Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu, gümrük idaresinin hayali ihracat ve kaçakçılık olayları için bu yıl cumhuriyet savcılıklarına 448 soruşturma raporu gönderdiğini bildirdi. Saygılıoğlu soruşturma raporu sayısının 1998'de 289, 1999'da ise 422 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Gümrük idaresi karapara aklama suçu kapsamında da 1996'dan bu yana Mali Suçları Araştırma Kurulu'na (MASAK) 300 soruşturma raporu gönderdi. Saygılıoğlu ardından da 2000 yılı operasyonlarının bilançosunu şöyle açıkladı:
Altı kişilik Paraşüt Operasyonu Timi soruşturmayı tamamladı. Suriye'yi de kapsayan ve altı buçuk ay süren soruşturmada 40 bin evrağın fotokopisi çekilirken, 19 klasöre sığdırılabilen 6 bin sayfa tutan bir rapor hazırlandı. Kaçakçılık suçu kapsamındaki soruşturma çerçevesinde Öncüpınar Gümrüğü'nde 1 çaycı, 1 kaloriferci ve 1 şoför dışında bütün personel görevden uzaklaştırılırken, Karkamış Gümrüğü'nde ise tek bir kişi dahi bırakılmadı! Böylece 81 gümrükçeye işten el çektirilmiş oldu.
Bugüne kadar belirlenen kaçakçılığa konu tekstil ürünü tutarı 150 milyon dolar. Yaklaşık 20 trilyon lira KDV iadesi alındı. 1998-2000 yılları arasında sahte fatura düzenleme yoluyla hayali ihracat yapılması nedeniyle 35-40 firma organizasyonunda 250-300 imalatçı-ihracatçı firma hakkındaki soruşturma sürüyor. 23 gümrükçü görevden uzaklaştırıldı.
Aralarında Taş-Tur, Hamişoğlu, Delta, Turanlılar ve Başaran gibi firmaların da bulunduğu 17 firma yetkilisi ve şoförleri hakkında aldıkları 256 tanker transit mazotu yurtiçinde satmaları nedeniyle düzenlenen 6 soruşturma raporu ilgili savcılıklara sunuldu.
Uludağ Tekstil Giyim ve Konfeksiyon San. Dış Tic. A.Ş tarafından 1998-2000 arasında Sarp, Gaziantep ve Haydarpaşa gümrüklerinden tümüyle sahte ya da tahrifatlı 76 gümrük çıkış beyannamesiyle hayali ihracat yapıldığı belirlendi, raporlar düzenlendi. 1200 gümrük çıkış belgesine ilişkin soruşturma sürüyor.
Denen Gıda, Merteks Tekstil Ltd, İnter Gıda ve Tekstil San, Marnak, Balfood, Beşler ve Entaş Gıda'nın ithalatları için soruşturma raporları düzenlenip savcılıklara sevk edildi. Et kaçakçılığının yöntemleri ise şöyle sıralandı: Hayvansal yağ vb. ürünlerin et adı altında ithali... Transit taşınan etlerin yurt dışına çıkarılmayarak, içeride boşaltılması... İthalatta et kıymetlerinin gerçek kıymetten daha düşük gösterilerek, daha düşük vergi ödenmesi... İhracatı teşvik belgesi kapsamında ithal edilen etlerin taahhüde uygun olarak yurt dışına çıkarılmaması... Açık denizden teknelerle getirilen etin sahilden yurda sokulması.... Türkiye'ye gelen yolcular ya da taşıtlarca beyan dışı et sokulması... Serbest bölgeler yoluyla...