kapat

15.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Beslenmenin gerçekleri
"Ver Şaban'a, gitmez yabana" mantığıyla beslenmek çok yanlış. İlk kural: Her önünüze konanı hemen yemeyin. Sağlıklı olabilmek için ilk önce içtiğiniz ve yediğiniz besinleri tanımanız gerekiyor

Günlük yaşamın koşuşturması içinde çoğu zaman doymak için yemek yiyoruz. Akşamları "öğlen ne yedin" diyenlere cevap vermekde zorlanıyoruz. Oysaki ne yediğimizi bilerek beslenirsek sağlıklı kalabiliriz. Hangi tür besinler ne işe yarar öğrenmek ister misiniz?

Kepek: Çoğu insanın kepekli ürünleri light sanması büyük bir yanılgıdır. Bir ürünün light olabilmesi için o ürünün kalorisinin yüzde 25 oranında azaltılmış olması gerekmektedir. Kepek bu sırada sindirimi kolaylaştıran bir besin maddesidir. Yani bir besinin kepekli olması onun light olduğu anlamına gelmez.

Lifli besinler: Lif bir tür karbonhidrattır. Lifler vitamin, mineral ve nişasta yönünden zengin, yağ yönünden fakirdir. Lifler sindirim sistemini kolaylaştırır. Kabızlığı önler, bağırsakları yumuşatır. Ayrıca lif kolesterolü düşürür. Kan şekeri seviyesini dengede tutar. Ve günlük lif tüketimimiz 18 ile 30 gr arasında olmalıdır. Nitekim, bazı diyet ürünlerinin bisküvi gurubunda da lif bulunmaktadır.

Şeker: Beyaz şekerin organizmaya bir faydası yoktur. Nitekim emilmek için mineral tuzlarını kullanır. Şeker kandaki mikro bakteriyellerin atılmasını zorlaştırır. Sindirim sistemini zorlaştırır. Böylece vücut direncini düşürür ve hastalık belirtileri başlar. Bu nedenledir ki diyet durumundaki kişinin şeker tüketimi kısıtlı olmalıdır.

Yumurta: Yumurtanın akında hiçbir kolesterol oranı yoktur. Ayrıca çiğ yumurta yenilmemelidir. Çünkü bu vücuttaki bazı vitaminlerin kullanımını engeller. Haftada iki veya üç yumurta doğru bir beslenme alışkanlığıdır

Dondurma: Sütten yapılan dondurma çocuklar açısından sağlıklı bir besindir. Ayrıca diyet yapan insanlar içinde diğer tatlıların yerine tercih edilmesi gerekir. Çünkü diğer tatlıların sahip oldukları kaloriden daha düşük kaloriye sahiptir. Bir top sade dondurmada yaklaşık 25 kalori vardır.

Kafein: Kahve, çay ve bazı kolalı içecekler içinde bulunur. Kafein, mide ve ince bağırsaktan kolaylıkla emilen ve yağ çözünürlüğü olan bir maddedir. Bu nedenle spor yaparken bir miktar kafein almakla yağlarımızın normal yağ harcamasından yüzde 20 daha fazla harcarız. Bu etki kafein alımından yaklaşık 30 - 60 dakika sonra olur. Bunun yanında elbette ki olumsuz etkileri olabilir.

Süt - yoğurt: Gelişim çağına gelmiş çocuklar, gebe ve menapoz dönemine giren kadınların ve her iki cinsten orta yaşlıların beslenmelerinde süt ve yoğurdun özel bir yeri vardır. Günde iki porsiyon süt ve yoğurt yemek sağlıklı beslenme açısından iyi bir bağımlılıktır.

Limon: Limon suyu yağı eritmez. Çoğu insan buna inanır.

Oysaki yağın üzerine limon suyu dökersek görülür ki yağ ve limon birbirine karışmıyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır