|
KISA KISA KISA
Varislerinden Üstünkaya açıklaması
Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Monaco'da vefat eden ünlü işadamı ve Beşiktaş eski başkanlarından Mehmet Üstünkaya'nın varisleri dün gazetemizde yer alan 'Üstünkaya'nın borcu dağ gibi' başlığı ile yayımlanan habere ilişkin bir açıklamada bulundu. Açıklamada şu noktaların altı çizildi: "Defter tutma işlemi sonuçlandıktan sonra mirasçılar tarafından mirasın reddi değil, resmi tasfiye yolu seçilmiştir ve bu yöndeki tasfiye işlemleri de Sarıyer Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından yürütülmektedir. Üstünkaya mirasçıları miras bırakanın saygın adına zarar vermeksizin tereke işlemlerinin bir sonuca bağlanması yolunda ellerinden gelen gayreti sarfetmektedirler. Ayrıca Yeniköy'deki yalı da vefat ettiği sırada Mehmet Üstünkaya'nın üzerinde kayıtlı olmadığından bu vesile ile varislerine miras kalmış da değildir."
Dördüncü GSM için imzalar atıldı
Özelleştirme kapsamında olan Türk Telekom 'un GSM şirketi Ay-Cell ile Ulaştırma Bakanlığı arasındaki sözleşme son gün olan dün imzalandı. Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün Türksat 2A uydusunun fırlatılması törenlerine katılması nedeniyle sözleşme Haberleşme Genel Müdürü Zafer Tekbudak ile Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Beşir tarafından imzalandı. 4. GSM sözleşmesi için dün saat 17.00'de süre bitiyordu. Türk Telekom'un şirketi olan Ay-Cell'in 2001'in ilk 6 ayı içinde hizmete girmesi hesaplanıyor. Ay-Cell'in şirket olduğunu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bu hafta içinde tescil etmişti.
Nevin BİLGİN
IMF hedefi tuttu
Merkez Bankası, ek niyet mektubu ile verdiği parasal hedeflerini tutturdu. Merkez Bankası'nın mali sisteme verdiği parayı sınırlayan net iç varlıklar kalemi, 11 Ocak itibariyle 281 trilyon olarak gerçekleşti. Rakamın 1 katrilyon 460 trilyonun altında olması gerekiyordu. Bu durumda Merkez Bankası'nın piyasaya verebileceğinden 1.2 katrilyon daha az para vermiş olduğu ortaya çıktı.
Böylece 11 Aralık'ta 1 katrilyon 840 trilyon olan net iç varlıklar kaleminin iki tarihteki ortalaması 1 katrilyon 60 trilyona düştü. Performans kriterine göre ortalama 1 katrilyon 60 trilyon olmalıydı.
Performans kriterine göre net iç varlıktların Ocak sonunda da 900 trilyona inmesi gerekiyor. Bu rakam da şimdiden tutulmuş durumda.
Net dış varlıklar büyüklüğü ise 11 Ocak itibariyle 14.1 milyar dolara yükseldi. Rakam 21 Aralık'ta 10 milyar dolar seviyesindeydi. Performans kriterine göre ortalamanın 10.4 milyar doların üzerine çıkması gerekliydi. Rakam 12.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu arada Türk Lirası mevduat munzam karşılık oranının 2 puan düşürülmesi sonucu oluşan 467 trilyon liralık fark, bankaların serbest kullanımına bırakıldı.
Yeni tahvil ihracı en erken ay sonunda
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, bu yılın ilk dış borçlanması için ay sonuna doğru piyasalara bakmaya başlayacaklarını söyledi. International Financing Review Dergisi tarafından "yılın en iyi borçlanıcısı" ödülünü almak için gittikleri Londra'da Reuters'e konuşan Demiralp, geçen yılki performansı bu yıl da sürdürmek istediklerini belirtti. Demiralp, "Şimdi piyasaları değerlendirmeye aldık. Gelecek hafta Dünya Bankası ve IMF ile görüşme yapacağız. 20-25 Ocak'tan sonra da dış piyasalara bakacağız" dedi. Demiralp, kriz sırasında yükselen faizlerin ilk üç ayın sonunda normal programa uygun düzeye inmesini beklediklerini belirtti. Bu arada Arjantin Maliye Bakanı Daniel Marks, piyasalar yatışıncaya kadar yeni bir tahvil ihracını planlamadıklarını, bunun yerine 3 milyar dolarlık bir tahvil swap'ı yapmayı düşündüklerini söyledi.
ABD'den yeni faiz indirimi
Ocak sonunda yapılacak ABD Merkez Bankası toplantısında bir faiz indirimi daha bekleniyor. 3 Ocak'ta sürpriz şekilde yarım puanlık faiz indirimi yapan Merkez Bankası Başkanı Greenspan'in yeni veriler ışığında yarım puanlık bir indirim daha gerçekleştirebileceği beklentisi var. Ancak dün aralık ayı satışlarında yüzde 0.4 düşüş beklentisine karşılık yüzde 0.1 oranında artış gerçekleşmesi, yarım puanlık indirim olasılığını azalttı.
Altında durgunluk olmayacak
Dünya Altın Konseyi Türkiye Genel Müdürü Murat Akman 2001'di Türkiye'nin altın ithalatında geçen yıla göre önemli değişiklik beklenmediğini belirtti. "Bu yıl turistik satışların da artması gerekiyor. Laleli piyasasında da şu ana kadar iyi satış gerçekleşti" diyen Akman, iç piyasada da durgunluk beklentisi olmadğını sözlerine ekledi. Akman üretilen takıların yarısının da yurtdışına ihraç edilen bir seviyeye gelindiğini hatırlattı.
|
Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|