kapat

15.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mor Kuvvetler tartışması
Tümgeneral Özkasnak'ın, Özkök'ü yalanlayan açıklaması sonrasında gözler Sedat Ergin'e çevrildi

Sedat Ergin, "Özkasnak'a kaynağımızı açıklamamak için Mor Kuvvetler esprisini kullandım" diye konuştu

28 Şubat sürecinde bir kuvvet komutanının Hürriyet Gazetesi'ne "Bu işi artık silahsız kuvvetler çözsün" şeklinde demeç vermesi üzerine araştırma yapan dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Erol Özkasnak ile Hürriyet Ankara Temsilcisi Sedat Ergin arasındaki diyalog, Ankara'da günün polemiği oldu.

Hürriyet Genel Yönetmeni Ertuğrul Özkök, "Bu açıklamayı mavili mi, beyazlı mı yaptı" diye soran Özkasnak Paşa'ya, Sedat Ergin'in "Morlusu" diye yanıt verdiğini ve kaynağı açıklamadığını yazdı. Bunun üzerine Erol Özkasnak, hem sert bir demeç verdi hem de Ceviz Kabuğu programında bu konuya değindi.

Özkasnak "Açıklamayı yapanı biliyordum. Aramama gerek yoktu. Zaten Ergin'in bana bu cevabı verecek cüreti göstermesi de mümkün değildi. O dönem generallere yaranmak için herkesi ihbar edenler, şimdi aslan kesildi."

'KAYNAĞI AÇIKLAMADIM'
Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak'ın sözleri üzerine dün bir açıklama yapan Sedat Ergin, "Morlusu" diye espri yaptığı konusunda ısrarcı oldu. Ergin Özkasnak'ın sözlerinin ardından şunları söyledi:

"Genel Yayın Yönetmenimiz Ertuğrul Özkök'ün geçen Cumartesi günkü köşe yazısında değindiği olay doğrudur. O dönemde Genelkurmay Genel Sekreterliği görevini yürüten Tümgeneral Erol Özkasnak ile 20 Aralık 1996 Cuma günü sabah saatlerinde aramızda bu şekilde bir konuşma geçmiştir. Hatırladığım kadarıyla, bize konuşan kuvvet komutanının kimliğini açıklamamak için Erol Özkasnak'ın "Mavi mi, beyaz mı" sıkıştırmaları karşısında durumun içinden espriyle çıkmak istedim ve "Mor kuvvetler" esprisini kullandım. Kaynağı kesinlikle açıklamadım."

Bu arada, Sedat Ergin'in o dönemde açıklamaya yanaşmadığı kaynağın, bir süre önce yaşamını yitiren Oramiral Deniz Erkaya olduğu da polemik yaratan haberlerde belirtildi.

Telefonda yalanlama
Mor Kuvvetler tartışması Hulki Cevizoğlu'nun sunduğu Ceviz Kabuğu adlı tartışma programına da sıçradı. Programın konuğu Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Salim Dervişoğlu, 28 Şubat'ın anayasal bir davranış olduğunu, komutanlar arasında herhangi bir fikir ayrılığı olmadığını anlatıyordu.

DOST KAZIĞI
Programa telefonla katılan Erol Özkasnak ise 28 Şubat'ı savunduğu konuşmasında konuyu 'Mavili, beyazlı, morlu' tartışmasına getirdi ve Sedat Ergin'i kastederek, "Bu arkadaş o zamanlar yakın dostumdu. Ancak ben kesinlikle böyle bir şey sormadım. Zaten komutanım Sayın Erkaya'yı hedef alan böyle bir ifadeyi kullanmamın imkanı da yok. Neden böyle bir şey uydurdular bilmiyorum" dedi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır