kapat

15.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
Asil Nadir'e İngiltere kapısı yeniden açılıyor
The Sunday Times gazetesi, bu hafta yapılacak olan duruşmada Asil Nadir'in, hakkındaki 66 suçlamanın düşebileceğini ve İngiltere'ye dönebileceğini yazdı

Polly Peck imparatorluğu, 1992'de açılan "zimmetine para geçirmek" ve "muhasebe kayıtlarında tahribat yapmak" suçlamalarıyla bir çırpıda yıkılan Asil Nadir'e İngiltere kapısı yeniden açılıyor. İngiltere'de yayımlanan The Sunday Times gazetesi, işadamı Asil Nadir hakkındaki 66 suçlamanın önümüzdeki hafta yapılacak duruşmada düşürülebileceğini ve Nadir'in 8 yıl önce özel bir uçakla terkettiği İngiltere'ye dönebileceğini yazdı.

Gazete bunun, İngiltere hükümetinin imzalayarak iç hukukuna yansıtmaya başladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde mümkün olacağını belirtti. KKTC'li işadamı hakkındaki suçlamaların asıl kaynağını oluşturan ve Nadir'in üzerine gitmekte kararlı görünen Ağır Dolandırıcılık Ofisi'nin geçen hafta yazdığı bir mektupta davaları sürdürmenin artık mümkün olamayabileceğine işaret ediliyor.

UMUTLARINI KESTİLER
Gazete, Ağır Dolandırıcılık Ofisi'nin 11 yıl süren ve yaklaşık 10 milyon sterlin harcanan soruşturma ve dava zincirinden bir şey çıkarma ümidini yitirdiğini kaydetti. Nadir'in avukatlarının geçen ekim ayından bu yana İngiltere'nin iç hukukuna da yansıtılmaya başlanan Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi'nin, özellikle "Herkes görev ve yetkileri yasalarla belirlenmiş özgür bir mahkeme tarafından adil ve verimli bir şekilde yargılanma ve mantıklı bir süre içinde hakkında verilecek yargı kararını duyma hakkına sahiptir" maddesini mahkemeye hatırlatarak müvekillerinin durumunun buna uymadığını yineleyecekleri belirtiliyor.

Tüm mal varlığı gitti
*1992 yılında Asil Nadir'in, 120 milyon sterlini Polly Peck hesabından, sahip olduğu Kıbrıs Sanayi Bankası'na ve Polly Peck'in yan kuruluşu Unipac hesabına transfer ettiği öne sürüldü. Bunun üzerine İngiltere Ağır Dolandırıcılık Dairesi, Nadir hakkında dava açtı.

*Aynı yılda Nadir'e ABD'de de dava açıldı. Amerikan borsa şirketi Lindner Fund, zarar gören hisse sahiplerinin zararına karşılık, 14 eski yönetici aleyhine dava açtı.

*Asil Nadir'e ilişkin 46 suçlama düşmesine rağmen 3'ü muhasebe kayıtlarında tahribat yapmak, 20'si de hırsızlık olmak üzere toplam tutarı 30 milyon sterlini bulan 23 suçlama geçerlilik kazandı ve 1993 Mart ayında Londra Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı.

*KKTC Çalışma ve Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, Asil Nadir'in İhtiyat Sandığı'na olan toplam 11 milyar 27 milyon liralık borcuna karşılık, Girne'deki View Oteli'ne ve Olivia Court'taki 8 apartman dairesine el koydu.

*Polly Peck'e ait Del Monte şirketini, Meksikalı Grupo Cabal şirketi 499 milyon dolara satın aldı. Nadir'in Antalya'daki Sheraton Voyager Oteli'ni 60 milyon dolara Doğuş Grubu, Vestel'i de Zorlu Grubu satın aldı.

Dava açma sırası Nadir'de
The Sunday Times, davanın beklendiği gibi sonuçlanması halinde Nadir'in İngiltere'ye döndükten sonra Ağır Dolandırıcılık Ofisi ve Vergi Dairesi hakkında maddi ve manevi tazminat davaları açabileceğine dikkat çekti. Nadir'in, Poly Peck imparatorluğunun çöküşünden bu iki kurumu sorumlu tutabileceğini belirten gazete, avukatlarının önümüzdeki hafta yapılacak duruşmanın da yayın yasağı kapsamı içinde olması nedeniyle konuşamadıklarına dikkat çekti.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır