kapat

27.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Saunalı cami
Diyanet İşleri Başkanlığı bir yenilik daha yaparak,"milenyum camileri" inşa ettirecek. Çağdaş camilerde, saunadan kafeteryaya, konferans salonundan otoparka kadar her birim yer alacak

Camilerin çoğunun gecekondular gibi tapu olmayan arazilere inşaat ruhsatlarının, mimari, betonerma projeleri olmadan yapıldığı ortaya çıktı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın inşaat halindeki 1.173 camide yaptığı araştırma, ilginç gerçeği ortaya çıkardı. Araştırmaya göre camilerin yüzde 80.9'unun inşaat yapım ruhsatı bulunmuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Teknik Hizmetler Müdürlüğü'nün araştırmasına göre, yapımı devam eden camilerin yüzde 80.9'unun inşaat ruhsatı, yüzde 55.6'sının mimari projesi, yüzde 82.2'si Afet Bölgesi'ne uygun değil.

Teknik Hizmet Müdürlüğü'nün başkanlığı gönderdiği camiler araştırma raporunda, belediyelerin gelişigüzel cami yapımına meydan verdiği belirtilerek, yapılan yönetmelik değişikliğine göre Belediye meclislerinin sadece arsanın "dini alan" olarak görülmesi halinde cami yapımına izin verebileceğine dikkat çekti.

BAŞKAN NE DİYOR?
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, gelişigüzel cami yapımının önüne geçileceğini belirterek, yapımına izin verilecek camilerde mevzuat açısından uyulması gereken esaslarının 46 ayrı genelge yapılarak "talimatname" adı altında illere duyurulduğunu söyledi.

Yılmaz, İmar Kanunu'na ek madde eklenerek,"İmar planlarının tanziminde, planlanan beldenin ve bölgenin şartları ile müstakbel ihtiyaçları göz önünde tutularak lüzumlu cami yerleri ayrılır. İl, ilçe ve kasabalarda müftünün izni alınmak ve imar mevzuatına uygun olmak şartıyla cami yapılabilir. Cami yeri imar mevzuatına aykırı olarak başka maksatlarla tahsis edilemez" hükmünün getirildiğini söyledi.

Kalıcı eser niteliğinde, modern cami projelerinin geliştirildiğini kaydeden Yılmaz, isteyen vatandaşların Diyanet'e başvurmaları halinde kişi sayısına göre kendilerine cami projesi takdim edileceğini belirtti.

İLK ÖRNEK BÖLGEYE
Cami projelerinin ayrıca CD haline getirildiğini kaydeden Yılmaz, "Daha önce Aşkabat ve Tokyo'da yapılan saunalı, kafeterya, çocuk parkı olan modern camilerden birisini Türkiye'de yapmayı planlıyoruz. Vatandaş ibadetini yaptığı gibi sosyal hayatın tüm imkanlarını da camide bulabilecek. Yeterli maddi imkanı sağlayabilirsek bu camilerin bir örneğini deprem bölgesinde yapmayı düşünüyoruz" dedi.

Milenyum camileri
'Milenyum camileri' olarak adlandırılan camilerde;

* Özürllüler için mekanlar; abdesthane, asansör, rampa, ayakkabılık.

* Ayakkabılık, havalandırma tertibatı, bayanlar için giriş, çıkış,kadınlara özel abdeshane, duş, çeşme, sauna.

* Konferans salonu.

* Toplantı slonu

* Sergi salonu.

* El sanatları atölyeleri.

* Kitap satış yerleri.

* Çay, kafe, dinlenme salonları.

* Sağlık Ocağı.

* Aşevi.

* Kurban kesim yeri .

* Spor odası.

*Otopark.

*Çocuk bahçesi.

* Alışveriş yeri.

* İmam lojmanı.

* Cenaze yıkama bölümü.

* Klimalı ısıtma sistemi.

* Şadırvan.

*Morg.

* Musalla taşı.

* Su deposu.

* Paratoner.

* Jenaratör odası bulunuyor.

Nevin BİLGİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır