kapat

13.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
Yabancı, Yeni Rakı kuyruğuna girdi
Tekel Genel Müdürü Akbay, içkide tekelin kaldırmasından sonra yabancı sermayenin rakı üretimi için kuyruğa girdiğini söyledi

TBMM'de kabul edilen İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu'nda değişiklik yapan kanunla, özel sektöre de Türkiye'de rakı üretme ya da ithal etme hakkı verildi. Daha önce bira ve her türlü şarap ve meyve şaraplarının üretimi ile viski ve tabii köpüren şarapların ithali ve bu ürünlerin yurtiçinde satışındaki tekele son veren düzenlemenin ardından, rakıda da monopol son buldu. Yeni düzenlemeyle, Tekel'in yanı sıra özel sektör de Türkiye'de rakı üretiminde bulunabilecek ve ithalatını yapabilecek.

Yılda 1 milyon litre ve üzerinde üretim yapanlar, pazarlamasını tamamen kendileri yapacak, fiyatı da kendileri belirleyecek. Söz konusu rakamın altında üretim yapanların ise dağıtım ve fiyatlaması Tekel tarafından gerçekleştirilecek. 1 milyon litre sınırı 2. takvim yılında 900 bin litreye, 3. takvim yılı sonunda 800 bin litreye, 4. takvim yılı sonunda 700 bin litreye, 5. takvim yılı sonunda 600 bin litreye düşecek. 6. yıldan itibaren Bakanlar Kurulu bu limiti sıfırlayabilecek.

ŞARTLAR YAKINDA
İthalatçı firmaların ise ülke genelinde kuruluş yeri nerede olursa olsun her satıcının sipariş verdiği ürünleri yerinde teslim etmesi zorunluluğu olacak.

Bakanlar Kurulu, alkollü içki üretecek fabrikaların taşıması gereken teknik şartları, kurulmaları, işletilmeleri ve denetlenmeleri ile Tekel tarafından satışı yapılan ürünlerin fiyatlandırılmasına ilişkin esasları ayrıca belirleyecek. Düzenlemeyle öğrenci yurtları, spor kulüpleri, her türlü öğretim ve eğitim kurumu, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonlarına alkollü içki satışı için ruhsat verilmeyecek.

Yabancılardan büyük ilgi var
Almanya'da rakı üreten Teta, Türkiye'de serbest bölgede üretim için başvuruda bulundu.

UDV ve Seegram da viski ve diğer alkollü içki üretimi için geldi.

Fransız Ternorikan ise anasonlu içki üretimiyle ilgileniyor.

400 trilyonluk pazar
Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay, yeni kanunla, özel sektörde büyük bir hareketlenme beklediklerini söyledi. Akbay, bira, şarap gibi düşük alkollü içkilerde monopolü kaldıran düzenlemeden sonra, çok sayıda yerli ve yabancı firmanın bu alana yatırım için kendilerine başvurduğunu, yeni düzenlemenin ardından, bu talepleri tek tek değerlendireceklerini belirtti. Akbay, "Kanun yürürlüğe girince, bu taleplerin ne kadarı hâlâ geçerli, kimler hangi alanda yatırım istiyor, bunlara bakacağız. Ancak ben yoğun bir ilgi bekliyorum" dedi.

Tekel'in 2000 yılında 2.2 katrilyon lira gerçekleşen cirosunun 400 trilyon liralık bölümünün alkollü içkiden geldiğini belirten Akbay, "Burada da ağırlık rakıda. Adım adım, kontrollü biçimde alkollü içki alanını monopolden çıkardık. Bu alanda da liberalizasyon dönemi başlıyor" dedi. Akbay, şöyle sürdürdü:

"Kanunla yılda 1 milyon litrelik üretim sınırı getirilmesiyle, bu alana daha güçlü firmalar girecek. Aynı şekilde sermayenin yüzde 51'i veya daha yüksek bölümü Tekel'de kalmak kaydıyla, bizim işletmelerimiz yerli ve yabancı kuruluşlarla ortaklıklara dönüştürülebilecek. Bunların hepsi önemli düzenlemeler."


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır