kapat

27.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
KISA KISA KISA

Gurbetten gelen TV ve radyolara bandrol ücreti
Ticari ithalat maksadı dışında yurtdışından getirilecek renkli veya siyah-beyaz televizyon, radyo, video, televizyon uydu alıcıları, birleşik cihazlar ile bunların dışında kalan radyo televizyon yayınını almaya yarayan her türlü cihaz için, bir defaya mahsus olmak üzere bandrol ücreti alınacak. 2001 yılı için geçerli olacak karar, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, oto televizyonları dahil renkli televizyonlar için 110 ile 170 mark, otoradyo alıcıları için 30 mark, rack tipi bileşik cihazların radyo alıcı kartları 350 mark, televizyon-radyo-video için de 420 mark bandrol ücreti ödenecek.

Yoksulluk sınırı 550 milyon liraya dayandı
Yoksulluk sınırı 2000 yılı sonunda 550 milyon liraya dayandı. Türk-İş Araştırma Merkezi'nin yaptığı 'Aylık Gıda Harcaması' araştırmasına göre, 'yoksulluk sınırı' 533 milyon lira olarak hesaplandı. Türk-İş açıklamasında, çalışanların bayrama ve yeni yıla yoksul girdiği ifade edildi.

Açıklamaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken asgari gıda harcamalarının tutarı, aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2.6 oranında artarak 175 milyon 345 bin lira oldu. Gıda harcaması tutarı son bir yıl itibariyle ise yüzde 42.6'lık artış gösterdi.

Hesapları en düzgün kulüp BJK
Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ı incelemeye alan İstanbul Defterdarlığı, büyükler içinde hesaplarını en doğru gösteren kulübün Beşiktaş olduğunu açıkladı. Maliye Bakanlığı tarafından 15 Kasım 2000 tarihinde incelemeye alınan büyük kulüplerde yapılan araştırmanın devam ettiğini ancak, maç hasılatı, bankalar arası para hareketleri, transfer ücretleri ve federasyona bildirilen rakamlar arasında uçurumun olmadığı tek kulübün Beşiktaş olduğunu vurgulandı. Büyük kulüplerin maç hasılatlarını, futbolcuların aldıkları ücretleri, fiilen beyan edilen federasyonlara bildirilen ve gazetelerde yer alan rakamları tek tek incelediklerini söyleyen İstanbul Deftertarlığı yetkilileri, incelemenin birkaç ay daha sürebileceğini belirtti. 3 büyük kulüp arasında hesapları en düzenli olan kulübun Beşiktaş olduğunu vurgulayan İstanbul Defterdarlığı yetkilileri, "Fiilen beyan edilen rakamlarla, federasyona bildirilen rakamlar arasında uçurumlar var. Özellikle Galatasaray ve Fenerbahçe'nin sayısal verileri bir felaket. Söylenilen rakamlarla, yazılı bildirilen rakamların hiçbiri birbirini tutmuyor. Futbolculara ödenen para ortada yok. Hemen hepsi açıktan verilen paralar. Futbolcuya 100 veriliyorsa, yazılı olarak 10 gösteriyor. Bunun da ne kadarını ispat edebiliriz ki? Elimizde başka delil de yok" diye konuştu.

Ayla ÖZCAN

Hisse senedinde bir yılda 181 milyar dolar döndü
15. kuruluş yıldönümünü geride bırakan İMKB, 2000 yılında 181 milyar 934 milyon dolarlık hisse senedi işlem hacmi gerçekleştirdi. 26 Aralık 1985'te faaliyete geçen ve ilk yılı 1986'da toplam 13 milyon dolarlık işlem hacmi gerçekleştiren İMKB aradan geçen 14 yılda işlem hacmini yüzde 1.399.392 artırdı. İşlem gören şirket sayısı da 80'den 315'e çıktı.

Şirketlerin toplam piyasa değerleri ise 938 milyon dolardan 69.507 milyon dolara yükseldi. Hisse senedi piyasasında şlem yapan aracı kurum sayısı da 47'den 128'e çıktı.

Bu sırada hisse senedi fiyatlarını dolar bazında ölçen İMKB'nin hazırladığı endeks 1986 yılı başında 100 değerinden 2000 sonunda 817 puana çıktı ve yüzde 717 arttı.

Hisse senedi yapında borsada bono ve tahviller de işlem görüyor, repo işlemleri yapılıyor. 1991'de kurulan Tahvil ve Bono Piyasası'nda toplam 312 milyon dolarlık işleme karşılık 2000 yılında 1 trilyon 147 milyon dolarlık işlem hacmine ulaşıldı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır