kapat

15.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Toprak her şeyi aldı
El Salvador'daki 7.6'lık depremde ölü sayısı 259'a çıktı, 500'ün üstünde yaralı, 1200 kayıp var. Toprak altında kalan binlerce kişiye ulaşma çabaları sürüyor

Orta Amerika ülkesi El Salvador'da meydana gelen 7.6 şiddetindeki depremin boyutları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Honduras, Nikaragua, Kosta Rica, Meksika ve ABD'nin batı kıyılarında da hissedilen depremde ölü sayısı 259, yaralı sayısı 500, kayıp sayısı da 1200 olarak açıklandı.

Önceki gün akşam saatlerinde meydana gelen depremin merkez üssü başkent San Salvador'un güneybatısındaki Santa Tecla kasabasıydı. En çok hasarın burada yaşandığını belirten yetkililer, sarsıntının etkisiyle toprak kayması meydana geldiğini ve 400 evin, içindekilerle birlikte toprağın altında kaldığını söyledi. Felaketin nedeni orman arazilerinin talan edilmesi olarak gösteriliyor. Başkente 10 kilometre uzaklıktaki Las Colinas bölgesinde de 260 ev, depremin neden olduğu derin yarıklara gömüldü. Yetkililer, toprak altında kalan ve yarıklara gömülen evlerde bin 200 kişinin kayıp olduğunu bildirdi.

ACİL YARDIM ÇAĞRISI
Felaketin ardından çok iyi organize edilmiş kurtarma ekipleri kısa sürede yüzlerce insanı yıkıntıların altından kurtarmayı başardı. Enerji hatları onarıldıktan sonra yalnızca iki saatlik bir kesintinin ardından tüm ülkeye yeniden elektrik verildi. El Salvador Devlet Başkanı Francisco Flores ülke genelinde acil durum ilan etti ve insani destek için halktan ve diğer ülkelerden yardım istedi. Öte yandan Guatemala'da bir kilise duvarının çökmesi sonucu 3 kişinin öldüğü açıklandı.

Dağın üstüme geldiğini gördüm
Depremİn en kötü vurduğu Santa Tecla kasabasında enkaz arasında arama çalışmalarına katılan bir kadın, dehşet anlarını "Korkunçtu. Binadan nasıl çıktığımı anlamadım. Ancak tüm ailem içerde kaldı ve hepsi öldü" sözleriyle anlattı. Kurtarma görevlisi Manuel de Jesus Guzman ise, "Herşey toprağa gömüldü. Gördüğüm en kötü manzara. Yaşadığım en acı kurtarma operasyonu bu" şeklinde konuştu.

Reynaldo Maradiaga, enkazdan sağ kurtulanlardan. Olayı şöyle anlattı: "Büyük bir gürültü duydum. Penceremden baktığımda koskoca dağın üstüme geldiğini gördüm. Sonrasını hatırlamıyorum."

Santa Ana kasabasındaki kilisenin rahibi, deprem başladığında ofisinde çalıştığını söyledi ve "Önce bina sonra da tüm dünya çökecek sandım. Öleceğimi düşündüm. Dua ettim, ülkem, halkım ve dünya için dua ettim..." dedi. El Salvador'daki Amerikan Büyükelçiliği Sözcüsü bir kadın ise, "Duvarlar kağıttan yapılmış gibi sallanıyordu. Herşey devrildi. Bölgede son 20 yılın en şiddetli depremiydi" şeklinde konuştu.

Türk ekibi yolda
Deprem haberi duyulur duyulmaz uluslararıs yardım bölgeye akmaya başladı. İlk olarak İspanyol ve Tayvanlı ekipler harekete geçti. 74 kişilik itfaiyeci ekibi ve yanlarındaki 24 köpek, Madrid'den bölgeye hareket etti. İspanyol Kızılhaç'ı ise 28 milyon dolar yardım gönderiyor. Tayvan'dan ise 30 kişilik kurtarma ekibi yola çıktı. Türkiye'den de Sivil Savunma'dan 15, gönüllü kurtarma kuruluşlarından da 7 olmak üzere 22 kişilik bir ekip El Salvador'a gidiyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır