kapat

03.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
Sabah Kitap
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.


Halka açılma

Trabzonspor'da yılbaşı günü yapılan kongre "Hayır mı, şer mi getirecek" zamanla göreceğiz. Ama Trabzon'da çok zor günlerin başladığı bir gerçektir. M.Ali Yılmaz 21 milyon dolar alacağına temlik koyduğunu açıkladı. Bulak, kendisine yakışanı yaptı, "Yılmaz ile geldim, onunla giderim" dedi ve istifa etti.

Özkan Sümer'in yönetiminde bu işi yönetecek, finanse edecek kimse var mıdır? 20 yıldır Trabzon'dan böyle bir kimse çıkmadı. Şimdi bütün gelirler temlik altındayken bu işe kim girer, büyük merak konusu. Sözü zamana bırakıp F.Bahçe'ye dönelim.

F.Bahçe'de Aziz Yıldırım kulübü tek başına finanse ediyor. Futbolcuların uzun vadeli borçları dahil şu anda 65 milyon dolar borç var. F.Bahçe'nin 17 milyon dolar TV geliri var. 2. devre maç hasılatları, yüksek olur. Kulübün bankalara, Aziz Yıldırım şahsi kefaletli 4 milyon dolar borcu var. Yıldırım dolar verip o günkü kurdan hesabına TL geçtiği için şu anda kulüpten 8 trilyon lira alacaklıdır. Trabzon'un başına gelen F.Bahçe'nin başına gelse ve başkan temlik koysa, alacağı para bu kadardır.

Şirketleşme şart
Dünyanın büyük kulüplerinde yıllık gelirin %20'sinin bilet, %20'sinin ürün satışı, %15'inin postayla veya direkt ürün satışı, %15'inin TV geliri, % 10'unun sponsor, reklam, %5'inin konferans, katering gibi kalemlerden olduğunu görüyoruz. İngiltere'de bir kulübün yıllık 200 milyon pound, Almanya'da 300 milyon mark geliri var.

F.Bahçe'nin şirketleşip, özellikle profesyonelce yönetilmesinin %100 şart olduğu görülüyor. Kulüpler şu anda şirketleşme ile Türk Ticaret Kanunu'na, halka açılmayla Sermaye Piyasası Kurulu'na tabi olacaktır. Yıldırım'ın halka açılma konusunu 10 bin civarındaki üyeye iyice anlatması gerekir. Tesislerde yaptığı güzel işleri, kulübün şahısların cebinden kurtarılıp profesyonel kadrolara emanet edilmesi ve halka açılmasının sağlanmasına da taşıması gerekir. Trabzonspor örneği bütün kulüplerin ders alacağı çok önemli bir ev ödevidir. Yöneticilerin bu ödevi çok iyi çalışıp uygulamaları şarttır.

Spor Yazarlari sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır