kapat

15.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türküm ama kadın mıyım?
Türk kadınının gerçek saç rengi, kilosu, dişlerini fırçalayıp fırçalamadığı, parfüm kullanıp kullanmadığı cep telefonunun olup olmadığı, kaç yaşında evlenmek istediği ortaya çıktı

Türkiye'de kadınların kadınlıklarını kullanıp kullanmadıkları, en çok hangi yemekleri pişirdikleri, balayına çıkıp çıkmadıkları veya evlenirken kına gecesi yapıp yapmadıklarının istatiklerini hiç merak ettiniz mi?

Türkiye'nin en çok tercih edilen bira markalarından biri olan Efes Pilsen Türk insanı ve yaşam biçimini anlamaya yönelik bir araştırma yapmış: "Türkiye'de Kadın Profili Araştırması". Bazı konular çok ayrıntı gibi görünse de Türk toplumunun yaşam biçimini gözler önüne seriyor. Türk kadınları hakkında bilinmeyenlerin gün ışığına çıkarıldığı araştırma, Taylor Nelson Sofres Piar tarafından yapılmış.

Türkiye Kadın Profili Araştırması, Türk kadınının bireysel ve fiziksel özelliklerinden alışveriş ve tasarruf alışkanlıklarına, toplumsal değerlerinden çalışma ve sosyal hayatlarına kadar pek çok konuyu ele alarak, kadınların aile ve toplum içinde değişen kimliğini ve rolünü gözler önüne seriyor.

Karükatürist İsmail Gülgeç'in esprileri ve çizgileriyle renklenen arıştırma sonuçlarında kadınların kadınlık hallerini farklı yönleriyle görüyoruz.

ESMERİN ADI
Araştırma sonuçlarına göre, Türk kadınının saç rengi, yani saçlarına ak düşmeden veya boyamadan önceki rengi yüzde 51 oranla kahverengi. İkinci sırayı yüzde 50 ile siyah alıyor. Kızıl ve sarışınların toplam oranı ise sadece yüzde 10. Araştırma sonuçları Türk kadınının biraz bakımsız olduğunu ortaya çıkarıyor.

Çünkü kadınların yüzde 35'i saç tarama alışkanlığını "Genelde saçlarımı şöyle bir tarar, sadece dağınık görünümünü yok etmeye çalışırım" şeklinde açıklıyor. "Dışarı çıkmayacağımı bilsem bile her gün saçlarımı itinalı bir şekilde tarar ve model veririm" şeklinde cevap verenlerin oranı yüzde 25. Yiğidi öldür hakkını yeme demişler, bakımlı olanları da var.

Araştırma sonucunda ortaya çıkan bir diğer bilgi ise Türk kadınının diş sağlığını önemsemesi... Sonuçlara göre dişlerini hiç fırçalamayanların oranı yüzde 10.9.

Kozmetik sektörü her ne kadar gelişiyor gibi gözüksede araştırmaya göre Türk kadınının yüzde 58.3'ü genelde makyaj yapmıyor. Her gün mutlaka makyaj yapanların oranı ise sadece ve sadeve yüzde 2.3.

REJİM MEJİM HAK GETİRE
Türk kadının kilo konusunda bir hayli dertli olduğu araştırma sonuçlarında açıkça görülüyor; ama rejim yapmada başarılı olduğumuz sölenemez doğrusu. Yüzde 25 oranla 55-64 kilo arasında olan Türk kadının yüzde 13.7'si kilosunu bilmiyor. Hiç rejim yapmayanların oranı ise yüzde 74.

Kadınların zaafının olduğu bir konuya, alışverişe, gelince; kadınların fiyat mı kalitemi konusunda kararsız oldukları ortaya çıkıyor. Kadınlar genellikle parası olduğu zaman peşin, parası olmadığı zaman taksitli alışverişi tercih ediyor. Yani alışverişten vazgeçmiyorlar.

BALAYINA ÇIKAMIYORUZ
Yapılan araştırma sonuçlarına göre evli kadınların yüzde 42'si hiç tanışmadan görücü usulü ile evlenmiş, yüzde 38'i ise tanışıp anlaşarak. Ancak bekâr olanların yüzde 87'si tanışıp anlaşarak evlenmek istiyor.

Evlenen çiftlerin yüzde 88'i balayına çıkamamış. Akraba evliliğinin birçok sakıncası olmasına rağmen hâlâ yapılan evliliklerin yüzde 20'si akraba evliliği.

Bir başka sonuca göre kadınların yüzde 89'u bekareti çok önemli görüyor ve namusun simgesi olarak tanımlıyor. Yüzde 63'ü ise namusu sadece zihinde ve kalpte görüyor.

Efes Pilsen'in yaptırdığı araştırmanın sonuçlarına göre çevre, kadını önce insan sonra kadın olarak görüyor ve kadınlar kadınlıklarını hiç kullanmıyorlar.

EVLERDE EN ÇOK SULU YEMEK PİŞİYOR
Çünkü bunu gerekli görmüyorlar. Türk kadını evde en çok sulu sebze yemekleri pişiriyor, bunu pilav, makarna ve çorba takip ediyor. Izgara et ve tavuk pişirme oranı yüzde 8,9'larda kalırken, balık yüzde 1'lerde dolaşıyor.

Tertip ve düzen konusunda Türk kadınının eline su dökülmüyor. Kadınların yüzde 70'i aşırı olmasa da evinin sürekli temiz, tertipli ve düzgün olmasına özen gösteriyor. Yüzde 18'i aşırı derece de titiz ve tertipli.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır