kapat

15.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Edison ile Ford karışımı bir dahi
Dean Kamen bir trilyoner. Ama dış dünyadan uzak, sansasyonsuz bir hayatı var. Hollywood yıldızlarının çoğunu tanımıyor bile

Dean Kamen sır buluşuyla dünyayı karıştırdı. Kendisi ise "kendi halindeki" hayatına devam ediyor. Dahi mucit, icatları sayesinde milyoner olmuş. Ama diğer milyarderlere pek benzemiyor. Yakın çevresine göre Kamen aynı blucini en uzun süre giyme konusunda bir rekor sahibi. Sıradan bir pantolon ve tişörtü günlerce giyiyor. Şöhretler dünyasından çok uzak, öyle ki Shirley Maclaine ile Warren Beatty'yi tanımıyor.Tek lüksü havacılık merakından dolayı işinden muhteşem villasına helikopterle gidip gelmek.

'SERVETİM BİLİME'
49 yaşında olan Kamen, meslektaşları tarafından "Thomas Edison ile Henry Ford'un karışımı" olarak tanımlanıyor.

Worcester Polytechnic Institute'ten mezun olan Kamen, 1976'da henüz üniversite öğrencisiyken ilk tıbbi ürünler şirketi olan AutoSyringe'ı kurdu. 1978'te şeker hastaları için ilk portatif pompayı icat etti. Bu sayede hastalar, hastane odalarına kilitli kalmaktan kurtuldu. 1982'de buluşunun haklarını satmasıyla bir anda zengin oldu. Servetinin büyük bölümünü çocuklara bilimi sevdirmeyi amaçlayan müzeler kurmaya harcadı. Bu kapsamda her yıl çocuklararası bilim yarışmaları düzenleyerek ödüller dağıttı.

İLK DEVRİMİ
1993'te icat ettiği portatif diyaliz makinesi ise tıp biliminde tam bir devrim yarattı. Ve Kamen'in en büyük buluşu olarak kabul edildi. 1995'te ise "iBot" adlı, merdivenleri çıkabilen tekerlekli sandalyesini dünyaya tanıttı. Bu buluşuyla herkesi kendine hayran bıraktı.

Başkan beğendi
ABD Başkanı George Bush, Kamen'in villasına giderek IT'yi gördüğünü açıkladı. Bush, "IT'de geleceği gördüm. Harika bir şey" sözleriyle Kamen'e destek verdi. Bu durum Kamen'in, kimselerin görmesine izin vermediği, hakkında tek kelime etmediği IT'yi Bush'a neden gösterdiği sorularını gündeme getirdi. Hatta o dönem Bush henüz başkan seçilmemişti. İddialara göre, IT'nin ortağı olan işadamları Bush'a yatırım yaparak üretim ve satışı konusunda kolaylık sağlayacağının sözünü aldı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır