kapat

03.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
Dış borç stoku 107 milyar dolar
Hazine, Eylül sonu itibariyle toplam dış borç stokunun, 106 milyar 932 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Buna göre toplam dış borç stoku, 1999 sonuna göre 4 milyar dolar arttı. Artışın 3.1 milyar doları kısa vadeli dış borçlardan, 982 milyon doları ise orta-uzun vadeli dış borçlardan kaynaklandı.

2000 yılının dokuz ayı itibariyle toplam dış borç stokunun içerisinde kısa vadeli dış borçların payı yüzde 25'e ulaşırken, orta-uzun vadeli dış borçların payı ise yüzde 75'e düştü.

Açıklamaya göre, orta ve uzun vadeli dış borç olarak değerlendirilen ve büyük ölçüde Alman Markı`ndan oluşan kredi mektuplu döviz tevdiat hesapları, 2000 yılının ilk dokuz aylık döneminde 1999 yıl sonuna göre 667 milyon ABD doları tutarında bir düşüş göstererek 9.2 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.

Orta ve uzun vadeli özel sektör toplam dış borç stok rakamı ise 1999 yılı sonuna göre 2 milyar ABD doları tutarında azalarak, 2000 yılı ilk dokuz ayı sonunda 23.6 milyar ABD dolarına geriledi.

Dokuz ayda stokun, döviz kuru değişikliklerinden dolayı 5.7 milyar dolar azalma gösterdiği, en büyük etkenin ise Alman Markı, Euro ve Japon Yeni'nin Amerikan doları karşısında değer kaybına uğraması olduğu belirtildi.

KAMUYA TAHVİL
Bu arada Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, kamu banklarının görev zararları karşılığı, yalnızca dövize endeksli tahvil değil, normal tahvil ve özel tertip tahvil de çıkartabileceklerini söyledi. Demiralp, gazetecilerin konu ile ilgili soruları üzerinde "Sadece dövize endeksli değil, özel tertip tahvil de vereceğiz. Gerekirse, dövize endeksli olarak da vereceğiz. Üzerinde çalışıyoruz, henüz bitirmiş değiliz" dedi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır