kapat

15.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
Adı var kendi yok
Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok

Hemen herkes, ekonomik programın başarısında "özelleştirme"nin önemini vurguluyor.

İster Özelleştirme İdaresi eliyle, ister Enerji Bakanlığı, isterse Bağımsız İhale Komisyonu marifetiyle olsun, milyar dolarlık işlerden sağlanacak gelirler, hassas dengeler üzerindeki ekonominin geleceği açısından olmazsa olmaz aciliyette.

Ancak, ekonomi yönetiminde bir süredir bir eksiklik göze çarpıyor. Hatta ihmal boyutuna vardığı iddia edilen bu eksiklik, ciddi rahatsızlığın kaynağı haline geliyor. Nedir o?

Lafa gelince, "Aslansınız, kaplansınız" denilen Özelleştirme İdaresi ve Özelleştirmeden sorumlu Bakanı, önemli değerlendirme toplantılarına davet edilmiyor. Örnek mi?

Yılın ilk ekonomi zirvesinde ne Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova vardı ne de Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar.

Zaman zaman aralarına kara kedi girse de Yalova-Bayar ikilisinin, "piyasa ekonomisi"nin temel işleyiş tarzına olan hakimiyetleri malum. Tabii THY, POAŞ, TÜPRAŞ gibi büyük çaplı projeleri kotaran başkan yardımcılarını da ihmal etmemek gerekiyor.

Görüntüdeki bu kopukluğu, Devlet Bakanı Yüksel Yalova'ya sordum. Yalova, "Durumu ben değil, siz değerlendireceksiniz" demekle yetindi ama kısa bir ekleme yapmayı da ihmal etmedi:

"Ekonominin işleyişini çok yakından ve sürekli takip etmek gerekiyor. Teknik ekibin bürokrat ve bakan kadrosunun genişletilmesi, etkin ve doğru karar almaya katkı sağlar!"

Turquality damgası
DIŞ Tİcaret Müsteşarlığı, uluslararası mağazalar zinciri kurmaya hazırlanıyor. Kaliteli Türk ürünlerinin pazarlanacağı mağazalar "Turquality" damgasını taşıyacak. Müsteşar Kürşat Tüzmen'in fikir babası olduğu projeyle Türk ve kalite imajı bir araya getirilecek.

Devlet Bakanı Tunca Toskay'ın da destek verdiği Turquality Projesi için alternatif mağaza tasarımları hazırlandı. Tasarımlarda, türkuaz rengi, ay yıldız ve Osmanlı figürlerine ağırlık verildi.

Patent Enstitüsü'nden, Turquality marka koruma belgesi alındı. Marka, Dış Ticaret Müsteşarlığı adına tescil edildi. Müsteşarlık, tekstilden başlamak üzere kaliteli Türk ürünlerinin bulunduğu Turquality mağazalarının kuruluşuna öncülük edecek.

Dış Ticaret'ten, ofis mağaza ve moda marka amaçlı mali destek sağlanacak. Turquality mağazaları Paris, New York, Londra gibi dünyanın önemli kentlerinde en merkezi yerlerde açılacak.

Turquality mağazalarında, değişik markaların ürünleri ayrı birer bölümde satılacak. Projenin başarı performansına göre, her ürün için ayrı ayrı Turquality güvencesi verilerek, tanıdık markalar, müstakil Turquality Mağazaları ismiyle satılacak.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
* Sermaye Piyasası Kurulu'nda yeni yönetimin çağdaş bir anlayışa öncülük ettiğini, "gizlilik" dereceli bilgiler dışında, şeffaflık anlayışı içinde açıklık politikası izleneceğini,

* Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber'ın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile yoğun bir mesaiye girdiğini, Temizel ve ekibine destek kredisi açmaya hazırlandığını,

* Bir dizi operasyonu yakından takip eden, bazılarına aktif katılan MASAK'ın, kamuoyuna mal olan onlarca yolsuzluk işinin çete yasası kapsamında değerlendirilemeyeceği görüşünde olduğunu,

* İş Bankası Genel Müdürü
Ersin Özince'nin, "Biz, bankası olan Türkiye'nin en büyük gruplarından biriyiz. Hiçbir sermaye savaşının içinde olmayız" dediğini,

*THY'nin, elden çıkarmak için uğraştığı ve daha önce Fed Ex'in talip olduğu Air Bus A 310'larına, bu kez bir komşu ülkenin ilgi gösterdiğini


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır