Yabancılar da 2. yarıyı bekliyor
Kriz sonrası Türkiye raporlarını revize eden uluslararası bankaların Türkiye analistleri, 2001 yılına ilişkin umutlu olduklarını ama gelişmelere temkinli yaklaştıklarını söylüyor
Deutsche Bank, Merrill Lynch, CAIB, Goldman Sachs ve Credit Suisse'nin yaşanan kriz sonrası Türkiye raporlarını revize etti. Aylık Power Dergisi, beş yabancı bankanın Türkiye analistleriyle son yaşananlar sonrası Türkiye'yi ve yabancıların bakışını konuştu.
Deutsche Bank'ın Türkiye analisti Peyman Kiaras Attari, hükümetin son şansını da kullandığını söyledi. Mevcut sıkı para ve mali politikalar ile süregelen kredi kısıtlamalarının olduğu bir ortamda en iyi senaryo gerçekleşse bile 2001'de ekonomik büyümenin yavaşlayacağına dikkat çeken Attari, bunun da Türkiye'deki şirketleri ve yabancıların piyasalara olan ilgisini etkileyeceğini belirtti. Hükümetin bankacılık reformlarına krizden önce başlamasına rağmen uygulamada geç kalındığını vurgulayan Attari, "Reformlarla birlikte küçük ve az sermayesi olan bazı bankalar idam edilecek. Bu, kaçınılmaz ama uzun vadede olumlu sonuçlara gebe bir gelişmedir" dedi.
'KRİZ HAFİFE ALINDI'
Hollanda kökenli uluslararası bir yatırım bankasının Türkiye uzmanı, kriz döneminde yabancı bankaların hazırladıkları raporların yabancı kaçışını hızlandırdığını söyledi. Yatırımcıların şu anda gelişmeleri izlemekle yetindiğini belirten yetkili, "Tahvil piyasalarında 2001'in ortalarına kadar Türkiye kağıdına ilgi beklemiyoruz" diye konuştu.
Credit Suisse First Boston Türkiye Uzmanı Berna Bayazıtoğlu, Merkez Bankası'nın piyasaya para enjekte etmesinin yatırımcıları rahatsız ettiğini belirtti. Avusturyalı yatırım bankası CAIB'in Türkiye Uzmanı Haydar Acun da hükümetin krizdeki tavrını eleştirerek, şunları söyledi:
"Hükümet, krizi birkaç spekülatörün yarattığını düşünüp hafife aldı. 'Kapı gibi döviz rezervimiz var' dedi ama baktı ki, sorunlar büyüdü."
Uzmanlar ne diyor?
* Yabancı yatırımcıların Türk piyasasına dönüşü ancak ekonomide ve siyasette güven ortamının yeniden sağlanmasıyla mümkün olacak.
* Faiz oranlarının yeniden normal seviyelerine ulaşması için yabancı yatırımcılar Türkiye'ye geri dönmeli.
* Özelleştirmelere hız verilmeli. Türk Telekom 4 ay içinde satılmalı.
*Hazine daha az borçlanmalı.
* Hükümet, kafalarda soru işareti yaratan sorunlar için açık oynamalı.
* İMKB'ye yatırım için 2001'in ikinci yarısı beklenmeli.
* Bono faizleri yüzde 50 olmadan, özelleştirmeler başlamadan yabancı yatırımcıların İMKB'ye gelmesi beklenmemeli.
CÜNEYT TOROS
|