Bazılarına göre, Türkiye'nin bundan önce Uluslarası Para Fonu IMF ile imzalamış olduğu 16 anlaşmanın hiç birine uymamış olması onyedinci anlaşmaya da uymayacağının kanıtıdır.
Bazılarına göre ise uyacağının garantisidir. Çünkü bu son şanstır. Eğer anlaşmaya uyulmaz ve geçtiğimiz Kasım-Aralık ayında yaşanan kriz tekrarlanırsa bu defa telefonun diğer ucunda IMF değil cenaze levazımatçısı bulunacak.
Bu olasılıklardan hangisinin gerçekleşeceği konusunda sağlam bir fikir sahibi olmak için fazla beklemeyecek. Carlo Cotarelli Aralık ayında IMF'ye yollanan son niyet mektubununda verilen sözlerin tutulmasını sağlamak üzere dün Türkiye'ye geldi.
Bundan önceki niyet mektuplarında reformlar zamana yayılmıştı. Bu, hükümetin gevşemesine, özelleştirme düşmanlarının palazlanmalarına ve programın tökezlemesine yol açtı.
Bunun tekrarını önlemek için IMF bu defa reformları -- ağızdan dolma eski zaman tüfeği misali -- ilk üç aya yığdı.
Hükümetin başarılı sayılması için 14 Ocak ile 31 Mart arasında yapılması gereken 15 temel iş var.
Perde Türk Telekom ile açılıyor. 14 Ocak TT'nin özelleştirme şartnamesi ve bilgi notunun açıklanması için son gün. Ve 15 Mart'ta Türk Hava Yolları'ın yüzde 51'inin stratejik bir ortağa satılması ile kapanıyor. Bu iki olay (daha doğrusu, muhtemel olay) arasında, elektrik alanında deregülasyon ve batık bankaların elden çıkarılmasını gibi bir dizi önemli reform var.
IMF'ten sağlanan 7.5 milyar dolarlık ek kredinin kullanılabilir olması bu reformların zamanında yapılması gerek.
"Şubat güzel olabilir eğer Ocakta refom yapılırsa." İktisat Yatırım Genel Müdürü Elif Bilgi'nin değerlendirmesi böyle. Ocak'ta reformlar yapılırsa, Bilgi, Galatasaray'ın, geçen sene durdurumak zorunda kaldığı halka arzı için, yeniden start verecek. Galatsaray gibi park edilmiş diğer arzlar piyasaya döndüğünde güven ortamı sağlanmış olacak.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türk Telekom hükümetin reform niyetinin deney kobayıdır. Ancak, Türk Telekom'un özelleştirilmesi için ne iç ne de dış koşullar uygundur. Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün ahbapları özelleştirmenin iptali için geçen hafta Danıştay'a başvurdu. Büyük bir olasılıkla iptal gerçekleştirilecek çünkü -- uzmanların belirttiğine göre -- özelleştirme kararının içeriği birkaç noktada yasalara aykırıdır.
Bundan önceki 16 IMF anlaşmasına uyulmamış olması onyedincisi hakkında bir ip ucu değil. Çünkü Türkiye'de gelecek geçmiş için bir veri tabanı teşkil etmez. Ve Türkiye Economist Intelligence'nin 60 ülkelik endeksinde Irak'tan sonra ekonomik olarak en dengesiz ülke olmağa devam ediyor.