kapat

15.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'ŞEY' dünyayı ikiye böldü
Resmen açıklanmasına daha bir yıl var, ama dünyanın en gizli buluşu 'Şey' şimdiden herkesin başını döndürdü. Tahminler çok. Ağırlıklı görüş ise "uçan ulaşım aracı" olabileceği yönünde

Dünyayı değiştireceği iddia edilen ve "müthiş buluş" olarak lanse edilen IT (Şey), Amerika'da sert tartışmalara yol açtı. Kimileri IT'nin şişirildiğini iddia ediyor, kimileri ise çok önemli bir buluş olduğuna inanıyor. Bütün Amerikan televizyonlarında, internet sitelerinde IT tartışılıyor. Hatta CNN bir saat süren teknoloji konulu programınının tamamını IT'ye ayırdı.

Her şey ünlü mucit Dean Kamen'in 2002'de IT adlı yeni bir ürünü piyasaya süreceğini açıklamasıyla başladı. Kamen, IT'nin muhteşem bir şey olduğunu söyledi ama "fikrim çalınmasın" diyerek IT'nin ne olduğunu herkesten gizledi.

ŞÜPHECİ YAKLAŞIN
KİMİLERİ IT'nin abartıldığını, arkasından önemsiz, sıradan bir şey çıkacağını iddia etti. Bu arada Harvard Business School'un gelecek yıl piyasaya süreceği kitap için şimdiden başlatılan yeni bir reklam kampanyası olduğunu iddia edenler çıktı. Hatta bazılarına göre IT diye bir şey hiç yoktu. Birileri eğlenmek için böyle bir fikir ileri sürmüştü. İnternet sayesinde de IT dedikodusu hızla yayılarak bir efsaneye dönüştü. Eleştirilerden medya da nasibini aldı. Tartışmacılar medyaya, "Biraz daha dikkatli olun" diye seslendiler.

IT'nin ne olabileceğine ilişkin pek çok görüş var, ancak diğerlerine göre daha ağır basan iki fikir şu. IT ulaşımla ya da çevre kirlilğiyle ilgili bir ürün. Akla ilk gelen örnek ise 1999'da üretildiği açıklanan uçan otomobil. Amerika'da Moller International adlı bir havacılık şirketi hem karayolunda gidebilen, hem de helikopter gibi uçabilen bir otomobil ürettiğini açıklamıştı. Araca "Skycar" adı verildi. Ama tehlikeli bulunduğu için piyasaya sürülmedi.

BU İPUÇLARINA DİKKAT!
DEAN Kamen eylülde Wired adlı bir dergiye çalışmalarını anlatırken, "her türlü yakıtla çalışabilen bir ulaşım aracı" üzerinde çalıştığını açıklamıştı. Ancak Kamen dergiye bir açıklamada daha bulundu: "2001'de yeni bir projem var. Bu proje için New Hampshire eyaletindeki en büyük binayı kullanmak gerekecek. Sağlıkla ilgili bir şey değil. Tüketiciye yönelik bir ürün olacak. Başlangıç için gereken sermaye ise 100 milyon dolar."

En yeni olasılıklar
Uçan kaykay: Michael J. Fox'un başrolünü paylaştığı Geleceğe Dönüş-2 filmindeki gibi uçan ve suda yüzen bir kaykay yarattı. Finli bilim adamları, laboratuvar koşullarında güçlü bir mıknatısla bunun mümkün olduğunu kanıtlamışlardı.

Tek kişilik jet: Kamen'in havacılığa olan ilgisi düşünüldüğünde en akla yatkın iddia. Bu tür sırt jeti 1984 Los Angeles olimpiyatlarının açılışında kullanılmıştı. "Şey"in tanımına da uyuyor. Telefon ve elektrik tellerini ortadan kaldırmak gerekeceği için şehirlerin kuruluşunu da değiştirecek.

Suyla çalışan motorlu kaykay: Dean Kamen, bir kaykaya takılabilecek küçüklükte bir motor ürettiği de varsayımlar arasında. Bu durumda herkesin kişisel bir ulaşım aracına sahip olması mümkün olabiliyor. Buluş için "otomotiv ve petrol sektörlerinin devleri rahatsız olacak" deniyor. Motorlu kaykay bu tanıma da uyuyor.

Işınlama aracı: En uzak iddia. Bilim adamları laboratuvar ortamında ışınlamayı gerçekleştirebildi. Ama sadece birkaç küçük parçacık için. İnsan ışınlanması daha zaman alacak gibi görünüyor.

Dünya basını ne diyor? Liberation: Aldatmaca mı?
İNTERNET'TEN daha güçlü bir buluş bu. Ya da asrın aldatmacası. Kod adı: Ginger. Hakkında verilen bilgiler çok fazla değil. Şey'in bir enerji kaynağı mı, bir ileşitim ağı mı, yoksa bir ulaşım sistemi mi olduğu konusunda tartışmalar sürüyor. Kesin olan tek şey var, o da Kamen'in bu "makineyi" teklifleri artırmak için keşfettiği. Ve bu konudaki fikir yarışı da daha çok uzun zaman sürebilir.

New York Times: Kaykay olabilir

NE ve nasıl bir şey olduğunu kimse bilmiyor. Ama Harvard 250 bin dolara değdiğini düşünüyor.
IT motorlu bir kaykay olabilir.

Washington Post: Kirliliğe son!

SAYGIN bilim adamı Dean Kamen, kirli, pahalı, tehlikeli ve sıkıcı ürünlere alternatif olacak bir şey ürettiğini açıkladı.
Tekerlekli bir şey olduğunu söyleyenler çoğunlukta. Ne olduğunu bilenlerse konuşmuyor.

MSNBC: Tartışma büyüyor

KAMEN'İN bir sırrı var. Ama bizimle paylaşmıyor. Kamen'in buluşu gizemini koruduğu sürece internet siteleri ve tartışma panolarındaki kavga kızışacak.

CNN: Değersiz bir şey mi?

GINGER kod adlı yeni buluş Amerikan teknoloji dünyasında tartışma yarattı. Yeni bir mucize mi yoksa değersiz bir şey mi?

FOX: Yazık göremedik

DÜNYAYI ve şehirleri değiştirebilecek muhteşem bir buluş. Ama ne yazık ki sadece birkaç kişi görebildi henüz.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır