kapat

15.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Nokia
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Fiş cezasını bilene bravo!...

Her yıl cezalar değiştikçe kafalar da karışır. Vatandaş ne yapsın? Gazete, dergi ya da TV haberinden neyin ne olduğu konusunda bilgi sahibi olabiliyor.Yoksa, hergün oturup da, Resmi Gazete'yi izleyecek hali yok.Hoş izlese de çoğunu anlamaz. Açıp bakacak; şu kanunun şu maddesi ya da bilmem kaçıncı bendi aşağıdaki şekilde değişmiştir veya filanca maddedeki rakamlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir... gibi açıklamaları anlamak için, elinizin altında çeşitli kanun kitaplarını bulundurmanız ve bu işin de uzmanı olmanız gerekiyor. Bu da çok zor olduğu için, vatandaş gazete, dergi veya TV haberleriyle işi götürmeye çalışıyor.

Çelişkili haberler
Peki ya gazete, dergi ve TV haberleri birbiriyle çelişirse ne olacak? Hangisinin doğru olduğunu nereden anlayacaksınız. Bu konulara meraklı bir okurumuz yazmış;

"Biri Sabah olmak üzere, günde üç gazete alan, haftalık ve aylık ekonomi dergilerini izlemeye çalışan bir okurunuzum. Aralık ayı başlarındaki bir yazınızda, 2001 yılında, fiş ve ya fatura almayan bir vatandaşa, almadığı her fiş veya fatura için 7 milyon lira özel usulsüzlük cezası kesileceğini belirttiniz. Aradan bir süre geçti, 30 Aralık tarihli büyük bir gazetenin ilk sayfasında ilginç bir haber "Fişsiz yılbaşının cezası 20 milyon lira. Eğlence yerlerinde nöbet tutacak olan Maliyeciler,belge almayana 20 milyon lira ceza yazacaklar". Doğrusu kafam biraz karıştı. Aynı günün akşamı, büyük bir TV kanalında haberleri izlerken, bir altyazı geçmeye başladı; "yılbaşınız zehir olmasın, eğlence yerlerinden fiş almazsanız ceza gelecek". Herhalde bu da başka bir şey, diye haberi beklemeye başladım. Alt yazı en az 30 kez geçtikten sonra haberi verdiler; yılbaşında eğlence yerlerinde sıkı kontrol var, fiş ve fatura almayana 20 milyon lira ceza kesilecek.... Anladım ki, gündüz okuduğum gazete haberinin aynısı... Ancak, kafam da biraz karıştı, 7 milyon mu doğru yoksa 20 milyon mu? Ertesi gün, sürekli izlediğim bir ekonomi dergisinin "Vergi Eki" gözüme çarptı. Merakla karıştırdım, orada da alınmayan fiş ya da fatura başına 6,5 milyon lira "özel usulsüzlük cezası" kesileceği yazıyordu... Kafam iyice karıştı ve size sormaya karar verdim. Söyler misiniz hangisi doğru?"

Hangisi doğru?
Okurumuz bu soruyu yöneltmekte haklı. Konunun uzmanı olan kişilerden, birinin dediği diğerini tutmuyor. Acaba hangisi doğru?

Hem dikkatli okurumuzu hem de siz değerli okurlarımızı fazla merakta bırakmadan açıklayalım. Aralık ayı başlarında, bizim yazdığımız doğru. Yani fatura veya fiş almayan bir vatandaşa, almadığı faturanın ya da fişin tutarı ne olursa olsun , almadığı her bir belge için sadece 7 milyon lira özel usulsüzlük cezası kesilecek. Örneğin 3 milyar liraya mobilya takımı ya da 100 milyar liraya apartman dairesi alıp da, bunlar için fatura almayan ya da bakkaldan aldığı çiklete fiş istemeyen bir vatandaşa, almadığı her bir belge için 7 milyon lira özel usulsüzlük cezası kesilecek. Başka bir anlatımla, 100 milyara belge almayana da, 100 liralık çiklete belge almayana da 7 milyon lira ceza kesilecek. Hemen belirtelim, bu cezaların kesilebilmesi için, belge alınmadığının, vergi inceleme elemanlarınca tespit edilmesi gerekiyor.Tespiti, Maliye'nin yoklama memurları ya da görevli vergi memurları yapmışsa bu ceza da kesilemiyor..

Maliye bir gün bu cezaları, herkesin anlayacağı şekilde açıklamaya başladığında, gazete ve dergilerdeki çelişkili haberler ortadan kalkacak, en azından azalacak....

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır