalarında "görüş" gibi yer alabileceği açıklandı. Birlik, buna karşı çıksa da Le Figaro bu konuda da zorluk çıkartmaktan geri kalmadı: İlanı 16 Ocak tarihli gazetede istiyorsunuz. Ancak o gün bu sayfada ilan olduğu için yazıyı basamayız!.. Bu zorluklardan sonra aracı reklam şirketi de Le Figaro'ya alet oldu ve birliğe "Belki metinde küçük birkaç değişiklik gerekir" açıklaması yaptı!. Türk birliği, ilanı bugün bastırmak istiyordu. Ancak dün gazete baskıya girerken, gazetenin yazı işlerinden şok bir açıklama geldi: Böyle bir ilandan haberimiz dahi yok... Tüm girişimlere rağmen, gazete yönetimi dün bir açıklama yapmadı.
İŞTE FRANSIZ SANSÜRÜNE UĞRAYAN İLAN
Tarihçilerin dahi bölündükleri tarihi olayları nitelemek konusunda, kışkırtılmış hırslar ve seçim hesapları birleşerek, "Tarih"i yasalaştırmak üzere Millet Meclisi'ne çağrıda bulunuyorlar. Türkiye, "Tarih"in bu üzücü hikayesinin analizinin tarihçilere bırakılması gerektiğini yıllardır tekrarlayıp durdu... Ermeniler kendi tarihlerini anlatıyorlar ve başkalarına aynı hakkı tanımıyorlar.
Hatırlama görevine evet, ama bunu anlamsız bir intikama dönüştürmeksizin evet!.. Büyük ve gururlu Türk Ulusu, bu "intikam" yerine, unutmayı ve affetmeyi tercih etti. Ermeni vatandaşlarıyla barış, uyum içinde yaşamayı tercih etti. Ve Türk Ulusu'nu büyük yapan işte bu unutma sağduyusudur.. Fransa Meclisi, 18 Ocak'ta yalan bir suçlamayı Fransız Cumhuriyeti kanunu yapmayı isteyip istemediğine karar verecek. Bu tasarı onaylanırsa Fransa, özgürlükler toprağı, mantık toprağı, ifade özgürlüğüne, bu yalana inanmayanların tüm haklarına sekte vuracak... Bir gün Türk asıllı Fransızlar, Ermeni asıllı seçmenlerden daha kalabalık olduğunda Fransız Parlamentosu, bu kez de "Tarih"i onların istediği yönde yeniden yazacak bir yasa mı çıkartacak?.
Nurdan BERNARD
|
Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|