|
YUSUF SARI
|
2001 yılında borsa Ekonomik açıdan
Uzmanlar 2001 yılının daha zor geçeceği görüşünde. Büyüme hızının yavaşlayacağı, kârlılığın düşeceği görüşü yaygın. Yılın ilk yarısında belki eksi değerlerle de karşılaşmak mümkün olacak. Ama her fırsatta özel sektörün ne kadar dinamik ve uyumlu olduğu da hatırlatılıyor. Eğer ekonomik programın hedeflerine ulaşmaya başladığı kanısı yaygınlaşırsa, yatırımlar hızlanabilir. Yılın ikinci yarısı beklenmedik bir büyümeye yol açabilir. Buna bağlı olarak Borsa'daki beklentiler olumlu yönde artar. Borsanın 2001 yılındaki seyri uygulanmakta olan ekonomik programın başarısı ile doğru orantıda gelişecektir.
Siyasi açıdan
En ciddi ve kapsamlı bir programa başlanmış olmasına rağmen bu programdan sapmalar yine siyasi iradenin yetersizliğinden kaynaklanıyor. Ancak Ankara programdan geri dönülmesinin ekonomik ve siyasi faturasının çok ağır olacağının farkında. Zaman zaman zorluklar yaşasa da Ankara'nın programın hedeflerinde ısrarlı olacağını düşünüyoruz.
Arz-talep açısından
2000 yılında 34 yeni şirket halka arzdan 2.6 milyar dolar, 10 şirket de ikincil arzdan 1.6 milyar dolar kaynak sağladı. Türkiye'nin kıt kaynakları düşünüldüğünde bu rakamların önemi daha iyi anlaşılabilir. Turkcell ve Tüpraş gibi büyük piyasa değeri olan şirketler, arz cephesini genişlettiler. Talebi, yerli ve yabancı olarak ikiye ayırıyoruz. Yerli yatırımcıların sayısı geçen 2000 yılında ilk defa 2 milyon sınırına ulaştı. Yabancı yatırımcıların sene başında yüzde 60'larda olan payı sene boyunca satışlarla yüzde 35'lere kadar çekildi. Ekonomideki olası bir iyileşme, yabancıların tekrar paylarını artırmasına yol açacaktır. Burada önemli bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Çok kötü geçen seneden sonra talebin yeniden borsaya dönebilmesi biraz zaman alacaktır.
Teknik açıdan
Borsa tarihinde üçüncü kötü senesini yaşadı. Daha önce 1988 ve 1991 seneleri de soluksuz düşüşle geçilmişti. Endeksin günlük olarak yayınlanmaya başladığı 1987'den bu yana geçtiği yolu aylık çubuk grafiklerle inceleyerek geçmişte neler olduğunu gözleyebiliyoruz. Mega trendi izleyen çizgilerden kısa olanının hemen üstünde bıraktığımız endeks, olumsuzlukların büyük ölçüde satıldığını gösteriyor. Ancak sene başında başlayan alçalan trendin tamamlandığına ve trend dönüşüne dair bilgi henüz yok. 7.000 seviyelerinde taban oluşması, bir ihtimal olarak düşünülebilir.
Uzun süren alçalan trendin sonunda, bir de likidite krizinin yaşanmış olması psikolojik açıdan dengeleri bozdu, umutsuzluğu artırdı. Bu ortamda iyimserlerin sayısı azaldı. Yükseliş için bir beklenti kalmadığından bahsediliyor. Borsa hep daha düşer beklentisiyle alım yapılmıyor veya alanlar hemen satışa geçiyorlar. Bunu uzun süren düşüşten sonra yukarı doğru dönmek için gereken manevra hareketleri olarak değerlendiriyoruz. 11.500 seviyesi aşıldıktan sonra güven artacak, alıcılar güçlenecektir. Fiyatların aşırı gerilemiş olması bile yeni bir beklenti yaratmaya yetebilir. Borsada beklenti her zaman olacaktır. Daha önceki umutsuz düşüşlerden sonra neler olduğunu görmek için grafiğe baktığımızda bir süre sonra her şeyin unutulduğunu ve geleceğin satın alındığını görebiliyoruz.
Bu sene endeksinin iri dalgalar yaparak 6.000-20.000 aralığında kalmasını bekliyoruz. Yukarı doğru hareketlerde 11.500, 15.000 ve 20.000 seviyeleri satışların artacağı direnç bölgeleri olarak dikkat çekiyorlar. 2000 yılı 9.437 puan seviyesinde kapanmıştı. 2001'in daha yukarıda kapanacağını tahmin ediyoruz.
|
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|